Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kraj zdražuje jízdné, dočkají se cestující i více „Pražáků“?

Pátek, 18. listopadu 2022 09:38

Středočeský kraj přistoupil ke zdražení jízdného a to nemalému. Od dubna příštího roku se bude týkat hlavně jednorázových jízdenek. Kladenský nebo buštěhradský cestující musí doufat, že do té doby mu kraj dát zpátky autobusy, které v září odebral. Jezdit za víc peněz dál  přeplněných autobusech se zpožděním by se asi nikomu za mák nechtělo.

„Žili jsme si nad poměry a na plná ústa říkám, že musíme zdražit, i když je to nepopulární,“ uvedl krajský radní pro dopravu Petr Borecký. Jeho jméno je v Kladně občas zmiňováno při přestřelkách s kladenskou radnicí, která nechce přistoupit na jeho systém plateb dopravy s desetimilionovými doplatky. Nikdo neví, jestli má pravdu „Petr nebo Milan“, ale na Kladensku v tu ránu přestaly jezdit některé oblíbené autobusy. Na dotaz proč k omezení došlo jenom na Kladně a nikoliv ve srovnatelné Boleslavi, kde také ještě není podepsaná smlouva na stole Borecký odpověděl, že z Kladna je možnost poměrně lehce jet vlakem. A taky má problém s jeho přístupem. „Je jediným městem, které absolutně nekomunikuje, se kterým neprobíhají jednání a kým se bavíme přes právníky.“ Město to ale odmítá. „Pan radní Borecký si protiřečí. Pokud sám uvádí, že se baví s našimi právníky, kteří jsou zmocněni radou města za město jednat, tak úplně nerozumím tvrzení, že Kladno nekomunikuje a nejedná,“ raegoval na náš dotaz Vít Heral, mluvčí Kladna. Podle jeho slov chce město dosáhnout dohody, navržený systém ovšem z mnoha důvodů odmítá a nápravy se domáhá i u soudu, kam prý situace dospěla naopak kvůli špatné komunikaci krajského úřadu a neochotě poskytnout základní podklady radnici.

Buštěhradské peklíčko? Na kraji takové indicie prý nemají

Omezení a míň autobusů sice míří jen vůči Kladnu, okolní obce to však poznamenává také. V poslední době se kupříkladu rozmnožily stížnosti cestujících vBuštěhradě. Místním by spor kraje s Kladnem měl být ukradený, přesto jeho dopady denně zažívají. „Ranní ježdění do Prahy mezi 6-8 je Buštěhradský peklíčko. Začal jsem jezdit dříve, protože kvůli 20 minutovým zpožděním jsem chodil pozdě do práce,“ píše na facebookové skupině například pan František. „Lidé stojí namačkaní na sebe, stojí i u čelního skla a takto jedeme po dálnici… Nemluvě o kvalitě a čerstvosti vzduchu, ve kterém je téměř na omdlení,“ zní dokonce v jiné stížnosti. Další lidé sdílejí nářky nad zpožděními a přeplněností v míře, že autobus ani nemůže nabrat cestující nebo projíždí zastávky úplně. Dokonce tu lidé zapisují do tabulky konkrétní případy jako základ žádosti o nápravu poddimenzovaného autobusového spojení mezi Buštěhradem a Prahou.

Kromě komentářů chodí stížnosti i na radnice, dopravcům a údajně i na kraj. „Takové indicie z Buštěhradu zatím nemáme. Že jsou autobusy plné víme ale nemáme zpětnou vazbu, že by někoho nepobraly,“ brání se Borecký a obhajuje se daty z GPS dopravců, které prý aspoň průjezd zastávkami vylučují. „Nemohu komentovat situaci v Buštěhradě, nebo v ostatních obcích, kde mají bohužel nikoliv vinou Kladna problémy. Mohu jen potvrdit, že nám z Buštěhradu chodí stížnosti, stejně jako třeba z Vinařic nebo Hřebče. Město Kladno ze zákona provozuje a platí dopravu ve městě Kladně. Žádné spoje nikomu nevzalo, naopak je posílilo a zdražovat je nebude,“ odpověděl mluvčí Kladna.

Zdroj: Město Kladno a Středočeský kraj


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát