Kačenka roste, vydejte se do lesů, recepty znovu od Tomáše Lisky
Pátek, 28. dubna 2023 11:24
Procházka lesem je nejen zdravá, ale může se stát i obohacením vaší kuchyně. Ve spolupráci se známým kuchařem a vášnivým houbařem Tomášem Liskou, vám předkládáme pár receptů. Pouze jako inspiraci pro možné využití této houby. Vše je v podáni Tomáše tak jak to umí jen on a s možností mnoha modifikací. Včetně jeho osobního podání.
Kdo je Tomáš Liska. Dnes jeden z nejznámějších kuchařů na sociálních sítích. Normální chlap který své koníčky dokázal vyzvednout na vysokou úroveň a zatím vše dělá jen jako svou zálibu, protože ho to baví. Živí se jako zahradník. Najde jedlé houby i tam kde by jsme je ani nehledali. Styl jeho vaření je natolik jednoduchý, že dává prostor k využití ingrediencí, nejen dle chuti, ale i podle obsahu peněženky. Jeho svéráznou mluvou podané recepty na využití kačenek v kuchyni máte exluzivně od Kladenských listů.
Svíčková welington se silnou demiglace a kačenkou českou na másle. Kačenky nahradily i žampiony v náplni
Maso osolíme opepříme a osmahneme potřeme dijonskou hořčicí houby rozmixujeme a osmahneme úplně do sucha. Na fólii dáme prosciutto na to houby a maso a zabalíme. Dáme fo druhého dne vychladit. Druhý den zabalíme do listového těsta potřeme vejcem a pečeme 30 min na 180. Na omáčku osmahneme na másle cibuli houby přidáme víno madeira a necháme vyvařit pak dáme vývar demiglace a zredukujeme. Precedíme a nakonec zašleháme vychlazené máslo.
Steak z hovězí svíčkové s omáčkou z kačenky české a šťouchané brambory
Maso opepříme a s bylinkami osmahneme na ghí a dopečeme v troubě na 55 st. Do výpeku dáme houby a podusíme, podlijeme kvalitním rumem necháme vyvařit a přidáme vývar a demiglace. Zredukujeme dáme smetanu povaříme a zašleháme máslo. Uvařené brambory smícháme s osmaženou cibulí a slaninou po
Pikantní Minutkový guláš z kačenky české a svíčkové s paprikou a bramboráčky.
Cibuli uděláme na sádle do hněda přidáme a zarestujeme maso a povařené houby. Pak přidáme protlak sladkou, uzenou a pálivou papriku a paprikovou pastu zarestujeme podlijeme vývarem a dochutíme. Povaříme a nakonec přidáme nakrájené papriky a krátce povaříme.
„Všem dobrou chuť,“ uvedl na závěr Tomáš, Foto: Tomáš Liska .
.
-
zprávy
Město Kladno bojuje proti přemnožení toulavých koček vlastním kastračním programem
-
zprávy
Masopustní workshop: Vytvořte si vlastní masku v Hornickém skanzenu Mayrau, ve Vinařicích u Kladna
-
zprávy
Suchej únor 2025: Připojíte se k výzvě?
-
zprávy
Mezinárodní vědomostní soutěž „Lidice pro 21. století“ opět otevírá brány mladým historikům
-
zprávy
Když dítě zničehonic ztuhne: Rodičovská noční můra a první pomoc při febrilních křečích
-
zprávy
Středočeská knihovna Kladno – Patrik Banga, Konzultace k elektronickým informačním zdrojům, Řecké báje a pověsti a Buďme si blíž
-
zprávy
Architekt Ludvík Lábler: Tvůrce Kladenské baziliky a restaurátor středověkých památek
-
zprávy
Zoopark Zájezd Masopustní hody a zvířátka z pohádek na vás čekají v sobotu
-
zprávy
Vítov provoní čerstvě uzené ryby z farmy Dryák. Přijeďte si pro ně v pátek, objednat si můžete předem
-
zprávy
Řidiči, pozor! Městská policie Kladno bude v únoru měřit rychlost
-
zprávy
Kladenská nemocnice kvůli chřipkové epidemii dočasně zakazuje návštěvy
-
zprávy
Canisterapie v Bistrotéce: První setkání dětí s pejsky přineslo radost i porozumění
-
zprávy
MICHAL STRIEBORNÝ: Žijeme v bezpečném městě. Strážník na Kladně zachraňuje i životy
-
zprávy
Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi v následujících dnech
-
zprávy
Hledáte smysluplné uplatnění? Základka ve Svárově hledá posilu
-
zprávy
Prestižní škola v Hostivicích otvírá šestý ročník pro děti se zájmem o špičkovou výuku
-
zprávy
Policie varuje před podvodnými odkazy k datovým schránkám
-
zprávy
Flétnové mistrovské kurzy v ZUŠ Buštěhrad pod vedením Žofie Vokálkové
-
zprávy
Které tituly si v loňském roce zasloužily přízeň čtenářů Středočeské knihovny v Kladně
-
zprávy
Nohejbalový Memoriál Mirka Štěpánka slaví 21. ročník