ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenské Vánoce bude letos projíždět speciální vláček

Pondělí, 21. listopadu 2022 09:47

Kladenské Vánoce odstartují tento rok 26. listopadu. Vánoční hudba bude provázet adventní tržiště na náměstí Starosty Pavla a od 16.00 poprvé vyjede i speciální vláček, který si užijí menší i větší návštěvníci. Pro ty nejmenší se Zahrada Kladenského zámku i tento rok promění na pohádkové zimní údolí s úkoly, za jejichž splnění si děti mohou vysloužit i malý vánoční dárek.

Kladenské Vánoce bude letos projíždět speciální vláček (Ilustrační foto: KL)

Příprava na letošní ročník Kladenských Vánoc je v plném proudu. Nebude chybět adventní tržiště, ledová plocha a do konce týdne bude nazdobený i strom, který tento rok přicestoval z nedalekého Rozdělova. Jedli o výšce dvanácti metrů darovala městu rodina Martina Homera, která ji zasadila před dvaadvaceti lety.

„Slavnostní rozsvícení Pohádkového vánočního stromu splněných přání proběhne 26. listopadu od 16 hodin na náměstí Starosty Pavla, kdy se zároveň otevřou brány vyzdobené Zahrady Kladenského zámku. Právě před zahradou bude čekat na návštěvníky i speciální vánoční vláček, který vyjede trasou přes pěší třídu k poště a poté zpátky k zahradě,“ prozradil primátor Milan Volf.

Na Kladně se bude jednat o zpestření, které si zájemci mohou užívat po celý prosinec v případě příznivých klimatických podmínek. Dopoledne se vypraví pro děti ze škol a školek zdarma, poté od 16.00 do 20.00 za cenu 20 korun. Jízdenka bude k zakoupení v půjčovně bruslí. Děti do pěti let neplatí po celý den.

Kulturní program Kladenských Vánoc odstartuje od 17.00 charitativní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie v podání vokálního kvarteta 4TET, které tvoří zpěváci Jiří Korn, Jiří Škorpík, Dušan Kollár a David Uličník. Celý koncert bude přenášen i na připravené LED obrazovky na náměstí a na Facebookovém profilu města. „Po skončení se program přesune do vzduchu a na návštěvníky bude čekat malé překvapení, které zakončíme rozsvícením vánočního stromu. Chybět nebude ani možnost vzít si obálku, ve které se ukrývají přání dětí z dětských domovů,“ prozradil Milan Volf.

Zájemci si mohou ze stromu vybrat speciální andělskou tašku podle finanční částky, která odráží cenu dárku v přáníčku a dětem tak pomoci připravit opravdu kouzelné překvapení na Štědrý den. Vše samozřejmě organizuje Magistrát města Kladna tak, aby žádné dítě nebylo bez dárku a všechny našly pod stromečkem opravdu to, co si přály. Tradici založil současný primátor v roce 2000 a od té doby se adventní čas na Kladně nese v duchu pomoci ostatním. Proto je součástí adventních trhů i Pohádková vánoční truhla, do které mohou návštěvníci po dobu konání Kladenských Vánoc přispívat libovolnou částkou. Do truhly poputuje také celý výtěžek charitativního koncertu a vánočního vláčku. Částka se poté rozdělí dětem, které žijí v dětských domovech v Ledcích, Unhošti, Novém Strašecí, Azylovém domě Kladno, Dětském centru Kladno a pro Český červený kříž Kladno.

Nedílnou součástí Kladenských Vánoc je i kluziště. Ledová plocha bude v letošním roce na náměstí Starosty Pavla dopoledne zdarma k dispozici kladenským školám a odpoledne se otevře pro veřejnost. Chybět nebude ani půjčovna bruslí přímo u plochy. Otevřeno bude mít od 13.00 do 21.00 a jedna hodinová výpůjčka bude stát 50 korun. Adventní vesnička s trhy bude v provozu od 11.00 do 21.00.

Po celý prosinec, od pátku do neděle, je připraven i bohatý kulturní program. Adventní čas zpestří například Burma Jones, Pokáč, Jan Bendig, David Deyl, Raego, Prague Queen, Hlasoplet, Michal Hrůza, Slza, Ready Kirken, Černý brejle, Inflagranti s Josefem Vojtkem, Heidi Janků, Josef Vágner, Myšák Eda či The rockset – World Roxette tribute band. Pro příznivce domácí pohody budeme jednotlivá vystoupení v přímém přenosu streamovat. Vše samozřejmě budeme streamovat i on-line na oficiálním Facebookovém profilu města.

Pavel Varvařovský


  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni