SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK
  • Kladno

Kačenka roste, vydejte se do lesů, recepty znovu od Tomáše Lisky

Pátek, 28. dubna 2023 11:24

Procházka lesem je nejen zdravá, ale může se stát i obohacením vaší kuchyně. Ve spolupráci se známým kuchařem a vášnivým houbařem Tomášem Liskou, vám předkládáme pár receptů. Pouze jako inspiraci pro možné využití této houby. Vše je v podáni Tomáše tak jak to umí jen on a s možností mnoha modifikací. Včetně jeho osobního podání.

Kdo je Tomáš Liska. Dnes jeden z nejznámějších kuchařů na sociálních sítích. Normální chlap který své koníčky dokázal vyzvednout na vysokou úroveň a zatím vše dělá jen jako svou zálibu, protože ho to baví. Živí se jako zahradník. Najde jedlé houby i tam kde by jsme je ani nehledali. Styl jeho vaření je natolik jednoduchý, že dává prostor k využití ingrediencí, nejen dle chuti, ale i podle obsahu peněženky. Jeho svéráznou mluvou podané recepty na využití kačenek v kuchyni máte exluzivně od Kladenských listů.

Svíčková welington se silnou demiglace a kačenkou českou na másle. Kačenky nahradily i žampiony v náplni

Maso osolíme opepříme a osmahneme potřeme dijonskou hořčicí houby rozmixujeme a osmahneme úplně do sucha. Na fólii dáme prosciutto na to houby a maso a zabalíme. Dáme fo druhého dne vychladit. Druhý den zabalíme do listového těsta potřeme vejcem a pečeme 30 min na 180. Na omáčku osmahneme na másle cibuli houby přidáme víno madeira a necháme vyvařit pak dáme vývar demiglace a zredukujeme. Precedíme a nakonec zašleháme vychlazené máslo.

Steak z hovězí svíčkové s omáčkou z kačenky české a šťouchané brambory

Maso opepříme a s bylinkami osmahneme na ghí a dopečeme v troubě na 55 st. Do výpeku dáme houby a podusíme, podlijeme kvalitním rumem necháme vyvařit a přidáme vývar a demiglace. Zredukujeme dáme smetanu povaříme a zašleháme máslo. Uvařené brambory smícháme s osmaženou cibulí a slaninou po

Pikantní Minutkový guláš z kačenky české a svíčkové s paprikou a bramboráčky.

Cibuli uděláme na sádle do hněda přidáme a zarestujeme maso a povařené houby. Pak přidáme protlak sladkou, uzenou a pálivou papriku a paprikovou pastu zarestujeme podlijeme vývarem a dochutíme. Povaříme a nakonec přidáme nakrájené papriky a krátce povaříme.

„Všem dobrou chuť,“ uvedl na závěr Tomáš,                                                                 Foto: Tomáš Liska                                                                                           ..


  1. zprávy

    Město Kladno bojuje proti přemnožení toulavých koček vlastním kastračním programem

  2. zprávy

    Masopustní workshop: Vytvořte si vlastní masku v Hornickém skanzenu Mayrau, ve Vinařicích u Kladna

  3. zprávy

    Suchej únor 2025: Připojíte se k výzvě?

  4. zprávy

    Mezinárodní vědomostní soutěž „Lidice pro 21. století“ opět otevírá brány mladým historikům

  5. zprávy

    Když dítě zničehonic ztuhne: Rodičovská noční můra a první pomoc při febrilních křečích

  6. zprávy

    Středočeská knihovna Kladno – Patrik Banga, Konzultace k elektronickým informačním zdrojům, Řecké báje a pověsti a Buďme si blíž

  7. zprávy

    Architekt Ludvík Lábler: Tvůrce Kladenské baziliky a restaurátor středověkých památek

  8. zprávy

    Zoopark Zájezd Masopustní hody a zvířátka z pohádek na vás čekají v sobotu

  9. zprávy

    Vítov provoní čerstvě uzené ryby z farmy Dryák. Přijeďte si pro ně v pátek, objednat si můžete předem

  10. zprávy

    Řidiči, pozor! Městská policie Kladno bude v únoru měřit rychlost

  11. zprávy

    Kladenská nemocnice kvůli chřipkové epidemii dočasně zakazuje návštěvy

  12. zprávy

    Canisterapie v Bistrotéce: První setkání dětí s pejsky přineslo radost i porozumění

  13. zprávy

    MICHAL STRIEBORNÝ: Žijeme v bezpečném městě. Strážník na Kladně zachraňuje i životy

  14. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi v následujících dnech

  15. zprávy

    Hledáte smysluplné uplatnění? Základka ve Svárově hledá posilu

  16. zprávy

    Prestižní škola v Hostivicích otvírá šestý ročník pro děti se zájmem o špičkovou výuku

  17. zprávy

    Policie varuje před podvodnými odkazy k datovým schránkám

  18. zprávy

    Flétnové mistrovské kurzy v ZUŠ Buštěhrad pod vedením Žofie Vokálkové

  19. zprávy

    Které tituly si v loňském roce zasloužily přízeň čtenářů Středočeské knihovny v Kladně

  20. zprávy

    Nohejbalový Memoriál Mirka Štěpánka slaví 21. ročník