Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Na Sletišti se konal šestý ročník Seniorského pětiboje

Pátek, 24. září 2021 12:22

Co se na jaře zdálo nemožné, stalo se koncem léta skutečností. Šestý ročník seniorského pětiboje, který se na Sletišti uskutečnil 21. září, měl letos obzvlášť sladký nádech. Poté, co podstatnou část roku 2021 senioři a seniorky cvičili jen v obývacích pokojích svých bytů, bylo jejich shledání u příležitosti sportovního zápolení malým svátkem.

Na Sletišti se konal šestý ročník Seniorského pětiboje (Foto: SAMK)

Projekt Kladno seniorům si v roce 2021 prošel těžkým jarem. Koronavirová pandemie prakticky znemožnila jakékoli společné aktivity, a tak se program dočasně přesunul na internet. S nástrahami moderních technologií si ale kladenští senioři poradili, několik týdnů cvičili doma a s příchodem léta se opět shledali na sportovištích.

Koncem srpna se na Sletišti uskutečnil tradiční turnaj v pétanque, který koordinátorka projektu Jitka Kopernická pořádá ve spolupráci s Francouzsko-českým klubem Kladno. Nepříznivá předpověď počasí se nevyplnila, a tak si senioři a seniorky odpoledne užili plnými doušky.

A skvěle se vyvedl i Seniorský pětiboj – zlatý hřeb celého projektu. Jeho šestého ročníku se zúčastnily více než čtyři desítky závodnic a závodníků, kteří se utkali v pěti disciplínách. Rozděleni do čtyř věkových kategorií zápolili v běhu na 40 metrů, skoku dalekém, hodu oštěpem, vrhu koulí a nordic walkingu na 400 metrů.

V sychravém podzimním počasí, které vystřídalo babí léto z prvních zářijových týdnů, bylo nejdůležitější pořádně se na úvod zahřát. Ještě před startem závodů proto senioři, které přivítal statutární náměstek primátora města Kladna a jednatel SAMK Jiří Chvojka, absolvovali společnou rozcvičku. Až pak přišel na řadu čtyřicetimetrový sprint, po němž se jednotlivé skupiny postupně odebraly do tří sektorů – oštěpařského, koulařského a dálkařského – v nichž se v nadcházejících dvou hodinách postupně vystřídaly.

Přesun mezi stanovišti si mohli závodníci zpříjemnit občerstvením u stánku s kávou, kterou dodala Restaurace Sleťák. Mimo toho organizátoři pro každého účastníka připravili něco malého k zakousnutí a doplnění energie, jíž bylo obzvlášť zapotřebí při královské disciplíně v podobě 400 metrů chůze nordic walking stylem. Ta sportovní zápolení završila.

Hladký průběh akce po technické stránce zajistili studenti a studentky Sportovního gymnázia Kladno, kteří asistovali na jednotlivých stanovištích a zapisovali výsledky, na jejichž základě pak ředitelka školy Květoslava Havlůjová spolu se zástupkyní Ivou Ševčíkovou předávaly diplomy a medaile oceněným účastníkům a účastnicím.

„Pětiboj měl sice své medailisty, ale pomyslnými vítězi byli v tomto společném boji všichni účastníci,“ říká koordinátorka projektu Kladno seniorům Jitka Kopernická, která nezastírá, že poslední rok byl pro všechny účastníky i organizátory projektu těžkou zkouškou. „O to více mě těší, že jsme se po roce zase ve zdraví setkali u příležitosti Seniorského pětiboje. Měsíce s koronavirem byly pro mnohé dobou naprosté izolace, a i když se nám dařilo program alespoň zčásti nahradit po internetu, osobní setkání je prostě nenahraditelné. Z dnešní akce mám obzvlášť velkou radost, protože krom skvělých sportovních výkonů přinesla i shledání generací seniorů na straně jedné a studentů na straně druhé. Tímto bych chtěla poděkovat za spolupráci Sportovnímu gymnáziu Kladno a také klubu A. C. Tepo Kladno, který nám zapůjčil sportovní náčiní. Děkuji také partnerovi akce – České průmyslové zdravotní pojišťovně – a samozřejmě Sportovním areálům města Kladna, jejichž marketingové oddělení se na organizaci celé akce podílí,“ dodává Kopernická a pevně doufá, že se projekt Kladno seniorům opět vrátí do starých kolejí a senioři budou moci všech jeho aktivit užívat v plném rozsahu.


Zdroj: SAMK



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát