Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Řidičů ani zdravotníků v kraji neubývá

Sobota, 5. února 2022 08:27

Počty nakažených v uplynulých dnech se ve Středočeském kraji nezhoršují. V nemocnicích se mění počet hospitalizovaných na JIP jen o jednotky případů denně. Zdravotnická i sociální zařízení spíše trápí chybějící personál. Veřejná doprava díky nastaveným opatřením a dispečinku nekolabuje a spoje jsou omezovány v minimálním množství.

Ilustrační foto: KL

V nemocnicích se situace výrazně nemění, zatímco před týdnem bylo hospitalizováno zhruba 120 pacientů, ve středu se jich tam nacházelo 177. Ve vážnějším stavu na JIP jich bylo 20 z nich, což je shodné s minulým týdnem. „V této souvislosti v nemocnicích nedochází u personálu k masivnímu využívání pracovních karantén. Zatímco minulý týden bylo v síti krajem zakládaných nemocnic hlášeno 31 pracovních karantén, aktuálně se počet zvýšil o 14 na celkových 55,“ popisuje hejtmanka Petra Pecková.

V pobytových sociálních zařízení se u klientů aktuální vlna pandemie projevuje velmi mírně. Podle nejnovějších údajů z konce ledna bylo v zařízeních zřizovaných krajem 27 nakažených z více než 6 100 klientů. Aktuální rekordní čísla se však dotkla personálu těchto zařízení, kde výrazněji narostla pracovní neschopnost pracovníků, a to ať už z důvodu nákazy či karantény. Aktuálně jde o 500 pracovníků z více než 3500 lidí. Podobný vývoj pak hlásí i sociální zařízení nezřizovaná krajem. „Naštěstí nejsou hlášeny závažnější průběhy nákazy,“ doplnila hejtmanka.

Počet nakažených za poslední týden stoupal hlavně kvůli šíření nakažlivější varianty omikron. „Ve středních Čechách byl denní počet nakažených nejvyšší minulý týden ve středu, kdy přibylo 8986 nových případů, což představovalo nejvyšší počet za celou dobu epidemie. Na 100 000 obyvatel pak připadá v kraji v posledních sedmi dnech 2834 nově nakažených, před týdnem to bylo 2163. Počítáme však, že by současná vlna epidemie měla v těchto dnech již skutečně vrcholit,“ dodává radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík. Aktuálně nejvíce zasaženými okresy jsou Mladá Boleslav (3271 nakažených na sto tisíc), Praha-západ (3205 nakažených na sto tisíc) a Praha-východ (3151 nakažených na sto tisíc). Sedmidenní incidenci těsně okolo 3000 nakažených na sto tisíc obyvatel pak vykazují i okresy Mělník a Beroun.

Nadále úspěšně pokračuje očkování posilující dávkou, tu má k středečnímu dni již téměř 510 tisíc Středočechů. Booster dostalo za posledních sedm dní skoro 30 tisíc obyvatel kraje. Celkově pak bylo v kraji podáno přes 1,8 milionu dávek vakcín. Proočkováno ve Středočeském kraji je 78,1 procent středočeských obyvatel ve věkové skupině 16+, což je nejvyšší číslo v republice.

Vzhledem k rostoucím počtům nakažených je nutné intenzivně monitorovat situaci ve veřejné dopravě. „Aktuálně se v pracovní neschopnosti v souvislosti s koronavirem nachází zhruba 200 řidičů, což se ale dopravcům zatím daří díky skvělé práci dispečinku zvládat. V úterý jsme například kvůli omikronu nemuseli omezovat žádný spoj, stejná situace platí i pro dnešek. Těší mě, že i přes značné komplikace díky velkému nasazení odpovědných osob, jezdí cestujícím všechny spoje, to je podstatné,“ uzavírá hejtmanka Pecková. Středočeský kraj je na vyšší míru pracovní neschopnosti dle predikcí vývoje nákazy variantou omikron dlouhodobě připraven. Prioritou je vždy maximální zachování školních a pracovních spojů.



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát