ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Středočeský kraj spustil nový webový portál, přinese ještě větší transparentnost

Sobota, 25. února 2023 10:30

Středočeský kraj dnes představil zcela nový webový portál, který kromě nových funkcí a uživatelsky přívětivějšího prostředí, nabídne ještě více informací o činnosti krajské rady. Nově budou například zveřejňovány veškeré materiály z jednání Rady Středočeského kraje, čímž veřejnost získá ještě větší přehled o aktuálně projednávaných tématech. Krajský web naleznou návštěvníci nově na jednoduché doméně www.stredoceskykraj.cz.

Foto: KL

Středočeský kraj dlouhodobě klade důraz na maximální otevřenost úřadu. Nové řešení webového portálu umožňuje z hlediska technických vlastností zásadně vyšší míru modifikací, než tomu bylo v případě původních stránek. Nový portál naleznou návštěvníci na unikátní doméně www.stredoceskykraj.cz, místo původní adresy www.kr-stredocesky.cz. „Doménu se podařilo získat od držitele, který ji měl několik let zaregistrovanou. Nový web je další část splnění slibu občanům, že úřad maximálně otevřeme veřejnosti. Proto s novým webem budeme zveřejňovat nejen podkladové materiály na zastupitelstvo, ale rovněž i materiály k jednání rady. V porovnání s ostatními kraji se jedná ojedinělý krok, který přispěje k možnosti ještě větší kontroly veřejnosti a zároveň ke zvýšení informovanosti občanů,“ vysvětluje středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Ke zvyšování transparentnosti dochází kontinuálně od nástupu krajské koalice v roce 2020. „Od té doby například zveřejňujeme veškeré smlouvy nad 10 000 Kč či publikujeme platy a odměny vedoucích pracovníků úřadu, ale i všechny smlouvy DPČ a DPP. Veřejnosti je k dispozici už dva roky také můj on-line pracovní kalendář hejtmanky, ve kterém mohou občané získat informace o pracovním programu a plánovaných jednáních. V neposlední řadě zajišťujeme živý přenos ze všech jednání krajského zastupitelstva, ale i předchozí jednání na záznamu.“ dodává hejtmanka Pecková.

Za účelem zefektivnění nového webu byla provedena také obsahová analýza dosavadní verze krajského portálu. „Díky podrobné obsahové analýze došlo ke zjednodušení a uspořádání struktury nového portálu. V této souvislosti jsme provedli také takzvaný tree testing, tedy testování navigace a menu zadáváním vyhledávacích úkolů. V neposlední řadě byla využita metoda teplotních map, která popisuje chování návštěvníka webu, což nám při tvorbě nového portálu také pomohlo,“ přidávápodrobnosti předseda Komise pro ICT a digitalizaci Tomáš Znuda

Kromě nových funkcionalit přinášíme zásadně přívětivější uživatelské prostředí. „Při vývoji nového webu jsme také kladli velký důraz na systém vyhledávání. Ten totiž nebyl v případě stávajícího webu optimální a mnohdy nezobrazoval požadované výsledky hledání. Nyní díky optimalizovanému systému a takzvanému štítkování článků naleznou občané požadované informace mnohem rychleji,“ doplňuje vedoucí oddělení digitalizace Ondřej Šimíček.

Aby byl přechod na nový web uživatelům i návštěvníkům co nejvíce usnadněn, bude aktuálně v provozu také dosavadní verze na doméně kr-stredocesky.cz. Ke kompletnímu přechodu do nového prostředí dojde již na začátku března. „Věříme, že se nový web bude uživatelům líbit, současně i my oceníme jakékoli připomínky na zlepšení. Nápady a podněty tak mohou lidé zasílat na email, který je na webu k tomuto účelu zveřejněn,“ uzavírá hejtmanka Pecková.

 

 

 

 


  1. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  2. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  3. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  4. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  5. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  6. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  7. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  8. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  9. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  10. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  11. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  12. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  13. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  14. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  15. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  16. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  17. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  18. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  19. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony

  20. zprávy

    Revolution Train z pohledu policie