Desetiletá Nikol vaří zdravě a chutně, zkuste to také podle jejích receptů
Středa, 9. srpna 2023 11:45
Představujeme recepty, jednoduché, rychlé, chuťově vynikající, nízkokalorické a zdravé. Vhodné i pro vegetariány a vegany. Když to hravě zvládne desetiletá slečna Nikol, tak proč ne kdokoliv jiný. Receptem i inspirací jsou tentokrát palačinky bez vajec.
Recept je vhodný pro všechny i pro vegany a vegetariány. To podle použitých ingrediencí.
Co budeme potřebovat na palačinky bez vajec:
Mléko: sojové, kokosové, ovesné, mandlové i třeba klasické kravské
Mouku: hladkou celozrnou a polohrubou obyčejnou
Cukr vanilkový i obyčejný
Trochu oleje
Postup opět opravdu jednoduchý:
Litr rostlinného mléka, 3/4 ovesného a 1/4 kokosového. Můžete použít i jiné mléko, např. sojové, mandlové i kravské. Do mléka jsem metlou zašlehala hladkou celozrnnou mouku a polohrubou mouku obyčejnou. Více je té polohrubé. Sypala jsem od oka zhruba půl kila do konzistence litého těsta, dále lžičku soli, jeden vanilkový cukr a dvě lžíce cukru obyčejného, pokud chcete palačinky na slano, cukr vynechte. Vejce být opravdu nemusí, těsto se krásně spojí i bez něj. Na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem dám půl lžíce oleje, na další palačinky už stačí i méně, třeba pár kapek. Vliju naběračku těsta a vyboulenou stranou rozprostřu na tenkou palačinku. Po zrůžovění spodní strany obrátím obracečkou a opeču druhou stranu. K namazáni jsem si připravila domácí marmelády z ostružin, meruněk a jahodovo trešňovou. Může být i nutela, nebo jakákoliv jiná náplň podle chuti. Potřené palačinky zabalím do ruličky. Z této dávky bylo 12 větších palačinek,
Přeji vám dobrou chuť, vaše Nikol Sovová.
Foto: Andrea Sovová