Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Start nové sezony kladenských šachistů zhatil koronavirus

Neděle, 1. listopadu 2020 09:00

Koronavirová pandemie ovlivnila všechny oblasti lidského života a pořádnou paseku nadělala také ve světě sportu. Vedle nejpopulárnějších sportů, jako jsou  hokej a fotbal, ovlivnila i ty menší, které v aktuální situaci také nemohou probíhat. Například kladenští šachisté aktuální ročník ani neodstartovali a nyní čekají, co bude dál.

Start nové sezony kladenských šachistů zhatil koronavirus (Foto: ŠK Kladno)

ŠK Kladno mělo odstartovat novou sezonu, ve které by usilovalo o postup do druhé nejvyšší soutěže, 18. října. V ten den měli šachisté doma přivítat Údlice a navázat na loňský vydařený ročník. Vše je ale jinak. Kvůli vládním nařízením 2. liga šachu vůbec nezačala a kladenští šachisté čekají co bude dál.

Šachy mají přitom na Kladně bohatou tradici, i když by to možná většinu Kladeňáků nenapadlo. Po názvem ŠK Kladno působí zdejší klub už od roku 2002, kdy vznikl spojením dvou jiných šachových oddílů z Kladna. Po dlouhá léta je pravidelným účastníkem druhé ligy (tedy třetí nejvyšší soutěže), B tým pak nastupuje v regionálním přeboru. „V poslední době hráčů ubývá, teď máme 19 aktivních hráčů. Jako tým si zakládáme na tom, že druhou ligu hrajeme už opravdu dlouho. Nikoho si neplatíme, všichni jsme Kladeňáci,“ vysvětluje kapitán A mužstva Adam Čáp.

Kladenští šachisté nastupují ke svým zápasům za normální situace každý týden v neděli. Domácí zápasy hrají v kantýně ČSAD v ulici Železničářů. Zápasy se hrají v počtu osmi hráčů na každé straně, přičemž každý šachista hraje jednu partii. „Výhra znamená pro tým jeden bod, remíza půl bodu. Kdo má na konci víc bodů, vyhrál. Vítěz pak bere do tabulky ligy tři body, v případě remízy bere každé družstvo jeden bod,“ popisuje Čáp.

Jednotlivé partie trvají obvykle nejdéle pět a půl hodiny. Na začátku má každý hráč k dispozici hodinu a půl a po každé tahu se mu přičítá třicet sekund. Po odehrání čtyřiceti tahů se pak přičítá další půlhodina. „Zpočátku se hraje rychle, protože hráči mají naučené nějaké zahájení partie. Pak se na dvě hodiny zpomalí. Úplně běžně se stává, že se někdo ocitne v těžké pozici, začne přemýšlet a to mu může trvat klidně půl hodiny. Ke konci už čas dochází, takže se hra opět zrychluje a zápas začíná být divácky zajímavý. Nezdá se to, ale třicet sekund je pak opravdu málo,“ vysvětluje Čáp. Když hráči čas vyprší, znamená to, že prohrál.

Kladeňáci v uplynulé sezoně podávali dobré výkony a až do konce ročníku mohli pomýšlet na prvenství a vysněný postup do první ligy. Nakonec to ale nevyšlo. Ročník byl kvůli koronaviru po devátém kole pozastaven a dohrávalo se až na začátku prázdnin. Kladno mělo před posledními dvěma duely slušnou šanci, nakonec ale zapsalo jen remízu a porážku a v tabulce skončilo páté. „V sobotu jsme odjížděli ze zápasu s tím, že vyhrajeme a ti před námi prohráli. V neděli bychom tak bojovali o první místo. Jenže ve chvíli, kdy jsme odjížděli, hráli ještě dva naši kluci. Bylo to ložené asi jako když fotbalista stojí před prázdnou bránou. Ti naši kluci to ale přestřelili,“ vypráví se smíchem Čáp.

„Postup do první ligy je náš dlouhodobý cíl. Chceme to splnit našim starším hráčům, kteří to tady vybudovali. Objektivně musím říct, že v této sestavě nemáme na to uhrát v první lize nějaký výsledek. Jde ale o to si to vůbec zahrát,“ vysvětluje dlouhodobé směřování týmu další hráč Jakub Haman.

Momentálně si ale kladenští šachisté budou ještě muset počkat na šanci zabojovat o postup. Sezona totiž neodstartovala a v současné situaci nikdo neví, jak to bude dál. Za běžných okolností by se hrálo od října do Vánoc, kdy by následovala třítýdenní přestávka. Vrchol soutěže by pak přišel v dubnu. Zdali se letos šachy ještě vůbec budou hrát, zůstává otázkou.

Autor: (fa)



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát