ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kam za zábavou, poučením nebo za poznáním ve Slaném, doporučuje opět muzejnice Hana

Neděle, 30. dubna 2023 08:18

I tento týden bude ve Slaném zajímavý. Můžete si prohlédnout výtvarná díla, výstavu o Charlotte Garrigue Masarykové, vyrobit si šperky z korálků, poslechnout si autorskou hudbu, shlédnout balet či hru o životě Olgy Scheinpflugové. Pro sportovně založené jsou tu dva turistické pochody, pro tvořivé psavce workshop o copywritingu. Také si můžete prohlédnout a vyfotografovat se s retro panenkami. To vše a mnohem více můžete tento týden zažít ve Slaném.

Ilustrační foto KL: Radnice Slaný s pohledem na Velvarskou bránu,

Po celý týden až do soboty 6. května bude otevřená galerie V Troubě, kde si můžete prohlédnout vystavené práce slánských amatérských výtvarníků v rámci už celkově 41. Salonu. Vystavují: M. Ševčíková, D. Pichlová, P. Těšitelová, D. Neškovská, K. Hejcman, P. Koberová, V. Podpěrová, M. Husáková, I. Mazourková, K. Kleinová, M. Zmátlíková.

Až do 13. května je k vidění v Památníku Antonína Dvořáka ve Zlonicích výstava nazvaná Když plátno nahradí vlna a netkané textilie. Netradiční výstava malby je doplněná ukázkami ručně tkaných gobelínů z manufaktury ve Valašském Meziřičí.

Po celý květen zaplní chodbu Knihovny Václava Štecha výstava věnovaná Charlotte Garrigue Masarykové, 13. května totiž uplyne sto let od jejího úmrtí.

Ve stejnou dobu bude také k vidění na chodbě knihovny Květnová výstava Ludmily Zápotocké, Františka Moravce a Lucie Kraslové ze Salonu slánských výtvárníků.

V pondělí 1. května se můžete od 8:20 do 15:30 zúčastnit turistického pochodu Dvořákova Nelahozeves. Sraz je na vlakovém nádraží ve Slaném v 8:20, následně se jede do Kralup nad Vltavou, odkud vesou trasy do Nelahozevsi na 8, 10, 12, a 25 km. V cíli si můžete opéci vlastní buřty, připraveny budou drobné hry a soutěže.

V pondělí 1. a 8. května si od 17 do 19 hodin můžete prohlédnout na komentované prohlídce kostela sv. Gotharda jeho krovy a zvony. Zarezervovat si místo lze na telefonu 608 064 755 či emailem campanus.jan@gmail.com.

V úterý 2. května od 9 do 10 hodin v Knihovně Václava Štecha úřaduje klub Čítálek pro děti do 1,5 roku. Prima chvilka s knihou pro děti a jejich rodiče. Tipy na pěkné knihy pro děti, hraní, cvičení, výtvarné dílny. Pro děti mezi věky 3 až 6 let bude klub otevřen od 15:30 do 16:30 hodin. Rezervace je v obou případech nutná na emailové adrese citalek@knihovnaslany.cz.

V úterý si od 17 hodin můžete poslechnout v koncertním sálu Základní umělecké školy Slaný Skladatelský koncert. Jedná se o prezentaci autorských skladeb žáků a učitelů školy.

Ve čtvrtek 4. května je v knihovně od 9 do 11:30 hodin znovu klub Čítálek.

Ve čtvrtek pořádá od 18:15 do 20:15 ateliér Jeleni nelení workshop Copywriting. Jak na ty sítě? Dílnu povede Petra Keřková, copywriterka na volné noze.

Ve čtvrtek večer proběhne od 19 do 20 hodin v restauraci Na Střelně Vzpomínka na Olgu Scheinpflugovou. Společnost patriotů Slaného promítá záznam divadelního představení, které vzniklo k 50. výročí od její smrti. Život této významné slánské rodačky bude představen v jednoaktové divadelní hře doplněné dobovými písněmi.

V pátek 5. května proběhnou od 9:30 do 10:30 hodin oslavy dne vítězství. Na začátku zahraje před městským úřadem dechová kapela Dvořačka, následně se průvod vydá přes Hlaváčkovo náměstí na slánské hřbitovy a pohřebiště vojáků II. světové války.

Po celé dopoledne proběhne v sokolovně v Kvíčku okresní kolo Středočeského tanečního poháru. Jedná se o XIII. ročník amatérské taneční soutěže pro žáky a studenty, vyhlašované Středočeským krajem.

V pátek si od 13 do 16 hodin můžete v knihovně v oddělení pro děti vyrobit s Jiřinou Vnoučkovou šperky z korálků.

Klub českých turistů pořádá v sobotu 6. května od 8 do 16 hodin Jarní toulky. Start i cíl je u Vlastivědného muzea na Masarykově náměstí.

Během sobotního dopoledne můžete v knihovně získat vyřazené knihy z oblíbené Burzy knih. Na Masarykově náměstí také proběhne řemeslný jarmark.

V sobotu můžete ještě od 17 hodin shlédnout v divadle Ples kadetů, baletní představení žáků Baletní školy Kladno a Pražské taneční konzervatoře.

Od sobotního rána do pondělního odpoledne bude v Městském centru Grand k dispozici výstava starých panenek nazvaná Panenky ve Slaném. V rámci této akce budou moci návštěvníci spatřit staré a retro panenky, kočárky, hračky, medvídky, nábytek a další doplňky. Bude také připraven dětský koutek a fotokoutek, kde bude možné se vyfotografovat s retro hračkami.

Autor: Hana Vranová

                                                                                                 ..


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově