ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Hejtmanka Pecková: Kapacity máme, chybí nám ale v kraji vakcíny

Úterý, 26. ledna 2021 07:10

Epidemiologická situace je ve Středočeském kraji vážná, a to především kvůli vysokému podílu covid pozitivních občanů ve věkové skupině 65 a starší. Aktuální počet nakažených k 21. lednu byl celkově ve Středočeském kraji 14 883 lidí.

Hejtmanka Pecková: Kapacity máme, chybí nám ale v kraji vakcíny (Ilustrační foto: KL)

„Nejvíce případů je v tuto chvíli v okresech Kladno, Praha-východ, Mladá Boleslav a na Praze-západ. Celkový počet hospitalizovaných od počátku epidemie představuje ve středních Čechách 6 153, z toho již bylo z ošetření propuštěno 4 337 pacientů. Zemřelých je evidováno v našem kraji od počátku epidemie 1 558,“ informovala o posledních aktuálních covidových číslech v kraji hejtmanka Petra Pecková.

Nejvíce ohnisek se nachází v zařízeních sociálních služeb, a to v celkem 53 z nich. Nejhůře je na tom Dětský domov Uhlířské Janovice, kde je 36 pozitivních klientů a 19 zaměstnanců. Ohniska jsou dále ve 12 zdravotnických zařízeních, čtyřech dětských domovech, třech věznicích a v jednom výrobním závodě. Ve školských zařízeních je výskyt nákazy hlášen ve 103 mateřských škol, 48 základních škol, jedné střední škole a v osmi školních jídelnách. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních v kraji pomáhá celkem 78 vojáků Armády České republiky.

„Znovu jsme informovali všechna zdravotnická a sociální zařízení, která se ocitla v nelehké situaci, o způsobu, jakým žádat armádu o pomoc. Jednala jsem i s plukovníkem Romanem Tkáčikem, ředitelem KVV Praha pro Středočeský kraj. Výsledkem je opravdu významně vyšší počet příslušníků armády, kteří nám nyní pomáhají a jejich pomoc je opravdu neuvěřitelně přínosná,” sdělila hejtmanka Pecková.

Od státu Středočeský kraj získal v minulých týdnech 15 210 vakcín a minulý týden ve středu dorazilo dalších 11 700 dávek. S jejich distribucí do sedmnácti očkovacích míst začal kraj ve čtvrtek ráno a pokračoval v očkování prioritních skupin, tedy personálu v domovech seniorů, klientů sociálních pobytových služeb a ambulantních lékařů.

„V tuto chvíli je již doočkován zdravotnický personál ve všech oblastních nemocnicích kraje, kromě těch zdravotníků, kteří onemocněli koronavirem. Zahájili jsme již také očkování personálu domovů seniorů a začíná i očkování klientů,“ upřesnil radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík. Ve středních Čechách by mělo být celkem proočkováno 12 000 pracovníků ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních asi 10 500 pracovníků a k tomu je ještě třeba připočítat přibližně 3 000 praktických lékařů pro dospělé, děti i dorost a zhruba stejný počet ambulantních specialistů.

Kraj také začal s detailní přípravou konkrétních očkovacích center. Vzniknou ve všech dvanácti středočeských okresech, což je Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Kolín, Kutná Hora, Benešov, Příbram, Beroun, Rakovník, Kladno, Mělník a Praha-západ. Například v Benešově se bude velkokapacitní centrum nacházet v areálu nemocnice, stejnou formou bude postupovat Kladno a Kolín.

„Od pátku 22. ledna došlo také ke změnám Centrálního rezervačního systému. Kraje a očkovací místa budou dostávat reporty s počtem registrovaných a samy budou řídit frontu volných míst. Klienti budou prioritizovaní podle věku. To zabrání dosavadní nedůstojné soutěži o volné termíny,“ závěrem informovala středočeská hejtmanka. Již se nebude zasílat PIN2 všem. Klienti budou informováni, až když bude volný termín k rezervaci. Klientům, kteří jsou dosud v systému registrovaní a obdrželi PIN2 budou postupně přiřazované volné termíny.

Autor: (red)



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově