Kačenka roste, vydejte se do lesů, recepty znovu od Tomáše Lisky
Pátek, 28. dubna 2023 11:24
Procházka lesem je nejen zdravá, ale může se stát i obohacením vaší kuchyně. Ve spolupráci se známým kuchařem a vášnivým houbařem Tomášem Liskou, vám předkládáme pár receptů. Pouze jako inspiraci pro možné využití této houby. Vše je v podáni Tomáše tak jak to umí jen on a s možností mnoha modifikací. Včetně jeho osobního podání.
Kdo je Tomáš Liska. Dnes jeden z nejznámějších kuchařů na sociálních sítích. Normální chlap který své koníčky dokázal vyzvednout na vysokou úroveň a zatím vše dělá jen jako svou zálibu, protože ho to baví. Živí se jako zahradník. Najde jedlé houby i tam kde by jsme je ani nehledali. Styl jeho vaření je natolik jednoduchý, že dává prostor k využití ingrediencí, nejen dle chuti, ale i podle obsahu peněženky. Jeho svéráznou mluvou podané recepty na využití kačenek v kuchyni máte exluzivně od Kladenských listů.
Svíčková welington se silnou demiglace a kačenkou českou na másle. Kačenky nahradily i žampiony v náplni
Maso osolíme opepříme a osmahneme potřeme dijonskou hořčicí houby rozmixujeme a osmahneme úplně do sucha. Na fólii dáme prosciutto na to houby a maso a zabalíme. Dáme fo druhého dne vychladit. Druhý den zabalíme do listového těsta potřeme vejcem a pečeme 30 min na 180. Na omáčku osmahneme na másle cibuli houby přidáme víno madeira a necháme vyvařit pak dáme vývar demiglace a zredukujeme. Precedíme a nakonec zašleháme vychlazené máslo.
Steak z hovězí svíčkové s omáčkou z kačenky české a šťouchané brambory
Maso opepříme a s bylinkami osmahneme na ghí a dopečeme v troubě na 55 st. Do výpeku dáme houby a podusíme, podlijeme kvalitním rumem necháme vyvařit a přidáme vývar a demiglace. Zredukujeme dáme smetanu povaříme a zašleháme máslo. Uvařené brambory smícháme s osmaženou cibulí a slaninou po
Pikantní Minutkový guláš z kačenky české a svíčkové s paprikou a bramboráčky.
Cibuli uděláme na sádle do hněda přidáme a zarestujeme maso a povařené houby. Pak přidáme protlak sladkou, uzenou a pálivou papriku a paprikovou pastu zarestujeme podlijeme vývarem a dochutíme. Povaříme a nakonec přidáme nakrájené papriky a krátce povaříme.
„Všem dobrou chuť,“ uvedl na závěr Tomáš, Foto: Tomáš Liska ..