Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Hejtmanka Pecková: Kapacity máme, chybí nám ale v kraji vakcíny

Úterý, 26. ledna 2021 07:10

Epidemiologická situace je ve Středočeském kraji vážná, a to především kvůli vysokému podílu covid pozitivních občanů ve věkové skupině 65 a starší. Aktuální počet nakažených k 21. lednu byl celkově ve Středočeském kraji 14 883 lidí.

Hejtmanka Pecková: Kapacity máme, chybí nám ale v kraji vakcíny (Ilustrační foto: KL)

„Nejvíce případů je v tuto chvíli v okresech Kladno, Praha-východ, Mladá Boleslav a na Praze-západ. Celkový počet hospitalizovaných od počátku epidemie představuje ve středních Čechách 6 153, z toho již bylo z ošetření propuštěno 4 337 pacientů. Zemřelých je evidováno v našem kraji od počátku epidemie 1 558,“ informovala o posledních aktuálních covidových číslech v kraji hejtmanka Petra Pecková.

Nejvíce ohnisek se nachází v zařízeních sociálních služeb, a to v celkem 53 z nich. Nejhůře je na tom Dětský domov Uhlířské Janovice, kde je 36 pozitivních klientů a 19 zaměstnanců. Ohniska jsou dále ve 12 zdravotnických zařízeních, čtyřech dětských domovech, třech věznicích a v jednom výrobním závodě. Ve školských zařízeních je výskyt nákazy hlášen ve 103 mateřských škol, 48 základních škol, jedné střední škole a v osmi školních jídelnách. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních v kraji pomáhá celkem 78 vojáků Armády České republiky.

„Znovu jsme informovali všechna zdravotnická a sociální zařízení, která se ocitla v nelehké situaci, o způsobu, jakým žádat armádu o pomoc. Jednala jsem i s plukovníkem Romanem Tkáčikem, ředitelem KVV Praha pro Středočeský kraj. Výsledkem je opravdu významně vyšší počet příslušníků armády, kteří nám nyní pomáhají a jejich pomoc je opravdu neuvěřitelně přínosná,” sdělila hejtmanka Pecková.

Od státu Středočeský kraj získal v minulých týdnech 15 210 vakcín a minulý týden ve středu dorazilo dalších 11 700 dávek. S jejich distribucí do sedmnácti očkovacích míst začal kraj ve čtvrtek ráno a pokračoval v očkování prioritních skupin, tedy personálu v domovech seniorů, klientů sociálních pobytových služeb a ambulantních lékařů.

„V tuto chvíli je již doočkován zdravotnický personál ve všech oblastních nemocnicích kraje, kromě těch zdravotníků, kteří onemocněli koronavirem. Zahájili jsme již také očkování personálu domovů seniorů a začíná i očkování klientů,“ upřesnil radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík. Ve středních Čechách by mělo být celkem proočkováno 12 000 pracovníků ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních asi 10 500 pracovníků a k tomu je ještě třeba připočítat přibližně 3 000 praktických lékařů pro dospělé, děti i dorost a zhruba stejný počet ambulantních specialistů.

Kraj také začal s detailní přípravou konkrétních očkovacích center. Vzniknou ve všech dvanácti středočeských okresech, což je Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Kolín, Kutná Hora, Benešov, Příbram, Beroun, Rakovník, Kladno, Mělník a Praha-západ. Například v Benešově se bude velkokapacitní centrum nacházet v areálu nemocnice, stejnou formou bude postupovat Kladno a Kolín.

„Od pátku 22. ledna došlo také ke změnám Centrálního rezervačního systému. Kraje a očkovací místa budou dostávat reporty s počtem registrovaných a samy budou řídit frontu volných míst. Klienti budou prioritizovaní podle věku. To zabrání dosavadní nedůstojné soutěži o volné termíny,“ závěrem informovala středočeská hejtmanka. Již se nebude zasílat PIN2 všem. Klienti budou informováni, až když bude volný termín k rezervaci. Klientům, kteří jsou dosud v systému registrovaní a obdrželi PIN2 budou postupně přiřazované volné termíny.

Autor: (red)



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát