Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Slánská porodnice jde s dobou: Nově mohou maminky rodit na porodnickém gauči

Pondělí, 18. března 2024 07:57

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Slaný nabízí rodičkám nejen příjemné rodinné prostředí, ale také stále modernější vybavení. Novými přírůstky, ve slánské porodnici, jsou porodnický bazének či gauč, které byly do porodnice pořízeny díky OPS Mateřství.

Porodnický gauč patří mezi nejnovější trendy ve světě porodnictví. Dnes už maminky nemusí rodit na klasickém porodním lůžku na zádech, ale během porodu mohou měnit polohy a tím miminku usnadnit příchod na svět. Gauč, který se skládá ze tří dílů, se dá sestavit různými způsoby, což umožňuje komfortní odpočinek během první doby porodní i polohování podporující přirozený porod. „Nabízí možnost úlevových pozic při porodu,“ vysvětluje Ivana Martínková, vrchní sestra slánské porodnice, a názorně ukazuje, jak porodnický gauč vypadá. „Je velmi příjemný na pohmat, je měkký a pro rodičku pohodlný. Záleží na aktivitě maminky, jak je ochotna měnit polohy. Tatínci, kteří se chtějí do procesu také zapojit, mohou pomoci dle našich instrukcí gauč skládat, a nakonec si po porodu na něj mohou partneři i s miminkem lehnout, což je moc hezké strávení poporodního období,“ doplňuje porodní asistentka Jitka Benešová.


Hydroterapie v porodnickém bazénku
Kromě polohování poskytuje nastávajícím maminkám během porodu úlevu i hydroterapie. Dosud ve slánské porodnici k tomuto účelu sloužila masážní sprcha, nově však mají rodičky možnost využít také benefity porodnického bazénku. „Dříve bývaly v některých porodnicích pro rodičky k dispozici velké vany, které však zabíraly zbytečně moc prostoru, a navíc byly tvrdé. Polohování, například v kleče, proto nebylo pro ženy v těchto vanách vždy příjemné. Nyní však máme pro rodičky k dispozici nový nafukovací porodnický bazének, který je menší, takže zajišťuje intimitu, a zároveň měkký. Dá se v něm klečet, ale poskytuje ženám i možnost ležení a relaxace. Hydroterapii lze navíc propojit s aromaterapií, která může u rodiček navodit příjemný pocit a pomoci jim snáze překonat těžké chvíle během porodu,“ popisuje Jitka Benešová, porodní asistentka porodnice ve Slaném.

Mezi trendy patří i aromaterapie či šátky Reboso
Nový bazének v hodnotě 10 tisíc korun i gauč v hodnotě 178 tisíc korun byly financovány z Obecně prospěšné společnosti Mateřství prim. MUDr. Jaroslava Nachtigala, která má již od roku 1995 za cíl vylepšovat prostředí pro rodičky a doprovázející osoby na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Slaný. „Děkujeme všem, kdo přispívají, a umožňují tím rozvoj a modernizaci slánské porodnice. Díky jejich darům můžeme budoucím i novopečeným maminkám umožnit, aby příchod jejich děťátka na svět byl pro ně co nejkomfortnější v souladu s nejnovějšími poznatky a trendy. Další finance z OPS Mateřství chceme použít na školení aromaterapie pro porodní asistentky a školení práce s Reboso šátkem. Rádi bychom tento rok uspořádali také velký seminář pro porodníky a porodní asistentky ve spolupráci s fyzioterapeuty z Generace – centrum zdraví na téma význam fyzioterapeuta při porodu,“ přibližuje další aktivity MUDr. Markéta Matoušková, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný, a dodává, že porodnice také plánuje z prostředků OPS Mateřství v brzké době zakoupit dvě rozkládací křesla na nadstandardní pokoje. Díky nim bude moci doprovod maminky přespat na pokoji a rodina tak může zůstat pospolu po celou dobu pobytu v porodnici.

 

 

 
 


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát