ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Rekonstrukce kladenského zimáku: Pecková versus Volf, dějství druhé, kde je pravda

Sobota, 19. února 2022 06:49

„Dožadujeme se akceptace a převzetí předchozích příslibů zástupců Středočeského kraje jeho novým, tedy stávajícím vedením.“ Těmito slovy se na mě obrátil až na začátku února se žádostí o jednání kladenský primátor pan Milan Volf. V tu chvíli už téměř dva týdny žila tímto tématem média a pan primátor nám posílal vzkazy právě prostřednictvím nich. Přitom jde o zásadní a rozsáhlou rekonstrukci kladenského zimního stadionu v hodnotě zhruba půl miliardy korun, do níž se město pustilo. A evidentně bez zajištěného financování. Troufám si tvrdit, že se jedná o jednu z největších investic, u které ale není uzavřen na spolufinancování žádný smluvní vztah mezi městem a krajem, dokonce ani mezi městem a Národní sportovní agenturou. Pan primátor se ohání slibem předchozího vedení kraje, že přispěje možná i třetinou částky.

Foto: SAMK

Musím konstatovat, že vzhledem k tomu, že značná část radních a zastupitelů jsou také bývalí nebo stále současní starostové, kteří postavili mnoho velkých investičních akcí, nestačíme se divit nad amatérským přístupem Kladna k této zcela zásadní investici. Zodpovědné je jen a pouze Kladno a není třeba hledat viníka jinde. Pokud předchozí hejtmanka kraje paní Jaroslava Pokorná Jermanová, bývalá ministryně financí paní Alena Schillerová a další kandidáti za ANO, zneužili v předvolební kampani Kladno a Jaromíra Jágra a slibovali něco, co bylo předvolebním slibem, ale ne zákonným závazkem, nezbývá než se divit naivitě vedení města. Je mi to upřímně líto, ale je jen na odpovědnosti politiků, co před volbami slibují, a na odpovědnosti jiných politiků, pokud se řídí sliby, a ne zákonnou rozpočtovou odpovědností, kdy je nutná alokace částky pokrývající investici v rozpočtu města.

Ve svém novém dnešním prohlášení město píše, že se z příběhu stalo mediální téma díky jménu Jaromíra Jágra, který je většinovým vlastníkem kladenských Rytířů. V tomtéž prohlášení napadá mě a vedení kraje, a proto nemohu mlčet.

Mediální téma ze zimního stadionu dělá sám pan primátor. Právě pouze z médií, kde si postěžoval, že mu kraj nechce dát slíbené peníze na rekonstrukci stadionu, jsem se já, jako hejtmanka a stejně tak radní kraje dozvěděli, že by se kraj na této nákladné akci měl podílet.

V reakci na mediální prohlášení kladenského vedení jsme v rámci úřadu už před několika týdny prověřili všechny dokumenty a nenalezli žádný závazek kraje. Jediné, co se podařilo dohledat byla prohlášení z předvolební kampaně z roku 2020, kdy Kladno navštívila předchozí hejtmanka paní Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v doprovodu tehdejší ministryně financí paní Aleny Schillerové (ANO) a bývalého šéfa Národní sportovní agentury pana Milana Hniličky (ANO). Právě na této akci a tiskové konferenci zaznělo, že by kraj mohl přispět až třetinou na rekonstrukci stadionu. Žádný jiný dokument, žádost o individuální dotaci, a už vůbec ne rozhodnutí Rady nebo Zastupitelstva kraje neexistuje. První žádost o setkání, s velmi svérázným textem, kdy máme být zavázáni předvolebními sliby hejtmanky paní Pokorné Jermanové a dalších představitelů ANO, dorazila na kraj 2. 2. 2022. Hledáme termín společného setkání, na kterém jistě budeme problematiku řešit. Odmítáme však obhajovat ne fér jednání členů ANO v předvolební kampani a slibování financí, o kterých nikdy nikdo oficiálně nerozhodl.

Na posledním Zastupitelstvu jsme požádali předchozí hejtmanku o vyjádření. Bývalá hejtmanka paní Pokorná Jermanová mimo jiné uvedla: „Já jsem nemohla dát žádný příslib písemně, ani žádným jiným způsobem zavázat rozpočet Středočeského kraje dopředu. Bavili jsme se o tom, že sportovní agentura přispěje Kladnu, a pak si požádá Kladno o dotaci Středočeský kraj. Těžko mohu zavázat středočeský rozpočet, bez toho, aniž bych měla takovýto krok schválený zastupitelstvem… Taková byla dohoda ústní, nepadl tam žádný slib, že v každém případě to zaplatíme, tak to nebylo… My jsme se o této variantě bavili, to já vůbec nezpochybňuji, to je pravda, byli jsme na jednání i na vládě. A já jsem říkala, že Středočeský kraj se připojí, pokud bude k tomu souhlas v zastupitelstvu, pokud zaplatí Národní sportovní agentura.“

Pan primátor se nyní zlobí, že paní Pokorná Jermanová couvá ze svých slov. Že žádnou žádost přece on podávat nemusí, když zazněl příslib. To si ale musí vyřídit s tím, kdo mu ten příslib dal. Ať se obrátí na hnutí ANO, jehož činovníci mu něco slibovali, nebo na šéfa tohoto politického uskupení, který se ostatně do Kladna původně také chystal na jednání s Jaromírem Jágrem, který podporoval kampaň jeho lidí.

My můžeme postupovat jen tak, jak nám ukládají pravidla, a financovat to, co nám rozpočet dovolí. Sport samozřejmě podporujeme. Dáváme na něj desítky milionů korun. Ty jsou určeny především na podporu sportování dětí a samozřejmě se z nich dají hradit i investice do sportovišť. Ovšem nikoliv takto rozsáhlé.

Takováto akce by vyžadovala od města Kladna žádost o individuální dotaci z rozpočtu Středočeského kraje. My bychom ji museli zohlednit v rozpočtu a v něm rozhodně v tuto chvíli nedisponujeme takovouto finanční rezervou. A těžko jsme ji „mohli dát do rozpočtu“, jak píše pan primátor, když se nám za celou dobu neozval. Navíc takovou částku rozhodně v rozpočtu ani volnou nemáme. Kraj si půjčuje téměř 6 miliard na své plánované investiční akce, jako je dostavba několika nemocnic, stavba silnic, mostů, obchvatů a další investice, takže bychom si museli na dotaci městu Kladnu sami půjčit.

Jsme samozřejmě připraveni se s panem primátorem setkat a termín jednání na základě dopisu, který jsem od něj a Jaromíra Jágra obdržela, navrhnu. I s vědomím, že pan primátor do médií prohlašuje, že jsme nejhorší vedení kraje od roku 2000, i když se s námi nikdy nesetkal. Já a celé vedení kraje přistupujeme ke všem obcím a městům v kraji stejně a spravedlivě. Desítky starostů z mnohem menších měst a s mnohem menšími problémy a plánovaným investicemi s námi denně na kraji jednají, se všemi obcemi a městy velmi běžně komunikujeme, setkáváme se, vědí, že dveře mají vždycky otevřené.  Jen pan primátor nikdy neměl potřebu financování půlmiliardové investice profesionálně řešit.

Asi byla představa, že automaticky dáme dotaci někomu, kdo o ni vlastně nežádá.

A jediné, co mě fakt mrzí, je, že Kladeňáci musí sledovat tento amatérismus města v přímém přenosu a nemají krásný zimní stadion, svůj kladenský svatostánek.

Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově