Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Cvičíme doma! Projekt Kladno seniorům se kvůli pandemii přesunul na internet

Pondělí, 15. března 2021 07:40

Koronavirová pandemie sužuje společnost už rok. Dopadá jak na děti, které distanční výukou ztrácejí možnost socializace, tak na jejich rodiče, z nichž mnozí mají čím dál hlouběji do kapsy. V naprosté izolaci se pak ocitli mnozí senioři, kteří patří mezi nejohroženější skupiny. Ve snaze uchránit se před strašákem nákazy někteří z nich ztratili kontakt se světem a v současnosti je nejvíce trápí samota. Alespoň částečný návrat k aktivnímu životu jim nově může nabídnout projekt Kladno seniorům, který se v uplynulých týdnech přesunul na internet. Na devět desítek jeho klientů už se připojilo do speciální facebookové skupiny, v níž lektoři vysílají hodiny zdravotního cvičení, tance či jógy online.

Cvičíme doma! Projekt Kladno seniorům se kvůli pandemii přesunul na internet (Foto: SAMK)

„Přesun aktivit do online prostředí jsme řešili už na podzim, kdy byla sportoviště dlouhodobě uzavřená. Z praktických důvodů jsme se tomu tehdy ještě bránili, trochu jsme se báli technické bariéry, kterou někteří senioři mají. Teď, když už jsme projekt přece jen spustili, se ukázalo, že obavy nebyly nutné. Jsme mile překvapeni, jak se s tím senioři srovnávají, a těm, kteří měli zpočátku s technikou problémy, jsme pomohli,“ říká koordinátorka projektu Kladno seniorům Jitka Kopernická.

Ta se svými kolegy lektory založila soukromou facebookovou skupinu, v níž podle předem připraveného rozpisu už od poloviny února probíhá pravidelné živé vysílání lekcí jógy, tance či zdravotního cvičení. Po skončení přímého přenosu se záznamy ve skupině ukládají a zůstávají k dispozici pro pozdější přehrání, takže ti, kdo nemohou z jakéhokoli důvodu s lektory cvičit „živě“, mají možnost resty kdykoliv dohnat.

„S covidem se potýkáme už skoro rok. Přišli jsme o mnoho akcí a v situaci, kdy nemůžeme provozovat prakticky žádnou aktivitu a nevíme, kdy to situace umožní, jsme museli reagovat. Tlak na seniory se zvyšuje. Už je to pro všechny dlouhé. Ne všichni mají rodinu, někteří jsou opravdu zavření doma, bojí se nákazy a strádají, protože nemají aktivní program. Cítila jsem, že umožnit cvičení aspoň online formou je nutné, abychom seniory jednak rozhýbali a jednak podpořili na duchu, což se, myslím si, daří,“ říká Kopernická.

A její slova potvrzuje i zpětná vazba, které se jí a jejím kolegům od účastníků projektu dostává ve facebookové skupině. „Bezva cvičení, moc to pomáhá v této krušné době a děkuji za tuto možnost,“ pochvaluje si paní Eva pod jedním z videí ze zdravotního cvičení. A paní Doris dodává: „Moc děkuji. Jsem nadšená, že se pod vaším vedením opět vrátím k životu v pohybu.“ Paní Vlaďka zase vzkazuje: „Super!“ a přikládá svou fotografii vsedě na míči.

Jitku Kopernickou zájem seniorů těší. Doufá ale, že v provizorním režimu bude projekt fungovat pokud možno co nejkratší dobu. „Situace teď opravdu není dobrá. Chceme hlavně překlenout to nejhorší období, kterým momentálně procházíme. Věříme, že až to pandemická situace umožní a bude nám přát počasí, budeme moci částečně obnovit cvičení venku v přírodě. Kontakt s lidmi je nenahraditelný.“

Cvičení po internetu je pro ně ale aspoň pomyslným světlem na konci tunelu. Zřejmě ještě několik měsíců potrvá, než si zase budou moci v kolektivu zacvičit a po hodince pohybu zajít někam poklábosit nad šálkem kávy, ale i teď se mají na co těšit, když vědí, že je zítra dopoledne čeká třeba lekce jógy. Mnozí z nich za standardní situace využívají týdně až tři různé aktivity, které projekt poskytuje, takže nucená odmlka projektu v jejich denním programu zanechala velkou díru, kterou se ale postupně daří alespoň zčásti zacelit.

„Mnozí z klientů standardně využívají dvou až tří z námi nabízených aktivit. Běžná je třeba kombinace jógy, zdravotního cvičení a nějaké vzdělávací aktivity, ať už je to výuka cizího jazyka nebo třeba počítačový workshop,“ říká Kopernická s tím, že v tuto chvíli jsou na internet přesunuty veškeré pohybové aktivity. Vzdělávací programy by se tam dočasně měly přesunout také – přinejmenším lekce angličtiny, případně i kreativní workshopy.

Co však na internet přesunout nejde, je třeba tenis nebo badminton. Právě tyto dva sporty chtěla koordinátorka do projektu zařadit v loňském roce. Situace to bohužel neumožnila. Stejně tak senioři přišli o oblíbené závody v Praze, na něž hromadně jezdívají autobusem reprezentovat své město. Odpadly i plánované túry, třeba společný výlet k Libušínskému jezírku. S některými klienty bohužel organizátoři projektu ztratili kontakt.

„Jsme ale moc rádi za každého, s kým se daří prostřednictvím mailů, telefonu a pro mnohé nově i facebooku kontakt udržet. Všichni se těšíme, až se situace zlepší a zase se při cvičení společně uvidíme. Do té doby ale ještě musíme vydržet. Budeme se snažit dělat maximum pro to, aby byly online lekce co nejpřínosnější,“ dodává Kopernická závěrem.

Zdroj: SAMK




  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát