ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Krom nové střechy se kladenský zimák dočká i výrazného zlepšení zázemí

Pátek, 13. listopadu 2020 07:00

Kladenský zimní stadion se po hokejové sezoně dočká neodkladné opravy střechy i další výraznější rekonstrukce. Město Kladno ve spolupráci se státem a krajem připravuje komplexní přestavbu za více než půl miliardy korun.

Krom nové střechy se kladenský zimák dočká i výrazného zlepšení zázemí (Pracovní vizualizace: SAMK)

Kvůli špatnému stavu zimního stadionu přijeli v září na Kladno zástupci státu i kraje, kteří si kladenskou hokejovou líhní osobně prošli. Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička příliš překvapen nebyl, protože místní stadion zná jako své boty, ministryně financí Alena Schillerová ale byla nepříjemně zaskočená stavem sportoviště. I proto přislíbila příspěvek ze státní pokladny na opravy.

Zmíněná Národní sportovní agentura má pro podobné případy připravený speciální program, který podporuje rekonstrukce starých sportovišť. Jak říká Hnilička, v Česku je momentálně až osm stadionu v podobném stavu jako ten kladenský. O podporu z programu je tedy velký zájem, Kladno má ale obrovskou výhodu v tom, že svůj projekt má již téměř kompletně připravený.

 „Chtěli jsme vědět, jaká je připravenost projektů, a já jsem se sama přesvědčila, že ten kladenský připravený je, dokonce už je vysoutěžený zhotovitel první etapy rekonstrukce. Stát by měl projekt rekonstrukce kladenského stadionu podpořit už proto, že je tristní, aby bylo na 500 dětí v největším krajském městě vychováváno v takových podmínkách,“ uvedla Schillerová.

Podpořit projekt se chystal i kraj, za který přišla na obhlídku stadionu dnes již bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová „Hokej je s Kladnem neodmyslitelně spojen. Kraj podobnou halu jinde nemá, a proto mu záleží na tom, aby prošla opravou. Jsem ráda, že v tomto ohledu funguje komunikace jak s městem, tak s vládou. Věřím, že slib bude dodržen a stadion se dočká nejen výměny střechy, ale celkové rekonstrukce, kterou si zaslouží. Snad tu budou vychovávat další Jágry,“ přeje si Pokorná Jermanová.

Otázkou po nedávných krajských volbách však zůstává, jak se k chystanému projektu postaví nové vedení kraje. Jak přesně bude finanční participace rozdělena mezi město, kraj a stát, zatím není jasné. „Předběžně ale hovoříme o třetinových podílech – třetina město, třetina kraj a třetina stát. To se ještě může změnit, stále je totiž předmětem jednání, do jaké výše by do toho měl vstupovat stát,“ vysvětlit Hnilička.

Celkové náklady na přestavbu stadionu by se měly pohybovat okolo půl miliardy až šesti set milionů korun. Samotná přestavba bude probíhat v několika etapách V té první dojde k výměně střechy a opláštění budovy, s čímž také souvisí zateplení a izolace haly, která by měla výhledově snížit provozní náklady. Náklady na první etapu, jejíž zahájení se očekává bezprostředně po skončení hokejové sezóny, činí 170 milionů korun. V minulých týdnech Rada města Kladna schválila záměr rozšíření první etapy o přístavbu nového patra pro novináře. Ti by se měli přesunout do boxů, které vzniknou nad severní tribunou. Spolu s neodkladnou prvotní investicí by se tak okamžitého zlepšení mohla dočkat i část zázemí. Další opravy by pak měly být rozfázovány do několika dalších etap.

„Jsem rád, že v čele města stojí primátor, který to s kladenským hokejem myslí vážně,“ říká jednatel Sportovních areálů města Kladna Jiří Chvojka a dodává: Investice se může zdát vysoká, ale je neodkladná, protože za současného stavu je ohrožena sama existence hokeje na Kladně. Bez pomoci kraje a státu se těžko obejdeme, za jejich vstřícný přístup jsem vděčný. Je potřeba si uvědomit, že nová střecha bude sloužit přinejmenším dalších 50 let a přidružené investice související s izolací zase ročně ušetří část provozních nákladů.“

Důležitá pak do budoucna bude i investice do zázemí. Často totiž vyvstávají problémy s nedostatkem šaten. Klub se aktuálně může chlubit až pěti stovkami dětí ve svých řadách a ročně si přijde hokej v rámci svazové náborové kampaně „Pojď hrát hokej“ vyzkoušet kolem dvou stovek dalších capartů. Podle Chvojky je nezbytné zajistit pro jejich rozvoj odpovídající podmínky. „Hokej byl na Kladně vždy předním sportem a je v zájmu města, aby zdejší klub mohl vychovávat další hráče, jakými jsou Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, bratři Kaberlové a mnozí další, kteří dostali Kladno na mapu světového hokeje. Náborové akce lákají děti z celého okresu a mimo jiné třeba dobré zázemí může být tím, co jejich rodiče přesvědčí, aby dítě nechali hrát právě na Kladně,“ říká Chvojka.

Autor: (fa)



  1. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  2. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  3. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  4. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  5. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  6. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  7. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  8. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  9. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  10. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  11. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  12. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  13. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  14. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  15. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  16. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  17. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  18. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  19. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  20. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2