Kladenské listy připomínají vánoční zvyklosti: Kapr a bramborový salát
Úterý, 24. prosince 2019 08:00
S Vánocemi se pojí mnoho tradic. Češi jsou národem, který rád dodržuje zvyky a každoročně se k tradicím vrací. Redakce Kladenských listů připravila speciální seriál, kdy v každém díle připomene některou z vánočních tradic.
Kapr a bramborový salát
Štědrovečerní kapr tak, jak jej připravujeme dnes, se na českou vánoční tabuli dostal až koncem 19. století z Rakouska, kde ho poprvé připravila Magdalena Dobromila Rettigová. Dříve jedli o Vánocích kapra jen lidé z bohatých rodin a rybníkářských oblastí, protože ryby byly v té době drahé. Počátkem 19. století se však situace otočila a ryby se staly dostupnějšími než jiné druhy masa.
Pokud však nemáte ryby rádi, nemusíte se trápit, že nectíte staročeské vánoční zvyky. Tradičnějším pokrmem k štědrovečerní večeři je například vánoční kuba nebo vinná klobása.
Kapr se dříve připravoval jiným způsobem, než jak si jej chystáme dnes. Připravoval se už 3 dny před Štědrým dnem, a to s jinými surovinami, jako byly švestky, jablka, mandle, povidla, ořechy a jiné.
Bramborový salát byl typickým jídlem pro Rakousko-Uhersko, proto se předpokládá, že i tento zvyk přišel do České republiky z Rakouska. Někdo však tvrdí, že k nám tento recept přišel z Ruska, protože tam se takovýto salát připravoval k oslavám konce roku.
Kapr s bramborovým salátem jako štědrovečerní pokrm tedy nejsou staročeskou tradicí. V podobě, jak je známe dnes, si je připravujeme jen něco málo přes 100 let. A v současné době některé domácnosti čím dál častěji kapra nahrazují jinými rybami, například lososem, treskou nebo candátem.
Autor: (kh)