ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

FOTO: Kladno má svou parkourovou halu

Středa, 1. září 2021 07:00

Na Kladně byla právě otevřena nová parkourová hala od In Motion Academy – skupiny parkouristů, kteří se stavěním a provozováním parkourových hal zabývají. Doposud byly parkourové haly výsadou několika krajských měst. Kladno je tak prvním okresním městem, které se pyšní možností kvalitního celoročního tréninku parkouru. Jedná se o moderní sport, který se mezi mladými těší stále větší oblibě.

Kladno má svou parkourovou halu (Foto: In Motion Academy)

V parkouru jde o zdokonalování se v překonávání překážek. Parkouristé ve městě přeskakují zábradlí, vybíhají zdi, skáčou z obrubníku na obrubník a ti zkušenější dokonce metají salta. Na první pohled se to může jevit jako předvádění se, ale opak je pravdou. V parkouru jde hlavně o zdokonalování sama sebe, pro sebe. Není to primárně soutěžní sport, i když některé soutěže už pomalu vznikají. Parkourista stojí sám za sebe proti překážkám a výzvám, které si vytyčí. Správným tréninkem se postupně stává jistějším ve svých pohybech, a to až do takové míry, že je schopen provádět takové kousky, které mohou kolemjdoucím připadat jako hazard se zdravím. Tak tomu ale není. Naopak, zkušení parkouristé znají své schopnosti velmi dobře a vědí, co je pro ně bezpečné a co není.

Parkour za poslední roky získává čím dál více stoupenců, převážně z řad chlapců. Není se čemu divit – kdo by se nechtěl hýbat jako superhrdina, běhat po stěnách a umět skočit jen tak salto z místa? V dnešní době tabletů a počítačů je u dětí parkour silnou protiváhou sedavému způsobu života. Děti, které parkour zaujme, ale často nevědí jak správně trénovat. Místo postupného budování síly, obratnosti a kontroly jdou rovnou po velkých skocích, které viděly někde na internetu. To často končí zbytečným zraněním.

S rostoucí popularitou u nás naštěstí také přibývají možnosti vedených tréninků, kde zkušení parkouristé předávají své znalosti a dohlíží na bezpečný průběh tréninku. Kromě toho také vznikají parkourové hřiště a specializované parkourové haly. Na Kladně byla právě otevřena nová parkourová hala od In Motion Academy – skupiny parkouristů, kteří se stavěním a provozováním parkourových hal zabývají. Doposud byly parkourové haly výsadou několika krajských měst. Kladno je prvním okresním městem, které se pyšní možností kvalitního celoročního tréninku parkouru.

Kladenská parkourová hala sídlí v Dělnickém domě u Náměstí Svobody. Skládá se ze čtyř částí. První část je věnovaná atletickému stylu parkouru a obsahuje mnoho dřevěných stěn a platforem. Druhá část má měkkou kobercovou podlahu a několik měkčených platforem a je určena gymnastickému stylu parkouru, také známému jako freerunning. Tyto dvě části odděluje koridor s trubkami, na kterých se parkouristé houpou, točí se kolem a skáčou po nich. Poslední částí je oddělená místnost s dětmi oblíbenou molitanovou jámou a duchnou na nácvik nových triků.

V září začíná provoz na plno. A kdo všechno může dorazit si parkour vyzkoušet? Pro menší děti jsou ideální kroužky, na kterých je jim parkour představen zábavnou a bezpečnou formou od zkušených parkouristů – trenérů. Starší a zkušenější si mohou troufnout na volné tréninky. Ani dospělí se nemusí parkouru bát a mohou dorazit na lekce pro dospělé. Na své si přijde každý, nehledě na věk či sportovní minulost, protože parkour je osobní cestou zdokonalování sebe sama.


Komerční sdělení



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze