ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Obloha si podmanila letošní ročník Kladenského krasohledu

Středa, 28. října 2020 10:00

Druhý ročník otevřené fotografické soutěže s názvem Kladenský krasohled zná své vítěze. Vybíraly je ve dvou věkových kategoriích porota i veřejnost. Nejvíce bodovaly fotografie zachycující působivé obrazy oblohy nad městem. První místa obsadili z rozhodnutí poroty Josef Poláček (64) a Hynek Placatka (11), u veřejnosti zvítězil Aleš Slánička (39). Ceny si vítězové převezmou na vernisáži Kladenský krasohled 2020, která se uskuteční v obchodním domě Central, jakmile to koronavirová situace dovolí.

1. místo – Aleš Slánička – Duha nad kostelem sv. Václava v Rozdělově

Do druhého ročníku fotografické soutěže „Kladenský krasohled“ s prostým, a přece mnohorozměrným tématem „Kladno“ se zapojilo 97 obyvatel města, což je o 34 fotografů více než vloni. V období od 15. listopadu 2019 do 15. září 2020 zaslali celkem 303 fotografií. Nejstarší účastnicí je čtyřiaosmdesátiletá Jindřiška, nejmladším v soutěži pak devítiletý Vítek. „Nejpilnějším“ soutěžícím, který při každoměsíčním zasílání fotografií vynechal jen jedno období, je Jan Zahradník. Novinkou 2. ročníku byly dvě soutěžní věkové kategorie – „do 16 let včetně“ a „od 17 let výše“. V kategorii dětí a mládeže se udělovala Cena poroty. U dospělých pak rozhodovala o „svém“ vítězi i veřejnost, a to hlasováním.

„I letos se preference veřejnosti lišily od pohledu porotců, a tak to má být. Díky tomu mají Cena poroty a Cena veřejnosti každá svého vítěze. První místa Cen poroty vyhrály snímky impozantního ‚stromového‘ blesku s názvem Bouřka nad Rozdělovem čtyřiašedesátiletého Josefa Poláčka a fotografie s názvem Západ slunce na stadionu Fr. Kloze jedenáctiletého Hynka Placatky. Ve veřejném hlasování si pak první místo vysloužil snímek Duha nad kostelem sv. Václava v Rozdělově devětatřicetiletého Aleše Sláničky. Gratulujeme vítězům i ostatním umístěným,“ sdělila šéfredaktorka měsíčníku Kladno Eva Havelková.

Dvacet finálových snímků i pět umístění Ceny poroty vybírali lidé, kteří mají k fotografiím profesně velmi blízko. Do poroty zasedl uznávaný dlouholetý městský fotograf Josef Seifert, který se podílel na vzniku mnohých fotografických publikací, regionální fotograf Karel Pazderka či Ivona Kasalická, jež po deset let působila v porotě nejen fotografické soutěže Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice, ale také v porotách výtvarných soutěží například v Hongkongu a Teheránu. Členy poroty byli také fotografové Monika Urbanová a Michal Moravec.

Druhý ročník Kladenského krasohledu překvapil Ivonu Kasalickou především množstvím i kvalitou snímků. „Mnoho fotografií ukázalo město v těch nejlepších barvách a křivkách. Opět jsme měli jako porota radost z hezkých pohledů na centrum města, ale i na přírodu kolem Kladna, Poldovku i vápenky, věžáky i parky. V létě, v zimě, zapadané sněhem i v pošmourném počasí či se sluníčkem v zádech,“ komentuje druhý ročník soutěže Kasalická a dodává: „Některé snímky si nezadaly s prací profesionálních fotografů, mnohé jsou na začátku této cesty. Ze všech ale byla cítit radost a láska k městu, kde autoři žijí, a tak měla porota těžkou práci, aby vybrala ty nejlepší. Snad se nám to povedlo.“

Všech dvacet finalistů vybraných porotou, plus dalších dvacet zajímavých fotografií z letošního ročníku soutěže budou moci lidé obdivovat na výstavě, která bude otevřena v prostorách obchodního domu Central, jakmile to vládní opatření spjatá se současnou pandemickou situací dovolí. Vítězové soutěže si ceny převezou na její slavnostní vernisáži.

Ceny do soutěže věnovaly kromě města Kladna rovněž společnosti Divadla Kladno a Sportovní areály města Kladna, OC Central, Městská knihovna Kladno a Středočeská vědecká knihovna.

Třetí ročník fotografické soutěže pro amatérské či profesionální fotografy žijící v Kladně začne 15. listopadu a přijímání fotografií bude ukončeno 15. září 2021. „Pevně doufáme, že se soutěž bude dále rozvíjet. Je radost žít ve městě, kde je stále co fotit,“ vzkázala Ivona Kasalická.

I ve třetím ročníku zasílejte nejvýše dva snímky měsíčně v elektronické podobě opět na e-mail tisk@mestokladno.cz. Do předmětu e-mailu uveďte KLADENSKÝ KRASOHLED, do těla e-mailu pak jméno a příjmení, věk, kontaktní adresu, telefon a e-mail a krátký popisek fotografie, tedy co je na snímku zachyceno. Dodržujte doporučenou kvalitu fotografií alespoň 3 MB. „Stále platí, že vybrané soutěžní snímky každý měsíc zveřejníme na zadní straně radničního zpravodaje ‚Kladno‘ s uvedením autora, případně na sociálních sítích města. Těšíme se na vaše fotografie,“ vzkázala Eva Havelková.

Cena poroty 2020 – kategorie „17 let a více“

  • 1. místo – Josef Poláček, 64 let – Bouřka nad Rozdělovem I
  • 2. místo – Petr Kuna, 43 let – Zastávka Gymnasium
  • 3. místo – Miloš Kostka, 65 let – Cesty domů II

Cena poroty 2020 – kategorie „do 16 let včetně“

  • 1. místo – Hynek Placatka, 11 let – Západ slunce na stadionu F. Kloze
  • 2. místo – Vojtěch Halamík, 15 let – Světelná křižovatka
  • 3. místo – Johan Kristian Žák, 16 let – Kladno hlavou dolů

Cena veřejnosti 2020:

  • 1. místo – Aleš Slánička, 39 let – Duha nad kostelem sv. Václava v Rozdělově
  • 2. místo – Josef Poláček, 64 let – Bouřka nad Rozdělovem I
  • 3. místo – Jan Opata, 34 let – Západ slunce a výhled na Rozdělov

Zdroj: Město Kladno



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze