ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Příprava kladenských volejbalistů na novou sezónu je v plném proudu

Čtvrtek, 19. srpna 2021 07:00

Dvouměsíční oddych od volejbalu skončil, začíná se dřít. Už tři týdny jsou kladenští Orli v plném zápřahu pod vedením kondičního trenéra Matyáše Myškovského. Jeho svěřenci mají za sebou teprve třetinu nachystaných dávek. Letošní letní příprava přinese stejně jako každá jiná krev, pot a slzy. Nyní bude mít devět týdnů a poté se plynně přejde už na start UNIQA extraligy.

Příprava kladenských volejbalistů na novou sezónu je v plném proudu (Foto: Volejbal Kladno)

Stejně jako loni se v týdnu na přelomu července a srpna slétli Orli, aby zahájili letní přípravu. Tentokrát ovšem s jistou drobnou změnou. Na startu devítitýdenního tréninkového maratónu se sešli pouze mladší hráči. Starší a zkušenější měli ještě týden volna navíc a připojili se později. „U juniorů a kadetů jsme tento způsob zvolili především z důvodu ‘přípravy před přípravou‘. Chceme si omrknout, jak se budou orientovat v konkrétním tréninku, a následně se rozhodneme, zda budou mít nějaké úlevy nebo změny,“ objasňuje jednu z novinek letošní přípravy kondiční kouč Myškovský.

Orli budou i letos využívat především Městský stadion Sletiště, dále posilovnu BIOS a tréninky je čekají samozřejmě i v Kladenské sportovní hale. Devět týdnů bude rozděleno do tří cyklů. Každý z nich bude mít jinou náplň a systém tréninků. „V prvním se budeme věnovat hodně objemu práce a atletické přípravě kombinované s kvalitní regenerací a nastavením systému před-rehabilitace,“ odtajnil Myškovský první třetinu letní přípravy.

Od poloviny srpna se přejde na hybrid mezi kondiční a volejbalovou přípravou, kdy odpadne atletika, přibude volejbal a přípravné zápasy a turnaje. Poslední část bude věnována ladění formy a především kvalitě, rychlosti a herním dovednostem. Volejbalisté naopak přijdou o jeden z klasických vrcholů letní přípravy, kdy místo tradičního cyklovýletu dorazí na Křivoklát auty. Mladší kategorie, které tou dobou budou mít soustředění, se však mohou opět těšit na setkání s hráči A-týmu.

Změny pouze v detailech

Kondiční trenér kladenských volejbalistů oproti loňsku nic zásadního nepřichystal. Podle jeho slov se minulá příprava ukázala jako kvalitní a do extraligy vstoupilo Kladno slušnými výkony. Nebýt koronavirové karantény a následného přerušení nejvyšší soutěže, měla by forma Orlů jistě vzestupnou tendenci.

Nicméně pár detailů se letos objeví poprvé. „Mírně se bude měnit skladba jednotlivých tréninků a větší diverzifikace jednotlivých prvků jak podle postů, tak věku. K dispozici bude více techniky a metod, které nám pomohou k objektivnějšímu mapování tréninkové zátěže a následně i vyhodnocování kvality regenerace,“ vysvětluje kondiční kouč Orlů.

Zřejmě největší změnou tak bude systém mapování kvality regenerace a subjektivního pocitu hráčů. „Máme vypracovaný soubor, který budou hráči pravidelně vyplňovat a stejně tak každý den reportovat o svých pocitech. Z těchto informací se dozvíme, jak kvalitní mají hráči regeneraci, zda pro ni děláme vše my i oni a v neposlední řadě, jak míra jejich únavy koresponduje s námi předpokládanou,“ upřesňuje Myškovský.

Sekundární jazykový výzva

Jeho úkolem pak bude všechno vyhodnotit a následně upravit typ, frekvenci nebo skladbu tréninků a regenerace k co nejlepší optimalizaci tréninkového procesu. Dále se bude využívat systém, který nejen při tréninku, ale i zápase změří počet a kvalitu všech výskoků každého jednotlivce.

Sekundární výzvou bude pro Myškovského procvičení angličtiny, neboť oproti loňsku bude v kladenském kádru hned čtveřice cizinců, a tak vše bude muset vysvětlovat jinak než pouze v mateřském jazyce.

„Beru to i částečně jako výzvu na zdokonalení profesní angličtiny, nicméně předloni s tím nebyl problém a věřím, že nebude ani letos. Samozřejmě pokud vysvětluji něco z oblasti fyziologie či se snažím popisovat jednotlivá cvičení, mám v českém jazyce poněkud širší slovní zásobu,“ podotýká Myškovský. On sám už se se všemi zahraničními hráči zkontaktoval a podle zpráv vše nasvědčuje tomu, že spolupráce bude bezproblémová.

Zdroj: Volejbal Kladno



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze