Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Kladenském zámku byla zahájena jedinečná výstava Andyho Warhola

Pátek, 15. prosince 2023 10:59

Po letním Salvadoru Dalím či předchozích sestrách Válových, Jiřím Kolářovi nebo Josefu Blechovi, můžete tentokrát shlédnout i zakoupit originály excentrického vůdce hnutí pop-art Andyho Warhola. Vernisáž výstavy si nenechaly ujít desítky lidí.

Ten se během 60. let vypracoval v jednoho z nejproslulejších amerických umělců své doby. Výstava prací výtvarníka a režiséra avantgardních filmů se slovenskými kořeny Andy Warhola byla slavnostně zahájena ve čtvrtek v 18.00 hodin. Adventní čas si tak můžete zpestřit návštěvou galerie Kladenského zámku.

„Návštěvníci budou moci zhlédnout i zakoupit originály prací excentrického vůdce hnutí pop-artu, který se během 60. let vypracoval na jednoho z nejproslulejších amerických umělců své doby. Těší mě, že se nám pro kladenskou zámeckou galerii daří nadále získávat tak světově významné umělce. Kladeňáci si to zaslouží,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf.

Andy Warhol založil umělecké studio The Factory,Továrna, v němž se obklopil umělci, spisovateli, hudebníky a undergroundovými celebritami. POP ART vznikl z anglického slova popular art – populární masové umění. Tento umělecký směr se poprvé objevil v polovině 50. let a dominoval zejména v letech šedesátých. Charakteristické pro něj je přejímání motivů i techniky z předmětů denní potřeby, inspirace velkoměstskou kulturou a jejími vizuálními projevy /fotografie, film, reklama, komiksy/ Slavné jsou jeho malby plechovek Campbellovy polévky nebo portréty známých osobností, například hereček Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor či hudebníka Elvise Presleyho. Práve obraz Marilyn Monroe na modrém pozadí jako jediný z celé serie nebyl prostřelen po ůtoku pomatené útočnice a byl vydražen vcelku nedávno, v přepočtu, za čtyři a půl miliardy korun. Tím dosáhl rekordu zaplacdné částky a dokonce předčíl i díla Picasa.

Samotnou výstavu zahájil Robin Tesárik, který sám sebe s trochou nadsázky označil za profesionálního zahajovače výstav. v úvodu uvedl: „Chtěl bych poděkovat městu Kladno za to že provozuje tuto galerii a umožňuje pořádání tak významných výstav, poděkování patří samozřejmě i všem kteří se na podobných akcích podílejí včetně zaměstnanců Kladenského zámku. Za všechny ze zámku přeji všem přítomným krásné svátky, pohodu a především zdraví,“

Po úvodu Robina převzala slovo Pavla Slancová, kurátorka výstavy. Ta blíže seznámila přítomné s vystavenými obrazy, historií umělce i se zajímavostmi z jeho života. Celou akci hudebně podkresloval kytarový mág … melodiemi, které doslova korespondovali s tímto pop-artovým uměním.

Kromě děl Andyho Warhola jsou k vidění rovněž exponáty Jima Dinea, Jaspera Johnse, Allena Jonese, Roberta Indiany, Uwe Lausena, Roye Lichtensteina, Claese Oldenburga, Petera Phillipse, Mela Ramose, Roberta Rauschenberge, Larryho Riverse, Jamese Rosenquista, Toma Wesselmanna. Prohlédnete si a budete moci zakoupit např. slavný portrét Marilyn Monroe, reklamu na Coca Colu, proslulé polévky Campbell a mnohé další.

e na modrém pozadí jako jediný z celé serie nebyl prostřelen po ůtoku pomatené útočnice a byl vydražen vcelku nedávno, v přepočtu, za čtyři a půl miliardy korun. Tím dosáhl rekordu zaplacdné částky a dokonce předčíl i díla Picasa.


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát