Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

FOTO: Ve Slaném byla k vidění výstava retro panenek

Středa, 10. května 2023 06:29

Každý z nás měl v dětství svou oblíbenou hračku. Ať už to byly kostky, maňásci, loutky, panenky, plyšoví méďové, dřevěné, gumové či pískací hračky. Kdo si chtěl zavzpomínat, zamířil během prodlouženého víkendu do Městského centra Grand na výstavu nazvanou Panenky ve Slaném.

K vidění tu byly staré panenky, vybavené domečky a kuchyňky pro panenky, plyšoví medvídci, kočárky, hračky, autíčka, dřevěné kostky a další doplňky. Zahrát si bylo možné v dětském koutku a pro malé i velké byla připravená tombola. V dětské části tomboly se daly vyhrát rozličné hračky a panenky, a ani dospělí neodešli s prázdnou.

Desítky vystavených panenek byly rozestavěné do skupinek podle země původu. Italské panenky s ozdobnými vyčesanými účesy z 50. a 60. let třeba měly šaty přišité rovnou na tělo, takže nešly vyměnit. Nejvíc předních výrobců panenek pocházelo z Francie a jejich panenky byly vždy velmi sběratelsky vyhledávány a ceněny.

Německé porcelánové panenky pocházely hlavně z okolí města Sonnenbergu a jejich hlavičky byly patentově chráněny. Jejich nejznámějším výrobcem byl Armand Marseille. Celuloidové panenky v tělové barvě zase vyráběla firma Schildkröt a každá měla své jméno. Porcelánové panenky měly povětšinou takzvanou čínskou hlavu, tedy bíle glazovaný obličej. Varianta Parian měla matný neglazovaný porcelán a panenky Bisque měly matnou pleť a broskové tváře.Kromě porcelánu a celuoidu se panenky se také vyráběly z látek, kůže, dřeva, gumy, pryže či plastu.

K dostání byly i vybavené domečky pro panenky, z nichž nejznámější vyráběla švédská firma Lundby, a to již od roku 1947. Pokoje měly krásný, do detailů propracovaný nábytek, závěsy, záclony i originální postavičky. Měly i funkční elektroinstalaci a zásuvky, do kterých šly zapojit lampičky, lustry či krby. Kromě základního bytu 3+1 se daly zakoupit doplňky obytných pater, aby vznikl celý obytný dům. Do Českosloveska se tyto domy nedovážely, takže starší modely jsou sběratelsky vzácné.

Firma W. Germany působila na trhu od 70. let, jejich domečky se prodávaly na papírové kartě s plastovoým vrškem. Celoplastové domky byly rozložitelné, ale i levnější papírové modely měly v domcích své tapety.

V Československu byla v 80. a 90. letetch obdobou této německé firmy společnost Chemoplast, která vyráběla plastové panenky a sestavy kuchyní, a to včetně nádobí.Z československých hraček se také představila charitativní panenka Habešánek. Když v roce 1935 napadla fašistická Itálie Habeš, zvedla se tehdy v Československu vlna solidarity. Ručně se vyráběly látkové černé panenky s turbanem na hlavě a rychle se staly nejběžnější hračkou v domácnostech. Byly důkazem prestiže a vlastenectví, zakoupením panenky totiž občané přispěli na sbírku pro Habeš.

Dalším československým výrobcem panenek byl národní podnik Hamiro. Byla to Středočeská továrna na výrobu speciálních hraček v Březových horách, a vyráběli od roku 1950. Název Hamiro vznikl po přičlenění pobočných závodů v Hamru, Miluši a Rokycanech, vyráběli plyšové a textilní hračky, panenky z plastových hmot a dřevařské výrobky.

Podnik Gumotex zase prodával velké množství gumových hraček zejména pro nejmenší děti. Jejich nejznámější návrhářka Anna Vystydlová je autorkou oblíbené panenky František, která přišla na svět v roce 1961. Podnik také nabízel 20 cm miminka Adámek a Evička a 50 cm mrkací miminka.

Vystavené tu byly i drobné dřevěné japonské panenky Kokeshi s protáhlými těly a bez vyznačených končetin, panenky, z Thajska, Indie či americká panenka znázorňující Shirley Temple.

Bylo toho k vidění opravdu hodně a každý návštěvník si našel oblíbenou hračku či panenku.

Autor, foto: Hana Vranová

                                                                                      ..


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát