ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Václav Novák vychovává judisty už 60 let. Práce mě pořád baví, říká

Čtvrtek, 3. března 2022 08:26

Tradiční aktivitou na příměstských táborech Sportovních areálů města Kladna je lekce juda vedená zakladatelem místního oddílu N62 Václavem Novákem. Hodinu trvající vzorový trénink, který je uzpůsoben věku a schopnostem dětí, je ochutnávkou vznešeného bojového umění, které pan Novák vyučuje už šedesát let. Sám proto nejlépe ví, co s dětmi vyzkoušet.

Václav Novák (Foto: SAMK)

„Volíme pro vzorový trénink takové prvky, které si myslíme, že by mohl zvládnout každý. Chceme hlavně poznat, jak na tom jsou děti pohybově. Pokud se na to necítí, nenutíme je, protože sport se dělá kvůli zdraví, a ne proto, abychom se zranili,“ vysvětluje zkušený trenér přístup k lekcím v rámci příměstského tábora a přiznává, že ho děti v letošním ročníku mile překvapily: „Všichni byli docela šikovní. Potěšilo nás i to, jak se k aktivitě stavěli, i když některé cviky zkoušeli poprvé a třeba se jim nedařily,“ dodává Novák a upozorňuje, že pro zesměšňování na jeho tréninku není místo: „To vždycky říkám na začátek – nikdo by se neměl někomu smát za to, že mu něco nejde. Každý umíme a máme vlohy pro něco jiného. Judo je navíc sport založený na respektu. Zejména k soupeři, který se mi propůjčuje, abych jeho pomocí mohl zdokonalit své dovednosti.“

Jedním z cílů příměstských táborů SAMK je dát dětem možnost v jednom týdnu vyzkoušet co nejvíce sportovních aktivit, a z nich si pak vybrat, které by se případně chtěli věnovat. A že nezůstává jen u frází a přání, potvrzuje i trenér Novák: „Takových deset až patnáct dětí z příměstského tábora k nám skutečně do oddílu přišlo. Vydržely u toho a baví je to, což je důkaz toho, že se jim sport líbil a dělají smysluplnou činnost pro své zdraví. Myslím, že věnovat se judu má smysl jak po stránce fyzické, tak i duševní. Nakonec i světová organizace UNESCO judo doporučila jako nejlepší sport pro děti a mládež do patnácti let,“ podotýká.

Klub Judo Kladno N62 v letošním roce slaví jubilejní šedesáté výročí od svého založení. Trenér Novák ho založil v osmnácti letech a judo ho dodnes naplňuje. „Hodně jsem zestárl, ale pořád mě to baví. Kdyby mě to nebavilo, už dávno to nedělám. Mám z toho pořád dobrý pocit, dělám smysluplnou práci pro děti a mládež, která mnohdy není doceněna ani rodiči, protože někteří si neuvědomují, že my jako trenéři, budu mluvit za sebe, se dětem věnujeme i na úkor vlastní rodiny.“

Novák sám coby aktivní judista získal několik titulů krajského přeborníka, avšak zranění ho už v mladém věku nasměrovalo zejména k trenérské činnosti. I tak se ale ještě jednoho velkého úspěchu dočkal – v roce 2009 ve svých 65 letech vyhrál mistrovství republiky veteránů. Raději ale hovoří o svých úspěšných svěřencích. Za 60 let práce se pod jeho vedením naučily judo stovky chlapců a děvčat. Vychoval mistry republiky a české i československé reprezentanty. Mezi ty nejlepší patřili bratři František a Josef Varhulíkovi či Ladislav Hrabě a z těch mladších, které Novák trénoval v době svého působení na kladenském sportovním gymnáziu, dosáhl největších úspěchů Radek Voňavka – několikanásobný mistr republiky, sedmý na mistrovství Evropy a devátý na mistrovství světa dorostenců.


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze