ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Hlasujte o nejkrásnější kladenskou fotografii roku 2022

Středa, 2. listopadu 2022 09:23

Letošní ročník otevřené fotografické soutěže Kladenský krasohled, kterou pořádá již čtvrtým rokem město Kladno, vrcholí. Z 20 finalistů může široká veřejnost od 1. do 20. listopadu vybírat vítěze Ceny veřejnosti, a to na webu a sociálních sítích města a také pomocí hlasovacích lístků otištěných v radničním měsíčníku.

„Dvacítku finalistů vybrala odborná porota z celkem 357 snímků, které do soutěže Kladeňáci během roku poslali. Porotcům jsou již také známi vítězové obou kategorií, tedy juniorů i dospělých. Ceny poroty se ovšem vyhlásí až v prosinci spolu s vítězi vzešlými z hlasování veřejnosti,“ připomněla Eva Havelková, šéfredaktorka radničního měsíčníku Kladno, při kterém byla soutěž založena a v němž jsou každý měsíc otiskovány výběry z došlých snímků.

Junioři letos zaslali do klání pět desítek snímků, dospělí pak více než tři stovky. Nejmladším letošním účastníkem je osmiletá Jája Veselá, nejstaršími pak devadesátiletý Ladislav a třiaosmdesátiletý Josef. Ocenit musíme nejpilnější fotografy ročníku 2022, kteří zasílali fotografie každý měsíc soutěžního období. Jsou jimi za dospělé Iva Štěrbová a Vladimír Kotelenský a za juniory Lukáš Matoušek, který vynechal pouze jediný měsíc.

„Letošní ročník Kladenského krasohledu byl opět pln zajímavých fotografií, které zaslali do soutěže občané města Kladna. Tento ročník byl zaměřen především na ‚živé Kladno‘, momenty a sociální oblast. Ze zaslaných fotografií jsme vybrali zejména ty, které toto téma nejen zachycují, ale také jej osobitě a umělecky ztvárňují. Nicméně krásných fotografií jste nám zaslali i v tomto roce mnoho, a tak jsme volili i z těch, které toto téma přesně nevystihují, ale ukazují Kladno jako takové. Děkujeme všem, kteří do soutěže zaslali své snímky,“ uvedla jedna z porotkyň, mladá fotografka Monika Urbanová.

Porotě letos předsedala Ivona Kasalická, která po deset let působila v multižánrové soutěži Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice, ale také porotách výtvarných soutěží například v Hong Kongu a Teheránu. V Čechách se pravidelně účastní jako porotkyně soutěže Neviditelný svět, kterou pořádá Neviditelná výstava. Dalšími členy poroty pak byly Tomáš Vocelka, profesionální fotograf a fotoreportér pro server Aktuálně.cz, vítěz jedné z kategorií loňského ročníku soutěže Sony World Photography Awards, a také kladenský fotograf Michal Moravec.

Do veřejného hlasování jdou tradičně pouze fotografie z kategorie dospělých. Hlasovat o nejkrásnější kladenský snímek roku mohou zájemci na webových stránkách mestokladno.cz v sekci O Kladně / Soutěže a ocenění v záložce Kladenský krasohled 2022, přičemž je hlasování omezeno na IP adresu. Hlasuje se do půlnoci 20. listopadu také na Facebooku města @mestokladnocz. Zároveň na dvoustraně listopadového radničního měsíčníku Kladno naleznete i hlasovací lístek. Ten můžete přinést vyplněný do Městského informačního centra v ulici T. G. Masaryka, do infocentra magistrátu na náměstí Starosty Pavla 44, do Městského klientského centra v Saskově ulici, na úřadovny ve Švermově a Dubí či na pracoviště magistrátu CzechPoint v NC OAZA Kladno v Arménské ulici.

Ceny poroty v obou věkových kategoriích se od ročníku 2022 nazývají Cenami Josefa Seiferta. Fotograf města Josef Seifert byl dlouholetým očitým svědkem dění v Kladně. Vždy usměvavý, vlídný, ryzí profesionál začátkem ledna 2022 navždy odešel. Bylo mu 81 let. Jako fotografovi Magistrátu města Kladna zůstaly „Pepíčkovi“ na jeho životním kontě statisíce snímků ze všech oblastí života města.

Příjem fotografií pro pátý ročník soutěže, Kladenský krasohled 2023, se rozběhne již 15. listopadu 2022. „Kladenský námět samozřejmě zůstává zachován, i letos ovšem preferujeme snímky vystihující téma KLADNO, TO JSME MY a mohou to být neotřelé výjevy ze života rodin, školních tříd, pracovních kolektivů, z ruchu ulic, městských zákoutí, z činnosti spolků, ze zákulisí sportovních týmů, divadel, hudebních skupin, uměleckých ateliérů a tak dále. Fotografie by měly říkat: ‚To jsme my, Kladeňáci, takto tady žijeme, pracujeme, bavíme se, milujeme, pomáháme, snažíme se, meditujeme, smutníme…‘ Těšíme se na váš neobyčejný umělecký pohled na svět. Snímky můžete v 5. ročníku soutěže posílat až do 15. září 2023, kdy skončí soutěžní období,“ uvedla Ivona Kasalická.

Informace jsou zveřejněny na základě zdroje města Kladna


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze