ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

SAMK musí po převzetí Stadionu Františka Kloze nejprve zajistit jeho základní provoz

Sobota, 6. února 2021 10:00

V květnu uplyne jedenáct let od posledního vystoupení kladenských fotbalistů v nejvyšší fotbalové soutěži. Po sestupu z tehdejší Gambrinus ligy klub zahájil nekontrolovaný pád, který zabrzdil až v B skupině divizní soutěže. Spolu se sportovními výsledky upadala i kondice chátrajícího Stadionu Františka Kloze, který zadlužený klub nedokázal udržovat. Patová situace vyústila v odkup stadionu městem, které ho prostřednictvím Sportovních areálů města Kladna nově spravuje.

SAMK musí po převzetí Stadionu Františka Kloze nejprve zajistit jeho základní provoz (Foto: KL)

Že je stav legendárního stadionu katastrofální, je zřejmé na první pohled. Kdo by ale čekal, že město po odkupu stadionu za 35 milionů korun zahájí jeho okamžitou přeměnu na elitní ligový stánek, bude zklamán. V první řadě je nutné zajistit bezpečný každodenní chod.

„Stadion Františka Kloze je zčásti v dezolátním stavu, který si vyžádal přijetí neodkladných opatření. Dočasně jsme například museli uzavřít hlavní tribunu, která nevyhovuje po statické stránce,“ nezastírá jednatel Sportovních areálů města Kladna Jiří Chvojka. Na tribuně bude nutné opravit boční prosklené stěny, aby se zabránilo zatékání, konstrukci střechy ošetřit antikorozním nátěrem a střechu samotnou upravit, aby na konstrukci vyvíjela menší tlak.

O nic lepší není ani situace na protější straně, kde pod betonovými schody ujíždí hliněný svah. Také zde bude výhledově nutné vyřešit jednak statiku tribuny a jednak vyměnit oplocení a zastřešení, které už bylo částečně sneseno.

„To se ale bavíme o mnohamilionových investicích, v první řadě potřebujeme zajistit podmínky pro chod klubu, zejména mládeže. Té chceme poskytnout co největší komfort, aby se výhledově mohl zvednout i A tým mužů. Osobně bych ho rád viděl aspoň v národní lize. Divize je pro klub s takovou tradicí nedůstojná,“ říká Chvojka.

SAMK tak krátce po převzetí stadionu zahájily alespoň základní opravy a zajistily doplnění chybějících revizí. Na první pohled neviditelné položky jako výměna kotle, čištění spalinových cest, či odstranění závad na elektrických rozvodech si vyžádaly investice v řádech statisíců. Do toho společnost začala se základní opravou zázemí a šaten. Na novou výmalbu navázala položením měkčené pryžové podlahy. Prokoukla i vstupní brána, která dostala novou fasádu.

„Chtěli bychom samozřejmě natáhnout fasádou i hlavní tribunu a boční přístavbu, aby působila reprezentativně, ale jsou před námi akutnější problémy, jako jsou už zmíněná statika tribun nebo stožárů osvětlení, jejichž dosavadní provizorní opravy problémy spíše schovávaly, než aby je řešily,“ podotýká Chvojka.

Ještě v loňském roce byly na hlavním hřišti instalovány nové ochranné sítě, aby se zabránilo častému přelétávání míčů na sousední tenisové kurty, vyměněny byly brankové konstrukce a proběhla zásadní úprava ve velkých vápnech, kde se vyrovnával hrbolatý terén.

Letos by SAMK ve spolupráci s městem rády podpořily položení umělého trávníku nové generace na tréninkovém hřišti, které se rozkládá naproti přes ulici v blízkosti Domova pro seniory. „Tamní umělý trávník je ve špatném stavu už několik let. Krom jeho výměny je potřeba v areálu doplnit oplocení směrem od nemocnice a také zajistit výměnu osvětlení, protože to stávající je zcela nedostatečné,“ vysvětluje Chvojka.

Fotbalový klub, který stadion původně vlastnil, teď měsíčně platí nájem ve výši 25 tisíc korun, další finance uhradí za spotřebované energie a náklady na údržbu. Prodej areálu sňal z klubu těžké břemeno a nastartoval postupné ozdravení jeho ekonomické situace.

„Za přípravu odkupu stadionu patří zvláštní dík advokátovi Jaroslavu Dvořákovi, který měl v součinnosti s městem zásadní podíl na tom, že se podařilo SK Kladno zachránit před reálně hrozícím pádem do fotbalových hlubin. Na jeho činnost navázalo také nové vedení klubu, které odvádí skvělou práci. Ta dřina zatím není zcela zřejmá navenek, ale faktické výsledky, kdy je klub oddlužen a schopen fungování, za to stojí. Lze předpokládat, že se bude SK vyvíjet i nadále správným směrem,“ říká Chvojka, který chce klubu v první řadě vytvořit podmínky pro výchovu mladých talentů.

„Třeba někteří z nich půjdou ve šlépějích legendárního Františka Kloze, jehož jméno stadion nese,“ doufá Chvojka a dodává: „Věříme, že až se povede situaci na stadionu stabilizovat, budeme ho schopni zvelebit i navenek. Teď se ale musíme hlavně ujistit, že máme v pořádku energetické sítě, stabilní tribuny nebo dostupné protipožární vybavení.“

Oprava areálu bude běh na dlouhou trať už proto, že město Kladno a SAMK výhledově čeká mnoho zásadních investic. Tou nejaktuálnější je rekonstrukce zimního stadionu, která odstartuje výměnou střechy koncem dubna v závislosti na průběhu hokejové sezony.

Zdroj: E-magazím SAMK



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze