Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Muzejnice Hana doporučuje kam ve Slaném zajít za poučením a zábavou

Pondělí, 27. listopadu 2023 07:28

I tento týden najdete ve Slaném pár věcí, které jsou zajímavé. Můžete přijít na výstavu, hudebně poetický večer, vyrobit si adventní věnec nebo se naučit jak si přírodně nazdobit vánoční stůl. Také můžete zamířit na loutkovou pohádku, ochutnávku vína či si vychutnat adventní trhy a slavnost světla. To vše a mnohem více můžete tento týden zažít ve Slaném.

Do 20. ledna je v muzeu k vidění interaktivní výstava Zmatené peníze. Výstava ukazuje dobu kolem 1. světové války, kdy docházelo k mnoha změnám nejen v období finančnictví. Vystaveny jsou různá platidla německá, rakouská, polská či československá, převážně papírové nouzové peníze.

Až do 28. listopadu můžete ve vstupní chodbě knihovny spatřit výstavu nazvanou Směle kupředu! Svět Karla Havlíčka. Putovní výstava z Knihovny Národního muzea mapuje život a tvorbu spisovatele, žurnalisty a satirika Karla Havlíčka Borovského.

Od 30. listopadu do 2. ledna najdete v chodbě knihovny výstavu Nečtu! Poslouchám. Což jsou komiksové panely, která se věnují fenoménu audioknih a poslechu hlasité četby.

Ve středu 29. listopadu si od 18:15 do 20:15 hodin připravil ateliér Jeleni nelení Přírodní zdobení vánočního stolu s Helejelenkou. Dozvíte se o udržitelné vánoční výzdobě nejen během stolování a různé způsoby a techniky práce s přírodním materiálem.

Ve středu si od 18 do 20:30 hodin můžete v ateliéru Mentolka Tuřany zkusit Moderní adventní vypichovaný věnec. Je nutná rezervace do 27. 11. na stránkách www.AtelierMentolka.cz/rezervace

V pátek 1. prosince proběhne od 13 do 16 hodin v kninovně v oddělení pro děti oblíbené Čtení, hraní a tvoření s knížkou na téma Vánoční zvonečky.

Od 17 do 19 hodin proběhne také Vánoční setkání v Plchově. Oslavit přicházejí advent můžete sousedským setkáním, zpěvem koled za doprovodu Pohodářů či zakoupením malého občerstvení pro zahřátí těla.

Od 18 hodin také můžete navštívit hudebně poetický večer v ateliéru Jeleni nelení nazvaný Hojivé doteky lásky. Uslyšíte recitace básní Evy Juřenové s hudebním doprovodem keltské harfy Kamila Šedovouse Kaisera.

V sobotu 2. prosince pořádá po celé dopoledne knihovna Den pro dětskou knihu a vyhlášení soutěže O nekrásnější stromek. Můžete se těšit na pohádkově-vánoční soutěž, rukodělné dílny, výrobu nejdelší záložky či burzu vyřazených dětských knih.

Po celé dopoledne je v knihovně možné zakoupit vyřazené knížky na Burze knih.

Od 9:30 do 11 hodin zve Slánská akademie volného času na přednášku Jany Bělové nazvanou Funerální litina v Čechách do Městského centra Grand.

Od deseti hodin bude v podloubí knihovny křest komiksové publikace Bylo x Nebylo. Nová publikace obsahuje komiksové scény ze Slaného a Slánska, zpracováno bylo 8 místních pověstí.

Od 14 hodin čeká na milovníky vína Ochutnávka lahvových vín ve Vinařství Kvíc.

Od 14 do 20 hodin proběhne na Masarykově náměstí tradiční Slavnost světla. Bude připraveno adventní tržiště, v 16 hodin začne pohádka Klidné Vánoce, v 17 hodin Lampionový průvod, v 17:30 hodin bude koncert vokálního uskupení Gladness, a v 18 hodin koncert Funny Ukulele Band.

V neděli 3. prosince se znovu můžete těšit na farní loutkové divadlo Kubíšek. Od 13 do 17 hodin se budou hrát pohádky v Malé galerii muzea, konkrétně od 13 hodin O tříhlavém drakovi, od 14 hodin Jak šli pejsci do školy, od 15 hodin O vodníčkovi, kterého zebaly nožičky, a od 16 hodin bude Pohádka z klobouku.

Od 19 hodin také vystoupí v kapli Zasnoubení Panny Marie kladenský sbor Chorus Carolinus se svým adventním koncertem. Tentokrát s nimi zahraje pražská cimbálová kapela Muzička. Na programu netradičního adventního a vánočního koncertu jsou výhradně moravské koledy.

V pondělí 4. prosince se budou od 15 do 16 hodin konat oblíbené Hrátky s pamětí v klubu K knihovny. Je nutná rezervace na telefonu 312 522 238 nebo na emailu najmanova@knihovnaslany.cz.

Autor: Hana Vranová



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát