Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Zoopark Zájezd otevřel dvě nové expozice

Pondělí, 11. července 2022 04:59

Dvě nové expozice byly v minulém týdnu otevřeny v Zooparku Zájezd. Návštěvníci mohou nově vidět zajímavé druhy zvířat z Jižní a Střední Ameriky a taky kompletní kolekci evropských suchozemských želv.

Foto: Zoopark Zájezd

„Novou expozici v hlavní části zoo jsme nazvali Latinská Amerika, protože je věnována druhům z Jižní a Střední Ameriky. V současnosti jsou zde k vidění drápkaté opičky, jmenovitě lvíčci zlatohlaví, kosmani bělovousí, kosmani běločelí, tamaríni žlutorucí a tamaríni bělohubí. Poslední jmenovaní mají malá mláďata, která si pečlivě nosí na zádech. Kromě drápkatých opiček by měly časem přibýt i další jihoamerické druhy zvířat, jako jsou morčata divoká, mary slaništní nebo želvy uhlířské,“ říká k otevření Jiří Marek mladší, kurátor chovu zvířat.

„V současnosti je expozice v jakémsi zkušebním provozu. Zvířata jsme vypustili do venkovních výběhů a zpřístupnili návštěvnický koridor. Postupně budeme dodělávat vnitřní výběhy pro zvířata a celou expozici doplní i rozsáhlý systém informačních panelů o přírodě amerických kontinentů. Není tedy ještě úplně dokončená a slavnostní otevření plánujeme na druhou polovinu letní sezony. Návštěvníci si ale už teď mohou prohlédnout krásné tamaríny, lvíčky a kosmany a sledovat další vývoj expozice na vlastní oči,“ vysvětluje k současnému režimu zpřístupnění Daniel Koleška, vedoucí vzdělávání. Drápkaté opičky jsou skupina primátů z Jižní a Střední Ameriky. Jejich zástupci patří mezi vůbec nejmenší primáty na světě. Živí se především hmyzem a plody.

Další novinkou v Zooparku Zájezd je venkovní výběh pro oblíbené suchozemské želvy. Ty našly útočiště v mírném svahu naproti výběhu velbloudů dvouhrbých. Aktuálně zde najdete želvy zelenavé a želvy žlutohnědé. „Ty by měly brzy doplnit želvy vroubené, které k nám přijedou z plzeňské zoo. Tím zoopark zkompletuje kolekci všech druhů evropských suchozemských želv. Nová expozice je vybudována v přírodním duchu především s využitím dřeva, kamenů a živých rostlin. Inspiraci jsme čerpali především z vlastních zkušeností přímo v terénu. Želvy jsme studovali v jejich přirozeném prostředí na Balkánském poloostrově. Želvy a drápkaté opičky nejsou jediné novinky v zoo. V loňském a letošním roce jsme se věnovali především rozšíření infrastruktury pro návštěvníky, aby se v zoo cítili dobře a především děti nalezly dostatek vyžití. Postavili jsme nové WC, významného rozšíření se dočkalo dětské hřiště i naučná stezka, dokončujeme novou kavárnu s bistrem a celý areál zoo doplňujeme o dostatek míst k sezení,“ doplňuje novinky v Zooparku Zájezd Koleška.

V letošním roce má zoopark v plánu ještě dokončit expozici pro sovice sněžní. „Plánů máme hodně, ale vše samozřejmě závisí na penězích. Veškeré prostředky na provoz a rozvoj zoo si musíme vydělat sami. Covid i nárůsty cen energií a materiálů hodně zahýbali našimi plány v negativním slova smyslu. Každý návštěvník má pro nás proto ohromnou hodnotu a všech si nesmírně ceníme. Jen díky nim může naše zoo fungovat a rozvíjet se,“ uzavírá Koleška. Zoopark Zájezd je otevřen denně od 9 do 18 hodin.



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát