ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

I v Kladně mohou lidé bez domova využít Teplou židli

Úterý, 8. prosince 2020 07:46

Krizové centrum v kladenských Kročehlavech je opět připraveno během dnů a nocí s mrazivými teplotami pomoci osobám bez domova. Ve spolupráci se Statutárním městem Kladnem a Městskou policií Kladno službu již 29. rokem poskytuje Oblastní spolek Českého červeného kříže Kladno, který patří k nejaktivnějším v kraji. Teplou židli využívá během mrazů každoročně v průměru okolo sedmi osob za noc.

I v Kladně mohou lidé bez domova využít Teplou židli (Ilustrační foto: MP Kladno)

„Noční mrazivé teploty jsou pro osoby bez přístřeší vysoce rizikové. S vědomím toho každým rokem spolupracujeme s Českým červeným křížem, který otevírá v zimních měsících své centrum v Kročehlavské ulici č. 49 těmto občanům i přes noc,“ uvedla náměstkyně primátora města Kladna Petra Melčová a dodala: „Především se tu příchozí samozřejmě zahřejí, ale také dostanou zdarma čisté oblečení, jídlo, mohou se vykoupat a přespat. V případě potřeby jim pracovníci centra zajistí nejnutnější odborné ošetření. Velmi si vážíme nelehké práce, kterou Český červený kříž vykonává.“

Zájemci mohou standardně služby využít přes den od 7.30 do 15.30 hodin a v noci, pokud venkovní teplota poklesne k -4 až -5 stupňům Celsia, funguje krizové centrum od 19.00 do 6.00 hod. V mezičase, probíhá dezinfikování prostor. Podmínkou přijetí do „Teplé židle“ zůstává, že příchozí nesmí být pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Provoz centra zajišťují dva pracovníci kladenského červeného kříže, na pořádek dohlížejí i městští strážníci.

„Hlídky pravidelně do zařízení dojíždějí a návštěvníky ztotožňují a zaevidují. V centru je také nainstalované takzvané panik tlačítko, které je spojeno přímo s dispečinkem městské policie. Pokud by tedy pracovníci červeného kříže měli potíže, jediným stisknutím pomoc přivolají. Strážníky volají i v případě, pokud je klient zjevně pod vlivem návykové látky a není možné ho do centra přijmout,“ sdělila ředitelka Městské policie Kladno Monika Horová.

„Bez pomoci městských strážníků bychom to nezvládli, smekám před nimi. Spolupráce města a červeného kříže na této službě je v Kladně výjimečná, také proto k nám někdy přicházejí i lidé z jiných měst, kde se jim takové pomoci nedostane. Samozřejmě jim poprvé péči poskytneme a následně s městy řešíme, aby se o ně dále postarala,“ dodala Stanislava Klicmanová Maříková z kladenského oblastního spolku Českého červeného kříže.

Strážníci městské policie a asistenti prevence kriminality také obcházejí a nabízejí lidem bez domova možnost využít tyto služby. „Problémem je ovšem někdy i to, že sami potřební o službu nejeví zájem, zůstávají ve svých provizorních přístřešcích a vystavují se riziku umrznutí. Důvodem je mnohdy samozřejmě fakt, že nejsou ochotni se vzdát alkoholu či drog, ale třeba i to, že by museli pěšky do krizového centra dojít. Městští strážníci a asistenti nemají žádné pravomoci, jak jim bezpečný pobyt v teple nařídit, proto lokality, kde se lidé bez domova většinou zdržují, v zimě obcházejí častěji,“ sdělila své zkušenosti s lidmi bez domova Monika Horová.

Projekt „Teplá židle“ byl v Kladně spuštěn v roce 1992. Nejprve bezdomovci docházeli na pobočku Českého červeného kříže v ulici Zd. Petříka. Zde však později vznikl Azylový dům pro matky a bylo nutné najít nové prostory. Plně vybavené krizové centrum v Kročehlavech funguje od roku 2014.

„Málokdo ví, že kročehlavské centrum je otevřeno po celý rok. Služba je zajištěna i během jarních a letních prázdnin v režimu dva až tři dny v týdnu. Lidé bez domova musí mít možnost se osprchovat a čistě se obléct,“ podotkla Stanislava Klicmanová Maříková.

Zdroj: Město Kladno



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze