Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Tomáš Plekanec se stal ČESTNÝM OBČANEM statutárního města Kladna 

Středa, 20. prosince 2023 06:52

Zastupitelstvo města Kladna udělilo čestné občanství hokejistovi Tomáši Plekancovi, jednomu z nejúspěšnějších hráčů vychovaných kladenským hokejovým klubem, který v průběhu této sezony ukončil ze zdravotních důvodů svou hráčskou kariéru.

Foto:: Karel Greif

Hokejovému srdcaři a kladenskému patriotovi bylo čestné občanství uděleno s ohledem na vynikající hokejové umění, reprezentaci rodného města, víc než úspěšné působení v kanadsko-americké National Hockey League, přístup k mládeži a k fanouškům, jakož i za zásadní herní přínos pro zachování extraligy ledního hokeje v Kladně.

Foto : Roman Mareš. Zdroj: Archiv Rytířů Kladno.

Tomáš Plekanec, kladenský rodák, odchovanec kladenského hokeje, hráč extraligy českého hokeje a kanadsko-americké NHL, hokejový vzor.

Narodil se 31. října 1982 do kladenské rodiny žijící na kročehlavském sídlišti Růžové pole. Od mládí jej bavil lední hokej, tedy sportovní odvětví, jímž je naše město prodchnuto.

Od útlého věku na ledě vynikal, například v sezoně 1992/1993 nastřílel za A-přípravku HC Kladno 162 gólů! K tomu ještě v tomto období hrál i za mladší žáky B HC Kladno, s nimi rozvlnil brankové sítě soupeřů dalšími 68 góly! S žáky HC POLDI Kladno (9. třída ZŠ) vyválčil mladý Tomáš v ročníku 1996/1997 titul mistra ČR. O dvě sezony později vybojoval Tomáš Plekanec s juniory HC Velvana Kladno juniorský republikový titul.

První ligový zápas za A-tým HC Velvana Kladno odehrál 6. 10. 1998 na ledě HC Becherovka Karlovy Vary ve věku 15 let 11 měsíců a 6 dnů. Jedná se o kladenský rekord – Tomáš Plekanec je doposud nejmladším hráčem, který nastoupil v dresu Kladna k utkání nejvyšší hokejové soutěže.

Velkého mezinárodního úspěchu dosáhl Tomáš Plekanec na juniorském mistrovství světa v Rusku hraném na rozmezí roků 2000 a 2001, kdy český tým vybojoval světový titul po finálovém vítězství nad Finy 2:1. Tomáš Plekanec na šampionátu získal 7 bodů za 4 góly a 3 asistence, čímž se stal druhým nejproduktivnějším českým hráčem.

V červnu 2001 byl v Sunrise na Floridě jako 71. v pořadí draftován týmem Montreal Canadiens, jedním ze zakládajících týmů NHL. Do kanadského Hamiltonu odešel z Kladna před sezonou 2002/2003, kde za tamní Bulldogs odehrál v AHL ve 4 ročnících 233 zápasů. Ale již v druhé sezoně v této soutěži jej slavný Montreal Canadiens postavil ve 2 zápasech nejlepší světové hokejové soutěže NHL. Za Canadiens debutoval proti Dallas Stars 31. 12. 2003, první asistenci si připsal 5. 10. 2005 proti New York Rangers a první gól vsítil o 10 dní později brankáři Edu Belfourovi z Toronto Maple Leafs.

Stabilně se v sestavě Canadiens začal objevovat od ročníku 2005/2006. Za tento klub odehrál v 15 sezonách v její základní části 984 zápasů. Ve zbylých 17 nastoupil v sezoně 2017/2018 za Toronto Maple Leafs, což celkově dává až neuvěřitelných 1001 zápasů v arenách týmů NHL. V bojích o Stanley Cup nastoupil za Canadiens v 87 zápasech, skóroval 16x, 33x nahrával, celkově získal 49 bodů. S „javorovými listy“ z Toronta pak jeho statistika činila 7 zápasů, 2 góly, 2 asistence, tedy 4 body. Jeho celková statistika v play-off tedy dosáhla 94 utkání, 18 branek, 35 přihrávek s 53 kanadskými body. Za působení v Montrealu mu spoluhráči přidělili přezdívku Turtleneck, anglicky rolák. Tomáš Plekanec byl známý jejich nošením, a to i při hře.

 



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát