Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kačenka roste, vydejte se do lesů, recepty znovu od Tomáše Lisky

Pátek, 28. dubna 2023 11:24

Procházka lesem je nejen zdravá, ale může se stát i obohacením vaší kuchyně. Ve spolupráci se známým kuchařem a vášnivým houbařem Tomášem Liskou, vám předkládáme pár receptů. Pouze jako inspiraci pro možné využití této houby. Vše je v podáni Tomáše tak jak to umí jen on a s možností mnoha modifikací. Včetně jeho osobního podání.

Kdo je Tomáš Liska. Dnes jeden z nejznámějších kuchařů na sociálních sítích. Normální chlap který své koníčky dokázal vyzvednout na vysokou úroveň a zatím vše dělá jen jako svou zálibu, protože ho to baví. Živí se jako zahradník. Najde jedlé houby i tam kde by jsme je ani nehledali. Styl jeho vaření je natolik jednoduchý, že dává prostor k využití ingrediencí, nejen dle chuti, ale i podle obsahu peněženky. Jeho svéráznou mluvou podané recepty na využití kačenek v kuchyni máte exluzivně od Kladenských listů.

Svíčková welington se silnou demiglace a kačenkou českou na másle. Kačenky nahradily i žampiony v náplni

Maso osolíme opepříme a osmahneme potřeme dijonskou hořčicí houby rozmixujeme a osmahneme úplně do sucha. Na fólii dáme prosciutto na to houby a maso a zabalíme. Dáme fo druhého dne vychladit. Druhý den zabalíme do listového těsta potřeme vejcem a pečeme 30 min na 180. Na omáčku osmahneme na másle cibuli houby přidáme víno madeira a necháme vyvařit pak dáme vývar demiglace a zredukujeme. Precedíme a nakonec zašleháme vychlazené máslo.

Steak z hovězí svíčkové s omáčkou z kačenky české a šťouchané brambory

Maso opepříme a s bylinkami osmahneme na ghí a dopečeme v troubě na 55 st. Do výpeku dáme houby a podusíme, podlijeme kvalitním rumem necháme vyvařit a přidáme vývar a demiglace. Zredukujeme dáme smetanu povaříme a zašleháme máslo. Uvařené brambory smícháme s osmaženou cibulí a slaninou po

Pikantní Minutkový guláš z kačenky české a svíčkové s paprikou a bramboráčky.

Cibuli uděláme na sádle do hněda přidáme a zarestujeme maso a povařené houby. Pak přidáme protlak sladkou, uzenou a pálivou papriku a paprikovou pastu zarestujeme podlijeme vývarem a dochutíme. Povaříme a nakonec přidáme nakrájené papriky a krátce povaříme.

„Všem dobrou chuť,“ uvedl na závěr Tomáš,                                                                 Foto: Tomáš Liska                                                                                           ..


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát