Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Vydejte se na historické akce ve středních Čechách

Úterý, 10. května 2022 08:36

O oblibě historických akcí nejen ve středočeských městech svědčí mimo jiné fakt, že mnohé z nich se konají pravidelně už celé roky. Snad k tomu vybízí i historický náboj našich královských měst, které slavnostem propůjčují jedinečnou nezaměnitelnou kulisu. Máme pro vás pár dobrých tipů.

Mnohé ze středočeských historických akcí připomínají zdejší významné historické milníky, události a osobnosti. Ty nejbližší se odehrají ve Slaném, Kolíně či ve Velvarech. Následovat bude královský pochod z Králova Dvora přes Beroun na Tetín, Slavnost královny Johanky v Rožmitále pod Třemšínem, Středověká Okoř anebo připomínková akce bitvy císařských a pruských vojsk u Křečhoře. O prázdninách se pak uskuteční Středověký festival u tvrze v obci Mrač, Historické slavnosti ve Zruči nad Sázavou a následně v září také Příbramská svatohorská šalmaj.

Dobové kostýmy, řinčení zbraní, hluk na jarmarku, tanec do rytmu dobové hudby, kejklíři a dobrá nálada. Historické akce na sebe nenechávají dlouho čekat. Některé letos již proběhly, řada dalších se chystá. V sobotu 21. května se například odehrají Husitské slavnosti ve Slaném a na stejný den si skupina historického šermu Páni z Kolína na kolínské jízdárně připravila Válku růží. Další královské město Velvary si 29. Května při celodenních slavnostech s bohatým programem, rytířským turnajem na koních i hostině připomen výročí 540 let od svého povýšení na královské město roku 1482.

Přestože se v roce 2022 neuskuteční oblíbený průvod císaře Karla IV. z Radotína na Karlštejn, chybět v letošním seznamu historických akcí nebude druhá větev průvodu, nazvaná Poselstvo vévody bavorského, která proběhne ve dnech 4. a 5. června. Oblíbená Slavnost královny Johanky v Rožmitále pod Třemšínem se letos uskuteční 18. června. Přinese královnin velkolepý průvod, jarmark, divadlo, hry pro děti, večerní koncerty a mnoho dalšího. Královské stříbření Kutné Hory bylo naopak pro letošní rok zrušeno a uskuteční se opět až v roce 2023. Na 11. června se chystá také celodenní akce Královská Okoř anebo ve dnech 17. až 19. června připomínková akce k výročí bitvy u Křečhoře nedaleko Kolína, kde se 18. června 1757 střetla císařská a pruská vojska, což mělo hluboký historický dopad i na evropské dějiny.

Středověký festival u tvrze v obci Mrač letos 30. července opět přinese hned dvě zuřivé bitvy – jednu husitskou a druhou ze třicetileté války. Zámecký park ve Zruči nad Sázavou již tradičně ožije letos dvaadvacátým ročníkem Historických slavností, stane se tak 6. srpna. Následovat bude, kromě jiných akcí, dne 10. září. Příbramská svatohorská šalmaj: den plný dobové hudby, tance, divadla a řemesel.

Historické akce jsou velmi oblíbené a vzbuzují stále větší zájem účastníků všech věkových kategorií o českou historii. „Chcete-li se v minulosti přenést ještě dál než do středověku, navštivte 20. května Nové Strašecí. Pořádá se tam Den s Kelty, který každoročně připomíná výročí nálezu slavné opukové hlavy Kelta z Mšeckých Žehrovic, letos se slaví již 79. výročí,“ radí Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát