Kačenka roste, vydejte se do lesů, recepty znovu od Tomáše Lisky
Pátek, 28. dubna 2023 11:24
Procházka lesem je nejen zdravá, ale může se stát i obohacením vaší kuchyně. Ve spolupráci se známým kuchařem a vášnivým houbařem Tomášem Liskou, vám předkládáme pár receptů. Pouze jako inspiraci pro možné využití této houby. Vše je v podáni Tomáše tak jak to umí jen on a s možností mnoha modifikací. Včetně jeho osobního podání.
Kdo je Tomáš Liska. Dnes jeden z nejznámějších kuchařů na sociálních sítích. Normální chlap který své koníčky dokázal vyzvednout na vysokou úroveň a zatím vše dělá jen jako svou zálibu, protože ho to baví. Živí se jako zahradník. Najde jedlé houby i tam kde by jsme je ani nehledali. Styl jeho vaření je natolik jednoduchý, že dává prostor k využití ingrediencí, nejen dle chuti, ale i podle obsahu peněženky. Jeho svéráznou mluvou podané recepty na využití kačenek v kuchyni máte exluzivně od Kladenských listů.
Svíčková welington se silnou demiglace a kačenkou českou na másle. Kačenky nahradily i žampiony v náplni
Maso osolíme opepříme a osmahneme potřeme dijonskou hořčicí houby rozmixujeme a osmahneme úplně do sucha. Na fólii dáme prosciutto na to houby a maso a zabalíme. Dáme fo druhého dne vychladit. Druhý den zabalíme do listového těsta potřeme vejcem a pečeme 30 min na 180. Na omáčku osmahneme na másle cibuli houby přidáme víno madeira a necháme vyvařit pak dáme vývar demiglace a zredukujeme. Precedíme a nakonec zašleháme vychlazené máslo.
Steak z hovězí svíčkové s omáčkou z kačenky české a šťouchané brambory
Maso opepříme a s bylinkami osmahneme na ghí a dopečeme v troubě na 55 st. Do výpeku dáme houby a podusíme, podlijeme kvalitním rumem necháme vyvařit a přidáme vývar a demiglace. Zredukujeme dáme smetanu povaříme a zašleháme máslo. Uvařené brambory smícháme s osmaženou cibulí a slaninou po
Pikantní Minutkový guláš z kačenky české a svíčkové s paprikou a bramboráčky.
Cibuli uděláme na sádle do hněda přidáme a zarestujeme maso a povařené houby. Pak přidáme protlak sladkou, uzenou a pálivou papriku a paprikovou pastu zarestujeme podlijeme vývarem a dochutíme. Povaříme a nakonec přidáme nakrájené papriky a krátce povaříme.
„Všem dobrou chuť,“ uvedl na závěr Tomáš, Foto: Tomáš Liska .
.
-
krimi
Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost
-
video
Atletický stadion ve Slaném se proměnil v den dětských radostí
-
pozvánka
Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům
-
povidka
Muzejnice Hana doporučuje ka ve Slaném zajít za zábavou a poučením
-
foto
FOTO: Středočeští hasiči zachránili leguána z koruny stromu
-
zprávy
Kraj přispěje na obnovu přivaděče pitné vody do Kladna
-
zprávy
Den dětského úsměvu bude už po čtrnácté na kladenském Sletišti
-
zprávy
Dětský den ve Slaném bude plný sportu a zábavy
-
zprávy
O žáky SOŠ a SOU Kladno z náměstí Edvarda Beneše je zájem
-
zprávy
Kladno vyhrálo spor s krajem o dopravní obslužnost u Nejvyššího správního soudu
-
pozvánka
Noc kostelů v Kladně startuje již zítra, je připraven bohatý program
-
zprávy
Koupaliště na Sletišti zahájilo dnes novou letní sezonu
-
zprávy
Zahradu Sládečkova vlastivědného muzea v sobotu ovládnou skláři
-
zprávy
Výstraha před nebezpečím vzniku požárů
-
zprávy
Jeden Chroust nestačí. A tak Tomáše v Kanonýrech doplní i jeho bratr Tadeáš
-
foto
Most mezi centrem Kladna a Švermovem byl dnes oboustranně zprůjezdněn
-
zprávy
Kladenští strážníci pomohli invalidní ženě. Vypátrali i řidiče, který ujel od nehody
-
zprávy
Otevření mostu ke hřbitovu změní v Kladně autobusovou dopravu
-
zprávy
Hendikepovaný Ládík bude letos na Kladenských dvorcích, přijďte ho podpořit
-
zprávy
Městská policie v Kladně zve na akci se soutěžemi pro seniory