ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Omikron na scéně, posilující dávku už má 321 tisíc Středočechů

Čtvrtek, 6. ledna 2022 09:56

Ukazatele epidemie se vracejí k původním vysokým hodnotám a virová nálož v populaci roste, ukazují první data z pracovního dne po svátcích. I proto se sešel Krizový štáb Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou, aby projednal aktuální situaci a možný další vývoj.

Omikron na scéně, posilující dávku už má 321 tisíc Středočechů

Celorepublikově za pondělí přibylo 9333 nově pozitivně testovaných na covid-19 a reprodukční číslo se dostalo na hodnotu 1,11. Ve Středočeském kraji testy odhalily 1263 nakažených. Sedmidenní incidence je tak na úrovni 406 nakažených na sto tisíc obyvatel, což je po Praze a Libereckém kraji třetí nejvyšší údaj. Reprodukční číslo je pak na hodnotě 1.06, což je mezi kraji páté nejnižší.  K aktuálně nejvíce zasaženým okresům se řadí Praha-západ (580 nakažených na sto tisíc), Mělník (549 nakažených na sto tisíc) a Praha-východ (496 nakažených na sto tisíc).

„Aktuálně se dle predikcí ministerstva zdravotnictví připravujeme na nástup varianty omikron. Chtěla bych proto apelovat na všechny firmy, které mohou svým zaměstnancům umožnit home office, aby tak udělaly. Může to významně snížit mobilitu ve společnosti a zmírnit rychlost šíření této varianty. Samozřejmě jsou připraveny a aktualizovány krizové scénáře, kdy by došlo k významnému nárůstu nakažených, aby bylo možné zajistit kritické služby,“ uvedla po jednání štábu hejtmanka Petra Pecková.

„Veškeré složky Integrovaného záchranného systému jsou plně připraveny na to, že se situace může zhoršit. Aktuálně zavádějí směnné provozy, aby se skupiny zaměstnanců nesetkávaly, zpřísňují hygienická opatření a plánují častější testování,“ doplnila středočeská hejtmanka.

Aktuálně je ve středočeských nemocnicích hospitalizováno 206 osob. Z toho 31 na jednotkách intenzivní péče, z nichž je 18 na umělé plicní ventilaci. „Data potvrzují ještě stále trend z uplynulých dní, kdy klesá celkový počet pacientů v nemocnicích. Ale zároveň pokles zátěže jednotek intenzivní péče je pomalý. Na JIP je pak patrné, že stále pomáhá očkování, protože závažný průběh mají ze 74 procent pacienti bez vakcinace. Rozhodující bude trend následujících dnů, který postupně začne odrážet již i šíření varianty omikron,“ uvedl radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Středočeské nemocnice nadále aktuální zátěž zvládají. A to také za pomoci Armády ČR. Ve zdravotnických zařízeních v kraji je nasazeno 22 příslušníků armádních sborů a dva pomáhají s testováním. Nasazeni jsou i dobrovolní hasiči. Aktuálně čtyři členové jednotky sboru dobrovolných hasičů Petrovice vypomáhají ve zdravotnickém zařízení Mediterra Sedlčany.

Ve Středočeském kraji bylo celkem podáno přes 1,69 milionu dávek vakcín. Již 321 tisíc Středočechů má posilující dávku. „Posilující dávka významně snižuje riziko vážného průběhu a hospitalizace, proto chci vyzvat všechny, aby další očkování podstoupili. Kapacity středočeských očkovacích center jsou rozhodně dostatečná. V pondělí spustila mladoboleslavská nemocnice velkokapacitní očkovací místo v kulturním domě s možností očkovat až 1200 lidí za den,“ dodal radní Pavlík s tím, že se chystá otevření ještě dalšího centra.

Situace v sociálních službách je nadále stabilizovaná. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem i ostatních v regionu jsou nakaženy pouze jednotky klientů. Nižší je také nemocnost zaměstnanců v sociálních zařízeních ve srovnání s daty z první poloviny prosince.



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově