Houbařská sezona je v plném proudu, vydejte se na Kačenky nebo pro ucháče
Čtvrtek, 20. dubna 2023 08:28
Výlet do lesů na kladensku může mít jako finále gastronomický zážitek. Kačenky rostou jako divé a pří trošce štěstí najdete i ucháče. Zvláště Kačenky lze zpracovat nekonečným množstvím způsobů. Kladenské listy neprozradí konkrétní místo, jen poradí kde hledat.
Rostou téměř všude. Tato, pro mnoho lidí, nevzhledná houba je opomíjena a přesto patří mezi ty nejchutnější. Vždy bývala běžnou součástí jídelníčku našich předků.
Houbařský odborník Tomáš Liska doporučuje nepříliš husté listnaté porosty na okraji Kladna. A má zas pravdu. Jsou tam. . Tomáš je také výborný kuchař, známý i mediálně, a tak se s námi podělil o pár receptů.,, Fandím lidem kteří si udělají čas na procházku lesem a pokud najdou kačenky tak jim přeji jen gastronomické orgie které sám momentálně prožívám.” Uvedl Tomáš.
Pikantní falešná dršťková polévka z kačenky české s medvědím česnekem a škvarkovými plackami.
Cibulku osmahnu na másle dohněda přidám uzenou a sladkou papriku, pálivou paprikovou pastu a zapráším trochou mouky. Přidám podušené houby a dostatek vývaru. Povařím dochutím a nakonecpřidám majoránku a česnek.
Kačenka česká plněná mletým masem a sýrem a opečené brambory s medvědím česnekem Mleté maso smícháme s cibuli medvědím česnekem sýrem a trochou Smetany a naplníme kloboučky. Dáme do pekáče a upečeme. Výpek zredukujeme a zahustíme vychlazeným máslem.
Foto, autor receptů, vařil : Tomáš Liska