ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Z historie Vánočního stromu splněných přání

Čtvrtek, 16. prosince 2021 07:30

Psaníčka s přáníčky dětí z dětských domovů regionu zdobí vánoční strom na náměstí před kladenskou radnicí už 21 let. Tradici založil současný primátor Milan Volf v roce 2000. Pořádat vánoční sbírky a pečovat tak o opuštěné děti odstartovala v České republice událost z roku 1919.

Ilustrační foto: KL

„Tehdy 22. prosince brněnský novinář a spisovatel Rudolf Těsnohlídek se dvěma přáteli nalezl při procházce v lese u Bílovic odložené děvčátko. Sedmnáctiměsíční holčičku pojmenovali Liduška a našli jí adoptivní rodiče. Jen pro zajímavost, o jak šťastnou událost šlo, dodávám, že zemřela ve věku devětasedmdesát let na začátku ledna 1997,“ uvedl Zdeněk Kuchyňka ze Sládečkova vlastivědného muzea Kladno.

Po tomto zážitku začal Těsnohlídek uvažovat, co udělat pro opuštěné děti. Přišel s nápadem vybudovat dětský domov a na jeho stavbu a provoz zajistit peníze sbírkou pod vánočním stromem vztyčeným na náměstí. „Tento zvyk viděl v Dánsku a rozhodl se přenést ho k nám. V bílovickém polesí, kde byla holčička nalezena, byl 6. prosince 1924 pokácen smrk. Po převezení do Brna se 13. prosince na náměstí Svobody rozzářil jako první Vánoční strom republiky. Dětský domov Dagmar, nazvaný podle dánské královny, dcery Přemysla Otakara I., jež byla známá svou dobročinností, byl otevřen v roce 1929. Iniciátor této dobročinné akce Rudolf Těsnohlídek se ale jeho otevření bohužel nedožil,“ dodal Kuchyňka.

V Kladně se Vánoční strom republiky vztyčoval od roku 1926 na Wilsonově náměstí (dnes náměstí Starosty Pavla) pod mariánským sousoším. Kolem něj byly zasazeny čtyři menší smrčky, jejichž vrcholy byly s prostředním spojeny provazy, na nichž visely vlaječky. Ve větvích největšího smrku byly bílé, červené a modré žárovky. Směrem k budově městské spořitelny (dnes Komerční banka) byly dva stožáry s věnci a státními vlajkami, mezi stožáry brána s písmeny ČSR z barevných žárovek a směrem k radnici pódium pro hudebníky. Akce organizovaly Československý červený kříž, Okresní péče o mládež a Severočeská jednota. U Vánočního stromu republiky koncertovaly Kladenská filharmonie, Středočeská filharmonie a hornické kapely. Při koncertech probíhaly na náměstí veřejné sbírky, jejichž výsledek byl každý den oznamován. Ve Vlastivědném věstníku školních okresů slánského a kladenského najdeme informaci, že v roce 1927 bylo takto vybráno 18 000 korun, které byly určeny na pomoc sirotkům a nemocným dětem.

„Stejně jako měla být po roce 1948 zapomenuta masarykovská první republika, přestaly se stavět i Vánoční stromy republiky. Na začátku padesátých let noviny psaly, že pod vánočními stromy už není potřeba vybírat peníze na sociální péči o chudé, protože ji mají všichni zajištěnu. A v roce 1952 byl tento zvyk vedením Komunistické strany Československa definitivně zakázán. Nakrátko byl obnoven v období pražského jara na konci 60. let, ale normalizaci 70. let nepřežil,“ připomněl ředitel Sládečkova vlastivědného muzea. „Výzdoba připomínající svou vnější podobou tradici Vánočních stromů republiky se znovu objevila v Kladně až v prosinci 1989, při návštěvě Václava Havla v Kladně 21. prosince,“ dodává.

Zdroj: Město Kladno



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy