Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Středočeský kraj spustil nový webový portál, přinese ještě větší transparentnost

Sobota, 25. února 2023 10:30

Středočeský kraj dnes představil zcela nový webový portál, který kromě nových funkcí a uživatelsky přívětivějšího prostředí, nabídne ještě více informací o činnosti krajské rady. Nově budou například zveřejňovány veškeré materiály z jednání Rady Středočeského kraje, čímž veřejnost získá ještě větší přehled o aktuálně projednávaných tématech. Krajský web naleznou návštěvníci nově na jednoduché doméně www.stredoceskykraj.cz.

Foto: KL

Středočeský kraj dlouhodobě klade důraz na maximální otevřenost úřadu. Nové řešení webového portálu umožňuje z hlediska technických vlastností zásadně vyšší míru modifikací, než tomu bylo v případě původních stránek. Nový portál naleznou návštěvníci na unikátní doméně www.stredoceskykraj.cz, místo původní adresy www.kr-stredocesky.cz. „Doménu se podařilo získat od držitele, který ji měl několik let zaregistrovanou. Nový web je další část splnění slibu občanům, že úřad maximálně otevřeme veřejnosti. Proto s novým webem budeme zveřejňovat nejen podkladové materiály na zastupitelstvo, ale rovněž i materiály k jednání rady. V porovnání s ostatními kraji se jedná ojedinělý krok, který přispěje k možnosti ještě větší kontroly veřejnosti a zároveň ke zvýšení informovanosti občanů,“ vysvětluje středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Ke zvyšování transparentnosti dochází kontinuálně od nástupu krajské koalice v roce 2020. „Od té doby například zveřejňujeme veškeré smlouvy nad 10 000 Kč či publikujeme platy a odměny vedoucích pracovníků úřadu, ale i všechny smlouvy DPČ a DPP. Veřejnosti je k dispozici už dva roky také můj on-line pracovní kalendář hejtmanky, ve kterém mohou občané získat informace o pracovním programu a plánovaných jednáních. V neposlední řadě zajišťujeme živý přenos ze všech jednání krajského zastupitelstva, ale i předchozí jednání na záznamu.“ dodává hejtmanka Pecková.

Za účelem zefektivnění nového webu byla provedena také obsahová analýza dosavadní verze krajského portálu. „Díky podrobné obsahové analýze došlo ke zjednodušení a uspořádání struktury nového portálu. V této souvislosti jsme provedli také takzvaný tree testing, tedy testování navigace a menu zadáváním vyhledávacích úkolů. V neposlední řadě byla využita metoda teplotních map, která popisuje chování návštěvníka webu, což nám při tvorbě nového portálu také pomohlo,“ přidávápodrobnosti předseda Komise pro ICT a digitalizaci Tomáš Znuda

Kromě nových funkcionalit přinášíme zásadně přívětivější uživatelské prostředí. „Při vývoji nového webu jsme také kladli velký důraz na systém vyhledávání. Ten totiž nebyl v případě stávajícího webu optimální a mnohdy nezobrazoval požadované výsledky hledání. Nyní díky optimalizovanému systému a takzvanému štítkování článků naleznou občané požadované informace mnohem rychleji,“ doplňuje vedoucí oddělení digitalizace Ondřej Šimíček.

Aby byl přechod na nový web uživatelům i návštěvníkům co nejvíce usnadněn, bude aktuálně v provozu také dosavadní verze na doméně kr-stredocesky.cz. Ke kompletnímu přechodu do nového prostředí dojde již na začátku března. „Věříme, že se nový web bude uživatelům líbit, současně i my oceníme jakékoli připomínky na zlepšení. Nápady a podněty tak mohou lidé zasílat na email, který je na webu k tomuto účelu zveřejněn,“ uzavírá hejtmanka Pecková.

 

 

 

 


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát