ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Světový týden respektu k porodu. Aktuální trendy v porodnictví

Sobota, 4. května 2024 10:34

Různá témata týkající se těhotenství, porodu a mateřství se každoročně otevírají díky Světovému týdnu respektu k porodu, který letos proběhne od 13. do 19. května.

Porodnictví se za uplynulé dekády velmi proměnilo. Pokročila nejen medicína, ale nastávající maminky mají širokou škálu možností, jak lépe zvládnout těžké chvíle. Blízká osoba je může doprovázet nejen při porodu, ale i během celého pobytu v nemocnici, důraz se klade na porodní přání i psychiku maminek. Porodnický gauč, aromaterapie, rebozo šátek, bonding, dotepání pupečníku, pomoc dul i fyzioterapeutek. To vše patří k trendům, které se v porodnicích stávají standardem.

 

Volnost pohybu a polohování na gauči

Ty tam jsou doby, kdy byly rodičky během porodu omezovány řadou příkazů a zákazů, například nesměly jíst, pít, anebo se hýbat, protože byly připojeny na monitor. Dnes maminkám zvyšují komfort nejmodernější kardiotokografické bezdrátové monitory, díky kterým se mohou libovolně pohybovat nebo jít i do sprchy. Umožňují jim také zaujímat rozličné úlevové polohy. Ženy mohou k tomuto účelu využít různé velikosti míčů, žíněnku, porodní stoličku, žebřiny. Mezi nové trendy patří porodnický gauč. Skládá se ze tří dílů a dá se sestavit různými způsoby, což umožňuje komfortní odpočinek během první doby porodní i polohování podporující přirozený porod. „Nabízí možnost úlevových pozic při porodu,“ vysvětluje Ivana Martínková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný, kam nedávno tento gauč pořídili. „Je velmi příjemný na pohmat, měkký a pro rodičku pohodlný. Záleží na aktivitě maminky, jak je ochotna měnit polohy. Tatínci, kteří se chtějí do procesu také zapojit, mohou pomoci dle našich instrukcí gauč skládat, a nakonec si po porodu na něj mohou partneři i s miminkem lehnout, což je moc hezké strávení poporodního období,“ doplňuje Jitka Benešová, porodní asistentka ze slánské porodnice.

 

Muzikoterapie, akupresura, aromaterapie

Rodičky mají kromě polohování i široké možnosti, jak si ulevit od bolesti. Patří mezi ně epidurální analgezie, která je nejčastěji používanou lékařskou metodou tlumení porodních bolestí, anebo použití inhalačního anestetika, jež je obvykle využíváno v první době porodní anebo po porodu, například při šití poporodního poranění. V porodnicích se však lze často setkat i s nefarmakologickými úlevovými prostředky, jež pomáhají rodičkám, aby lépe zvládly náročný proces porodu. Využívají se zejména v první době porodní u fyziologických nekomplikovaných porodů. Mezi tyto metody patří například muzikoterapie, akupresura, včetně využití porodnického hřebenu, anebo aromaterapie. „Vůně navozuje příjemný pocit, což může způsobit, že se vyplaví více oxytocinu a tím se zrychlí porod,“ vysvětluje Jitka Benešová. Maminky si mohou vybrat z několika druhů vůní, které lze použít prostřednictvím aromalampy, koupelového či masážního oleje.

 

Když voda ulevuje: Hydroterapie je možná v masážní sprše i porodnickém bazénku

Aromaterapii lze velmi dobře spojit také s hydroterapií. „Dříve bývaly v některých porodnicích pro rodičky k dispozici velké vany, které však zabíraly zbytečně moc prostoru, a navíc byly tvrdé. Polohování, například v kleče, proto nebylo pro ženy v těchto vanách vždy příjemné. Nyní však máme pro rodičky k dispozici nový nafukovací porodnický bazének, který je menší, takže zajišťuje intimitu, a zároveň měkký. Dá se v něm klečet, ale poskytuje ženám i možnost ležení a relaxace,“ popisuje Jitka Benešová a dodává, že hydroterapii mohou rodičky využít také prostřednictvím masážních sprch, od křížových bolestí ulevuje rovněž nahřívání za pomoci termolahví.

 

Bylinná napářka uvolňuje svalové napětí

V průběhu porodu je možné využít také bylinné napářky. Pomáhají uvolnit svalové napětí a tím lépe zvládat bolest a kontrakce, zvlhčují porodní cesty, a dokonce mohou pomoci znovu nastartovat zastavený porod. Bylinná napářka má rovněž vliv na elasticitu hráze a může pomoci předejít jejímu poranění. „Složení bylinek napomáhá uvolnění pánevního dna a uvolnění kontrakcí. Už samotné teplo dělá zázraky. Maminky nabádám, aby během 20 minut strávených napářkou zůstaly v klidu, pustily si například písničky nebo podcast, nechám je v přítmí a útulném prostředí, aby se mohly soustředit samy na sebe a na své tělo a relaxovat. Hráz můžeme nahřívat i těsně před porodem, kdy dochází k velkému tlaku. Téměř všechny maminky se po porodu shodují, že jim napářka poskytla úlevu,“ vysvětluje princip porodní asistentka Benešová.

 

Rebozo šátky nadlehčují bříško a pomáhají od bolestí

Další oblíbenou pomůckou jsou rebozo šátky, které se dají použít v různých fázích porodu k úlevě od bolestí či podpoře postupu porodu. „Jakýkoliv pevný šátek z bavlny doporučujeme už v těhotenství, protože nadlehčí bříško a může pomoci od bolestí v kříži. Rebozo šátky používáme i během porodu, kdy například nadlehčujeme bříško, když žena klečí v poloze na všech čtyřech. Po porodu se zase bříško svazuje a šátek tak poskytuje úlevu, pomáhá při zavinování dělohy, bolesti kyčlí a třísel, je velkým pomocníkem i po císařských řezech,“ popisuje Jitka Benešová.

 

Fyzioterapie hraje důležitou roli při těhotenství i po porodu

Významnou roli během těhotenství, při porodu i po něm sehrává v dnešní době také fyzioterapie. Navázali jsme spolupráci s fyzioterapeutkou, která maminky po císařském řezu učí, jak se pokládat na postel, zvedat se, jak mají pečovat o jizvu, doporučí jim, jak dýchat, aby se pomáhalo zabránit srůstům a aby byla jizva hezky posunovatelná od své spodiny. Fyzioterapeutka je první, kdo ženám říká: Dotkněte se své jizvy, nebojte se toho,“ potvrzuje důležitou roli fyzioterapeutek MUDr. Markéta Matoušková, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný. Rodičky navíc od fyzioterapeutky získají nejen cenné informace o péči o jizvy, ale také o cvičení pánevního dna a zpevnění celého těla po proběhlém těhotenství.

 

Miminka se nekoupou, běžnou praxí je bonding

Také chvíle po porodu probíhají v současné době naprosto odlišně než před třiceti či čtyřiceti lety. Například dnes už se miminka nedávají hned po porodu „pod kohoutek“, ale nechává se vstřebat mázek do kůže, aby se zlepšil imunitní systém novorozence. Obvyklými položkami na seznamu porodních přání současných rodiček je také bonding či dotepání pupečníku. „Dnes maminky dostávají miminko po porodu do kontaktu kůže na kůži. Lépe se tím naváže kontakt matky a dítěte, mělo by se lépe nastartovat kojení,“ přibližuje výhody bondingu MUDr. Matoušková. Bonding je možný po spontánním porodu i po císařském řezu, pokud jsou novorozenec i maminka v pořádku. Pro úspěšnost bondingu je však důležité, aby bylo miminko přiložené na mamince dostatečně dlouho – ideálně alespoň 1,5 hodiny.

 

Dotepání pupečníku nebo uschování pupečníkové krve? Maminky si musí vybrat

Dnes už se nepřestříhává pupečník okamžitě po příchodu miminka na svět, ale často si maminky přejí jeho „dotepání“. Dotepání pupečníku usnadňuje novorozenci poporodní adaptaci, snižuje se riziko chudokrevnosti. Nechat dotepat pupečník je dnes trendem a má své výhody. Má o to zájem téměř každá maminka a v naší porodnici to běžně umožňujeme. Pokud jde o délku dotepání, vedly se na toto téma mezi odborníky dlouhé diskuze. Ustanovilo se, že ideální je minuta, kterou dodržuje i naše porodnice. Za tu dobu si dítě vezme z placenty optimální množství krve, a pak se pupečník přestřihne, což z 90 % dělá tatínek či jiný doprovod. Jestliže z pupečníku přijde k dítěti krve moc, je zde potom trošku vyšší riziko, že se rozvine poporodní novorozenecká žloutenka. Je třeba si také uvědomit, že obvykle dáváme dítě na maminku, abychom podpořili bonding. Novorozenec je pak ale výše než placenta, tudíž gravitační spád je opačný než z placenty k dítěti,“ uvádí primářka Matoušková. Možné je také uschování pupečníkové krve, která se nachází v placentě a pupeční šňůře miminka, ve speciální bance. Kromě červených a bílých krvinek a krevních destiček se totiž v pupečníkové krvi nachází i kmenové buňky, které lze využít k pomoci při obnově nemocné tkáně, například při poškození kostní dřeně. Pupečníková krev se dá posléze využít pro vlastní potřebu dítěte, pro sourozence nebo pro zcela cizího člověka. „Pravdou ale je, že když budeme odebírat pupečníkovou krev hned po porodu do sběrného sáčku, logicky nemůže proudit pupečníkem k dítěti. Kdybyste tedy měli nabírat krev do sáčku pro uschování v bance pupečníkové krve po minutě, až dotepe pupečník, přestane krev dostatečně proudit a už jí příliš nenaberete – pak by bylo ve sběrném sáčku více koncentrátu než pupečníkové krve a nebylo by možné ji použít. Maminka si proto musí rozmyslet, zda chce raději krev uschovat v bance, anebo nechat dotepat pupečník,“ vysvětluje MUDr. Matoušková.

 

Těhotenství a porod prožívají i tatínci

V dobách minulých bylo běžné, že maminky ukazovaly hrdým tatínkům novorozence až druhý den po porodu skrze okno. Tyto časy už jsou naštěstí pryč. Tatínkové bývají dnes často aktivní už během příprav na příchod miminka, účastní se společně s partnerkou předporodních kurzů a v drtivé většině jsou přítomni i během samotného porodu. „Jsem moc ráda, když vidím zapojení budoucích tatínků, kteří s námi na předporodních kurzech dýchají a nacvičují, jak mohou své partnerce při porodu pomoci. Nejdříve jsou překvapeni, jestli to myslíme vážně, ale většinou se pak ochotně přidají,“ usmívá se primářka Markéta Matoušková a dodává, že doprovod u porodu bývá v 80 %. Maminka u sebe může mít i dva lidi. „Bývají tady kromě manželů a partnerů také tchyně, sestry, kamarádky nebo třeba dula,“ vypočítává primářka. Doprovod navíc v některých porodnicích může zůstat i po celou dobu pobytu v porodnici. „V naší porodnici máme dokonce speciální rodinný pokoj apartmánového typu s kuchyňkou. Rodina má tedy naprosté soukromí. Ale i na nadstandardní pokoje jsme pořídili rozkládací křesla, aby tady mohli tatínci přespávat a být tak maminkám oporou,“ popisuje Matoušková.

 

Když rodí influencerky…

Personál porodnice se dnes může setkat i s řadou kuriózních situací. S nástupem sociálních sítí se roztrhnul pytel s dokumentací každodenních situací – a tak některé influencerky či influencery může napadnout, že si natočí také porod. „Nesetkala jsem se sice s tím, že by někdo sdílel průběh porodu on-line na sociálních sítích, ale fotografie si rodiče dělají. Jednou jsme tu měli tatínka, který si chtěl samotný porod natáčet, což jsme si ale nepřáli, protože by byli na záběrech vidět i všichni, kdo rodičce při porodu pomáhají. Vadilo to navíc nejen nám, i ta maminka ze svého partnera byla tehdy nesvá. On pak sice odložil telefon na skříňku, ale všimla jsem si, že nahrává dál. Dala jsem mu před kameru polštář, až poté toho nechal,“ vzpomíná na nepříjemnou situaci porodní asistentka Lucie Pecinová. Výjimečně se v porodnici setkávají i s profesionální fotografkou, ale obvykle je to až na oddělení šestinedělí. Pokud by chtěl profesionální fotograf fotit přímo během porodu nebo bezprostředně po něm, musí své chování samozřejmě přizpůsobit situaci, nesmí rušit nebo dokonce překážet a musí mít vždy písemný souhlas všech, kdo se na snímku objeví. Je vhodné konzultovat tuto možnost předem.


  
 
 
 


  1. krimi

    Černý démon úspěšně unikal strážníkům v Kladně

  2. zprávy

    Rozsáhlý požár kladenské firmy Auto Kelly vyšetřují kriminalisté

  3. video

    Vyhrajte vstupenky, legendární kapela Flamengo míří do Kladna vystoupí v kině Sokol už v sobotu

  4. pozvánka

    Kam o víkendu i po něm, kultura, sport, zábava i poučení. Vyberte si v naší nabídce

  5. zprávy

    Jarní výstava drobného zvířectva ve Slaném přináší i změny v parkování

  6. zprávy

    Vyprodaný sál Kina Sokol v Kladně zažil úžasný koncert Anety Langerové

  7. video

    Řidič černého auta ujížděl až 200 kilometrovou rychlostí, měl zákaz řízení, odmítl test na drogy

  8. zprávy

    Areál Auto Kely v Kladně pohltily plameny, zasahovalo víc než 21 jednotek a přes 110 hasičů, jeden zraněný

  9. zprávy

    U požáru pneumatik v Kladně zasahovalo sedmdesát hasičů

  10. zprávy

    Učitele/ky na 1. stupeň, uklízečku a pomocnou kuchařku, přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  11. pozvánka

    Nedělní jarmark pro vás připravili v Zooparku Zájezd

  12. pozvánka

    Omluva za mylně uvedený termín, Lesní království – písničková show pro nejmenší bude v NEDĚLI

  13. zprávy

    Mezinárodní den sester slavila také kladenská nemocnice

  14. kultura

    Galerie v Troubě představuje malíře ze Slaného a okolí, zavítejte na prezentaci děl 13. umělců

  15. krimi

    Nočním Kladnem se řítil tmavý vůz, pronásledovali ho policisté

  16. pozvánka

    V Kladně na Sletišti se koná Den dětského úsměvu, již po patnácté

  17. krimi

    Ukradený skůtr vypátrali strážníci v Kladně, majitel ani nevěděl, že o něj přišel

  18. zprávy

    Soutěží v orientálních tancích ožil Grand ve Slaném, slánští získali druhé místo

  19. zprávy

    Neobvyklý úkaz, polární záře.Podívejte se na fotografie našich čtenářů

  20. krimi

    O tisíce i destitisíce přicházejí lidé díky falešným vstupenkám na MS v ledním hokeji