ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Zooparku Zájezd mají šesterčata krajty královské a vejcožrouta afrického

Čtvrtek, 4. listopadu 2021 12:35

Hned dvakrát se v Zooparku Zájezd slavila šesterčata. Nejprve se chovatelům podařil vzácný odchov krajt královských přirozeným způsobem. Zanedlouho se z vajec vylíhla i mláďata vejcožrouta afrického. Oba tyto druhy byste v přírodě našli na africkém kontinentu. 

Foto: Jiří Marek

Ačkoli se v Zooparu Zájezd pyšní největší veřejně dostupnou kolekcí chameleonů ze všech zoo, v jeho expozicích najdete i další zajímavé plazy. Chovatelé nedávno oslavili úspěšný odchov krajt.

Krajta královská je menším zástupcem čeledi krajt. Dorůstá 1,2 – 1,5 metru s váhou do tří kilogramů. V přírodě se vyskytuje ve střední Africe, kde obývá suché lesy a savany. Nejčastější potravou jsou hlodavci a ptáci, které vyhledává pomocí termálních senzorů na hlavě. Tento druh bývá často chován pro svou mírnou povahu a menší vzrůst. 4. srpna našli chovatelé v teráriu krajt šest vajec. Nejednalo se o žádné velké překvapení, neboť neustále se zvětšující tělesný objem samice nedal pochybovat o tom, že snůška brzy přijde.

„Připravovali jsme se na to a samici jsme umístili do speciálně vybudovaného inkubátoru, kde jsme se chtěli pokusit o přirozený odchov. Běžně se hadům vejce odebírají a umisťují do inkubátoru samostatně. V přírodě ale krajty svá vejce chrání vlastním tělem a dokonce jsou schopny snůšku díky drobným svalovým stahům zahřívat a zvýšit její teplotu až o několik stupňů. V tomto inkubátoru měla samice stálou teplotu mezi 29 – 32 stupni celsia a dostatek klidu. Samotným snesením vajec samice ztratí třetinu vlastní váhy. Další dva měsíce poté vejce chrání a nepřijímá potravu. 1. října se z vejce na svět prořízlo první mládě a o tři dny později už z vajec vylezlo všech šest malých krajt. Zajímavé bylo pozorovat, jak při líhnutí samice vejce uvolnila a přesunula se do jiné části inkubátoru, aby mohla mláďata v klidu vylézt. Po zdárném vylíhnutí mláďat se zase vrátila a s malými krajtičkami se k sobě tiskli. Takové chování je pro nás nové, mateřská péče je u plazů vzácná a pravděpodobně u tohoto druh ještě nějakou dobu po vylíhnutí přetrvává,“ říká k úspěšnému odchovu zooložka Veronika Svobodová.

Všechna mláďata se podle chovatelů už stačila poprvé svléknout z kůže a začínají přijímat potravu. V Zooparku Zájezd krajty pomáhají se vzdělávacími programy pro děti, které mají příležitost si vyzkoušet, že hadi jsou velmi zajímavá zvířata a zblízka si je prohlédnout.

 Kromě krajt mohou mít v Zájezdu radost i z úspěšně vylíhnutých mláďat vejcožroutů afrických, kterých je shodou okolností také šest. Jak jejich název napovídá, jejich výhradní potravou jsou vejce ptáků, která polykají vcelku.

„Je fascinující jejich krmení pozorovat. Dospělý vejcožrout je totiž schopen pozřít i slepičí vejce. Díky vazivovým spojům na lebce může spolknout vejce, které je výrazně větší než jeho hlava. Velice dobře šplhají a snadno se tak dostanou do ptačích hnízd. Vejce pak podélně proděraví výrůstky na páteři. Obsah vejce vytlačí do jícnu a stlačený zbytek skořápky vyvrhne,“ popisuje zajímavý způsob krmení zoolog Daniel Koleška. Vejcožrouti nemají jedové žlázy a nejsou nijak nebezpeční, ale svým zbarvením připomínají zmije. Chrání se tak proti případným predátorům, kteří je mohou považovat za smrtelně jedovaté.



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově