ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Slaný ocenilo své významné občany

Úterý, 2. listopadu 2021 12:33

Ve Slaném proběhly oslavy státního svátku. U této příležitosti, byli oceněni významní občané města. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovala nezávislá Komise pro oceňování osobností, která byla sestavena v roce 2019 pro účely oceňování občanů při příležitosti státního svátku 28. října. Komise je složená ze zaměstnanců městského úřadu a veřejnosti. Předsedou komise je místostarosta Slaného Radek Vondráček. 

Slaný ocenilo své významné občany (Foto: MěU Slaný)

Dopolední program byl věnován vzpomínce na ty, kteří se zasloužili o vznik samostatné republiky. Představitelé města a členové poslanecké sněmovny Parlamentu ČR položili věnce u památníku padlých v 1. světové válce a u pomníku legionářů na městském hřbitově, a dále také u sochy T. G. Masaryka na Masarykově náměstí. Večerní program byl spojen s oceněním významných slánských občanů, kteří se zasloužili o přínos v několika oblastech.

I účast veřejnosti, zejména pak žáků základních škol, byla značná. Večerní program byl spojen s oceněním významných slánských občanů, kteří se zasloužili o přínos v pěti oblastech, jak je sport a tělovýchova, kultura, školství a vzdělávání, zdravotnictví nebo přínos občanské společnosti.                   I letos byla předána Cena Vlastimila Kybala. Vloni oceňování neproběhlo z důvodu epidemiologických opatření, proto byly letos ročníky 2020 a 2021 spojeny. Slavnostní večer se odehrál v Městském divadle Slaný za účinkování slánského ženského sboru Consortium Camerale Slanense.

Pamětní listy obdrželo z rukou starosty Martina Hrabánka celkem 14 osobností za přínos v oblasti:

Sport a tělesná výchova:

Za rok 2020

–             Ladislav Čepelák. Za závodní činnost v cyklistice, za trenérskou činnost v basketbale a za reprezentaci města.

Za rok 2021

–             Jaroslav Janovský. Za dlouholetou závodní a trenérskou činnost ve fotbale zejména za záslužnou a obětavou činnost jako funkcionář fotbalového klubu a za reprezentaci města.

Kultura

Za rok 2020

–             Ivana Hušáková. Za dlouholetou záslužnou činnost v oblasti muzeologie, za podíl na vybudování Národopisného muzea Slánska v Třebízi, za rozšiřování sbírkových fondů Vlastivědného muzea ve Slaném.

Za rok 2021

–             PhDr. Vladimír Přibyl. Za osvětovou a publikační činnost v oblasti historie, kultury a za propagaci kulturního dědictví města Slaný, zejména za založení tradice Slánských rozhovorů a spolupořadatelství Slánské akademie volného času.

Školství a vzdělávání

Za rok 2020

–             Mgr. Miroslava Kaisrlíková. Za celoživotní aktivní přístup, inspirativní a obětavou práci ředitelky Domu dětí a mládeže ve Slaném.

Za rok 2021

–             Jan Pokorný. Za celoživotní laskavou, lidskou a vstřícnou pedagogickou činnost na Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném a za aktivní propagaci sportu.

Zdravotnictví

Za rok 2020

–             MUDr. Jiří Šimák. Za celoživotní, lidsky obětavou a zodpovědnou práci ve funkci ředitele a primáře chirurgického oddělení Nemocnice Slaný.

Za rok 2021

–             MUDr. Štěpán Votoček. Za dlouhodobou činnost v Nemocnici Slaný v interním lékařství a gastroenterologii, za záslužnou činnost ve funkci ředitele Nemocnice Slaný zejména pak za podíl na vzniku velkokapacitního očkovacího centra a za propagaci města.

–             Mgr. Vlasta Fialová. Za její dlouhodobé odborné zkušenosti v oblasti ošetřovatelství a zdravotní vědy, za její obětavý a lidský přístup, za pedagogickou činnost a za klíčovou roli, kterou sehrála při budování velkokapacitního očkovacího centra ve Slaném.

Přínos občanské společnosti

Za rok 2020

–             Ing. Zbyněk Frolík. Za jeho celoživotní záslužnou a inspirativní činnost v oblasti obchodu, podnikání, filantropie a za šíření dobrého jména města díky přednímu světovému umístění firmy LINET.

Za rok 2021

–             Ing. Zbyněk Čeřovský. Zejména za jeho pevný morální a neochvějný lidský postoj, kterým vyjadřoval nesouhlas s okupací v srpnu 1968.

–             Ing. Milan Šourek, CSc. Za jeho dlouholetou pedagogickou činnost, zejména za aktivní členství v zastupitelstvu města Slaný a za jeho odpovědnou činnost v komisích při radě města.

Cena Vlastimila Kybala

Za rok 2020

–             Božena Franková. Za celoživotní záslužnou a obětavou činnost v oblasti ochrany kulturního dědictví Slánska, zejména pak za podíl na renovaci Cífkova statku v Třebízi a za dlouholetou činnost ve funkci ředitelky Vlastivědného muzea ve Slaném.

Za rok 2021

–             prof. PhDr. Petr Daněk, Ph.D.  Za dlouholetou publikační a pedagogickou činnost v oblasti muzikologie, zejména pak za záslužnou činnost v oblasti dějin hudební kultury města Slaný.



  1. krimi

    Zdrogovaného řidiče BMW pronásledovala policie i vrtulníkem, začalo to v Berouně, dopaden byl v Kladně

  2. pozvánka

    Kam o víkendu, kultura, sport, zábava i poučení to a více najdete v naší nabídce

  3. krimi

    Kladenští policisté se zapojili do celorepublikového projektu „Řídím, piju nealko pivo“

  4. pozvánka

    Vydejte se už v sobotu historickým vlakem po Švestkové dráze s Výtopnou Slaný

  5. info z radnice

    Turistickou sezónu v rámci celého regionu zahájí už v sobotu ve Slaném

  6. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  7. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  8. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  9. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  10. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  11. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  12. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  13. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  14. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  15. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  16. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  17. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  18. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  19. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  20. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu