ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Obleva ulevila sportovním areálům, kde se kvůli sněhu zřítily dvě tenisové haly

Čtvrtek, 25. února 2021 07:30

Kladno letos zažilo zimu, jakou už dlouho nepamatuje. Na město se snesly přívaly sněhu, což vytvořilo krásné scenérie, ale také přidělalo vrásky na čelech správců Sportovních areálů města Kladna. Kvůli bílé nadílce se sesunuly dvě nafukovací tenisové haly a na několik dní musel být uzavřen také zimní stadion. „Psychické stavy při takovýchto kalamitách nejsou dobré, už se nemůžeme dočkat začátku rekonstrukce stadionu,“ prozradil jednatel SAMK Jiří Chvojka.

Obleva ulevila sportovním areálům, kde se kvůli sněhu zřítily dvě tenisové haly (Foto: SAMK)

Kladno letos zažilo zimu jako už dlouho ne. Jaké starosti vám na Sportovních areálech města Kladna udělaly přívaly sněhu?

Je to strašně těžké. Příval sněhu po dobu dvou dnů byl opravdu abnormální. Na fotbalovém stadionu musíme upravit střechu, což doufám, že se nám povede už v letošním roce, ale tam to máme jednoduché, protože tribunu máme zavřenou. Kvůli velkému přívalu sněhu nám ale spadly dvě nafukovací tenisové haly. Vzhledem k tomu, že byly bez návštěvníků, se nikomu nic nestalo. Situaci teď budeme řešit s pojišťovnami.

Jak budete postupovat v případě spadlých tenisových hal?

Máme obrovskou výhodu v tom, že nedošlo k protržení plášťů. Víme, že v Praze na Štvanici došlo k protržení plachet dvou hal, takže tam mají velikou škodu. S tím už nic neuděláte. Nám naštěstí došlo jen k sesuvu hal. Museli jsme proto sníh odklidit a začít foukat. Jak u haly v Rozdělově, tak u SK se nám podařilo to nafouknout a řešíme už jen deformaci a rozbití světel. Plachty to vydržely, lanka také, nic nepopraskalo. V Rozdělově byl problém v tom, že se nám to sesulo na jednotku, která zajišťuje přívod vzduchu, takže se to udusilo. Na SK byla váha taková, že hala spadla, i když jsme nafukovali, co to šlo. Před dvěma lety došlo k poškození plachet, které jsme byli nuceni vyměnit. To se letos naštěstí nestalo.

Jak zvládla nápory sněhu střecha zimního stadionu, která čeká na nutnou rekonstrukci?

Tam to bylo horší, protože na stadionu trénuje každý den A tým. Byli jsme nuceni to na několik dní uzavřít, protože měření nám ukazovala kritické stavy. Průhyb střechy byl někam k deseti centimetrům, takže jsme se báli o vlastní konstrukci střechy. Nezbylo nám nic jiného než zavřít do úplného odklizení sněhu. Zátěž byla možná ještě větší než před dvěma lety, kdy byla vyhlášena sněhová kalamita. Z pozice jednatele SAMK musím poděkovat horolezcům, co tam odvedli za práci při odklízení sněhu. Nemůžeme se dočkat konce dubna, kdy má začít rekonstrukce střechy. Opravdu jsou to neskutečné nervy. V tréninkových jednotkách se nám tam za normálních okolností pohybuje přes sto dětí denně. To nemluvím o krasobruslařkách a dívčím hokeji. Psychické stavy při takovýchto kalamitách nejsou dobré, už se nemůžeme dočkat začátku rekonstrukce. Lidi, kteří kritizují velkou investici do jednoho objektu, by si měli uvědomit, jaká je to pro nás v takových chvílích zodpovědnost. V tom nám rekonstrukce ulehčí.

Jakou máte domluvu s horolezci, kteří odklízí sníh? Hned jak napadlo, tak se začalo odklízet.

Jsou to dlouhodobí spolupracovníci, kteří jsou v neustálém spojení s ředitelem zimního stadionu panem Poláčkem. Při sledování sněhových zpravodajství jim dopředu hlásíme, že čekáme sněhovou nadílku, takže jsou připravení na zavolání. Když nám podruhé přes noc napadly dva tři centimetry, tak už přišli ráno bez zavolání. Mezi sebou už se pak obvolávají sami a povolení od nás mají.

Sněhu jste ale využili také k tomu, abyste připravili běžkařskou stopu mezi Sletištěm a obcí Doksy. Jaký o to byl zájem?

Byl o to obrovský zájem, jsem rád, že se to povedlo. My máme zařízení na lyžařskou stopu, ale zimy nám nepřály. Letos jsme zase narazili na problém, že jsme nebyli schopní sehnat žádnou čtyřkolku. Nakonec jsme se domluvili s obcí Doksy, která nám ji zapůjčila a protáhla stopu. Byly na to jen kladné ohlasy.

Autor: (fa)




  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze