Studenti z Kladna soutěží s recepty ve Svačině roku
Sobota, 23. listopadu 2019 11:00
Střední hotelová škola Kladno se zúčastnila sedmého ročníku kulinářské soutěže Svačina roku. Letos o postup do finále bojuje rekordních 47 škol z celé České republiky. Celkem se soutěží o ceny v hodnotě 45 000 korun. První kolo celostátní gastronomické soutěže už je uzavřeno a nyní odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou vybere z bezmála 160 rybích receptů 15 finalistů.
Do letošního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku Rio Mare se přihlásilo rekordních 160 studentů z celkem 47 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Úkolem soutěžících je navrhnout a připravit originální, rychlou a chutnou svačinu pro děti, žáky nebo studenty za použití rybích výrobků Rio Mare. Všichni účastníci je dostanou k přípravě pokrmů zdarma.
„Jednou z letošních novinek je rozšíření hlavních surovin také o Rio Mare Grilované filety makrely v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji. Věříme, že díky novým surovinám dáváme studentům větší možnosti pro přípravu jedinečných a hlavně kreativních receptů,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.
Dlouholetým odborným garantem a předsedou odborné poroty je Mistr kuchař Vladimír Picka. Dalšími členy odborné poroty jsou Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole, a Vladimír Stuparič, šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinary. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele soutěže, které doplní Eva Ehrenbergerová, autorka oblíbeného food blogu Moje barevná kuchyně. Moderátorkou soutěže bude už tradičně známá herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Budoucí kuchaři a kuchařky soutěží o dárkové poukazy v hodnotě 20 000 korun. Kuchař nejlepší Svačiny získá poukaz v hodnotě sedmi tisícovek, autor druhé a třetí nejlepší Svačiny vyhraje poukazy v hodnotě pěti a tří tisíc. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem za pět tisícovek. Svým hlasováním na FaceBooku Rio Mare udělí široká veřejnost poslední ocenění „Cenu veřejnosti“. Navíc všechny školy, ze kterých budou ocenění studenti, dostanou rybí produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.
Soutěž je rozdělena do dvou kol. V prvním korespondenčním kole museli soutěžící poslat fotografie a popis receptu do 8. listopadu. Ze všech došlých receptů odborná porota vybrala 15 finalistů, kteří připraví své rybí svačinky živě před porotou. Letošní finále se koná 4. prosince v pražských Holešovicích v gastronomickém studiu Chefparade+. Pořadatelem soutěže je společnost Bolton Czechia, která je výhradním českým distributorem rybích výrobků. Do soutěže bude letos opět zapojena také veřejnost, která může hlasovat na FaceBooku Rio Mare. To bude spuštěno od 25. do 29. listopadu.
Autor: (red)