ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Situace s uprchlíky je na pováženou, mnoho jich přišlo s falešnýmy doklady

Neděle, 2. dubna 2023 08:15

Nepopiratelně se do české republiky infiltrovalo mnoho lidí, kteří nechtějí bojovat za svůj stát a nebo využívají faktu , že na rozdíl od Ukrajiny, je lékařská péče zdarma. A dostanou na úkor našich seniorů vše zdarma. Využívají naší vstřícnosti i lidé z oblastí ve kterých o tak zvané válce téměř  nemají ani ponětí. Nerespektování zákonů české republiky a nemluvě i historicky daných pravidlech a zvycích, bývá častým problémem ze stany lidí , kteří si neváží pomoci české republiky. A nebo jen využívají situace.

Foto. KL

Krizový štáb Středočeského kraje v rámci svého zasedání projednal aktuální situaci týkající se migrační vlny a zhodnotil dosavadní průběh kontrol ubytovacích zařízení, jejichž cílem je prověření dodržování smluvních podmínek. Kraj ve spolupráci s cizineckou Policií ČR dosud zkontroloval 17 ubytovacích zařízení, přičemž pouze 2 ubytovací zařízení byla v pořádku. Zásadní nedostatky byly zjištěny v 8 případech.  

Do dnešního dne bylo v kraji zaevidováno více než 63 000 uprchlíků z Ukrajiny, z nichž 40 452 prošlo registrací prostřednictvím krajských pracovišť. Ty dosud poskytly ubytování 7 847 uprchlíkům. „Od 1. dubna již přechází koordinace aktivit Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině z kompetence hejtmanů pod Ministerstvo vnitra. Stávajících 5 pracovišť KACPU, kde uprchlíci naleznou potřebné služby, však zůstává v kraji nadále v provozu,“ uvádí hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

V návaznosti na poskytování ubytování má kraj aktuálně uzavřeno 735 smluv s ubytovateli. Na základě zkušeností z koordinační činnosti při zajištění ubytování osob s dočasnou ochranou rozhodl v minulosti krizový štáb kraje o zahájení kontrol ubytovacích zařízení tak, aby prověřil dodržování smluvních podmínek. „Vzhledem k tomu, že kraj poskytnuté ubytování na základě výkazů ubytovatelům kompenzuje, považuji kontroly dodržování smluvních podmínek za velmi důležité. Dosud jsme zkontrolovali 10 provozovatelů s celkem 17 ubytovacími zařízeními. U zhruba poloviny kontrolovaných byly zjištěny závažné nedostatky, což je jednoznačně signál pro to, abychom v kontrolách pokračovali,“ dodala hejtmanka Pecková na tiskové konferenci po jednání krizového štábu.

Výběr kontrolovaných subjektů se odvíjí zejména od počtu ubytovaných uprchlíků, ale také dle pravidelnosti úprav v systému HUMPO, kam jsou ubytovaní uprchlíci zaznamenáváni. „ V jednom případě se nám dokonce stalo, že po nahlášení kontroly ubytovacímu zařízení bylo z jeho strany ze dne na den ze systému odhlášeno 66 ze 109 ubytovaných. V druhém případě 58 ze 120 ubytovaných. Tyto signály jsou pro nás znamením pro případné další přidělování ubytování uprchlíkům, tedy zda daný ubytovatel je pro nás stále spolehlivým partnerem,“ upřesnila hejtmanka Pecková.  

Kraj na kontrolách spolupracuje s cizineckou Policií Středočeského kraje. „Po příjezdu na místo kontroly jsou z naší strany za účasti provozovatele nebo jím určeného správce zařízení fyzicky zkontrolovány všechny osoby v ubytovacím zařízení. V případě nedohledání většího počtu osob poté plánujeme opakování kontroly se zaměřením na dříve neztotožněné osoby,“ vysvětlil vedoucí odboru cizinecké Policie Středočeského kraje plk. Radek Maňas.

V rámci kontrol mělo být dle databáze HUMPO zkontrolováno celkem 982 osob, přičemž se podařilo ztotožnit 498 z nich.


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově