ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Ve středních Čechách se rozjedou masopustní reje

Středa, 25. ledna 2023 09:15

Masopust je tradičně spojený s dobrým jídlem, tancem a všeobecným veselím. V České republice mají masopustní oslavy dlouhou tradici. První zmínky jsou už ze 13. století. Masopustní období začínalo po svátku Tří králů a končilo s Popeleční středou, která letos vychází na 22. února. Dnes známe masopustní tradici, která se koná až během posledních tří dnů, tedy od masopustní neděle do úterý. Slavit se bude i ve středních Čechách. Pestrobarevné masky, masopustní průvody nebo zabijačkové hody se objeví i na Kladensku.

Ve středních Čechách se rozjedou masopustní reje

Přestože masopust odkazuje k „opuštění masa“, půst se zatím nekoná. Zabijačkové pochoutky budou vonět ve středních Čechách až do konce února. V plné kráse se vrátí také Roztocký masopust. V sobotu 11. února se mohou návštěvníci těšit na průvod, který vyrazí za svou královnou. „Roztocký masopust je jedním z největších v kraji a každoročně za jeho atmosférou přijíždějí lidé z celé republiky. Průvod plný originálních masek poputuje přes Roztoky na Holý vrch, kde se setkává s průvodem z dalších obcí. Společně pak tančí a odcházejí za masopustní zábavou,“ popisuje jednu z akcí Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu. Ve stejném termínu proběhne masopustní zábava v Miličíně na Benešovsku nebo v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku.

Tradiční Jílovský masopust plný dobrého jídla, pití, hudby a zábavy zavítá opět na náměstí. Nebudou chybět masopustní hody, rej masek, jarmark a průvod Jílovým.

Jedna z největší a na kulturní program nejbohatší akce svého druhu ve středních Čechách míří opět do Zadní Třebaně. Program Poberounského masopustu začne 18. února na návsi staročeským jarmarkem, na kterém budou kromě výrobků různých řemeslníků k dostání preclíky, perníky, koláče, pečené maso nebo medovina. Děti se budou moci svézt na koních či oslících, dospělé potěší tradiční zabijačkové pochoutky či místní pivo Bobr. Nakonec bude symbolicky pochován Masopust a oceněni vítězové soutěže o nejoriginálnější maškary.

Už podesáté projde 18. února masopustní průvod předměstím Kaňk u Kutné Hory. Do kroku bude vyhrávat živá kapela Věnovanka a připraveno bude občerstvení ve formě zabijačkových specialit.

Maškarní průvod a veselice bude probíhat také v prostředí historických báňských objektů v areálu Ševčinského dolu v Příbrami. Diváci si mohou užít hornický masopust 18. února včetně humorných scének a hornických písniček. O den později bude maskám patřit Muzeum lidových staveb v Kouřimi. Pestrobarevný průvod doprovázený hudbou a tancem projde skanzenem třikrát za den. K ochutnání bude zabijačka a koblihy, děti si vyrobí laufrovský klobouk.

Mělnický masopust propukne v neděli 19. února. Kromě trhů, kde budou k dostání zabijačkové pochoutky, se bude zpívat a dovádět v masopustním průvodu, který vyrazí z náměstí Míru. Zakončení akce proběhne za doprovodu folklorních souborů.

Masopustní zábava se letos nevyhne ani Nymburku. V sobotu 25. února se vydá průvod masek z náměstí Přemyslovců až na Rejdiště, kde bude připravena hudba, zábava a zabijačkové speciality.


  1. zprávy

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  2. komerční sdělení

    Máte pro strach uděláno? Šupitó do šapitó! V Kladně u OC Oaza

  3. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  4. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Pro velký zájem vypisuje Zoopark Zájezd dodatečný termín příměstského tábora

  6. krimi

    V pátek hasiči z Kladna a Rakovníka zachraňovali paraglidistu z vysokého modřínu

  7. video

    V Kladně se rozloučili se zimou a spálili Moranu

  8. zprávy

    Slánská porodnice jde s dobou: Nově mohou maminky rodit na porodnickém gauči

  9. sport

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  10. video

    Ve Slaném přivítalo první zákazníky nové obchodní centrum

  11. zprávy

    Vedení Středočeského kraje si prohlédlo nový vlak pro PID

  12. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  13. kultura

    Na smrtnou neděli v Kladně spálí Moranu

  14. krimi

    Sieg Heil, takto zdravil muž strážníky v Kladně, skončil v rukách policie

  15. kultura

    Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

  16. zprávy

    Poděkování za uspořádání sbírky, od Nadačního fondu, do Oblastní nemocnice Kladno

  17. krimi

    Speed Marathon 2024, akce policie zaměřená na měření rychlosti

  18. zprávy

    Středočeská vědecká knihovna v Kladně představí koláže Jiřího Hankeho

  19. info z radnice

    Pozvánka na páté zasedání Zastupitelstva města Kladna

  20. kultura

    Kladno bude v neděli pálit Moranu a vyhánět zimu