ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kanonýři rozjeli unikátní systém individuální tréninků

Pátek, 23. října 2020 07:20

Českou republiku pohltil úplný sportovní lockdown a zapovězeno je i venkovní cvičení v menších skupinkách. Proto spouští Kanonýři propracovaný systém individuálních tréninků. První z nich se odehrál už včera. Sportovní ředitel Jan Pazdera vše podrobně popisuje v rozhovoru.

Kanonýři rozjeli unikátní systém individuální tréninků (Foto: Archiv Kanonýrů Kladno)

Prosím, představte tréninkový systém, a co vás k jeho vzniku vedlo?

My jsme se s prvním omezením sportu, které nastalo 12. října, rozhodli nejít cestou venkovních tréninků. Dali jsme našim členům desetidenní pauzu, protože jsme očekávali, že nejspíš přijdou další omezení a chtěli být na fázi úplného sportovním lockdownu dobře připravení. Věnovali jsme energii k vytvoření nástroje, který budeme moci použít kdykoliv, když bude potřeba trénovat individuálně. Tedy nehledali jsme řešení jen pro současnou covidovou situaci, ale takové, které až se vrátíme ke standardnímu fungování, nám mnohem lépe pomůže individualizovat tréninkový proces hráče. A nabídne hráči, který o to bude stát, kromě skupinových tréninků i individuální plán.

Co konkrétně to znamená?

Máme dvě tréninkové platformy. Tou první je on-line trénink, který pro kategorii přípravek bude obsahovat oblasti technika hole, zdravotní cvičení a silový trénink. Víme, že děti v tomto věku nejsou schopny udržet takovou koncentraci, aby byly schopné cvičit doma samostatně. Garantem projektu je Michal Skuhrovec, šéftrenér přípravek, který připravil systém tréninků. Nyní informujeme rodiče skrz členskou sekci, jakým způsobem budou tyto tréninky probíhat.

Co si pod označením on-line trénink mohu představit? Trenér na mě bude dohlížet přes obrazovku?

Ano. Přímo Michal Skuhrovec bude jako trenér ukazovat konkrétní cviky na techniku hole a vysvětlovat dětem, co mají dělat. Zároveň u výuky bude ještě jeden trenér, který bude sledovat, co děti dělají a bude do toho případně v živém vysílání vstupovat a opravovat je. On-line tréninky na techniku hole budeme aplikovat také od elévů až po starší žáky, u nich ale bude docházet ke kombinování s off-line tréninky.

Ty představují co?

Spolu s fyzioterapeutkou Gabrielou Pecákovou a kondičním trenérem Janem Pechrem jsme natočili zásobník 80 videí pro oblast zdravotního cvičení a silového tréninku. Každému hráči pak přes aplikaci XPS Sidelinesport přijde upozornění, že má v daný den trénink. On si ho rozklikne a uvidí, z jakých cviků (videí) se skládá. Natočená videa jsou návodná, cvičí v nich hráč Kanonýrů a vedle něj stojí odborník. Ten poukazuje na věci, které je nutné dělat správně a zároveň poukazuje na nejčastější chyby, které se u toho cviku vyskytují. Videa jsou tedy i edukační a zaměřili jsme se v nich především na techniku daného cviku. V rámci tréninku pak vždy hráč dostane informace o intenzitě provedení, zatížení, opakování, odpočinku, aby to bylo v souladu s dlouhodobými cíli. Jinak tedy bude trénink vypadat, když budeme chtít rozvíjet výbušnost a jinak, když se bude rozvíjet síla.

Mluvil jste o dlouhodobém využití. Jaký to bude mít tedy pro hráče přesah?

Velmi zásadní. Až nám to omezení dovolí, tak s fyzioterapeutkou nabídneme hráčům diagnostické fyzioterapeutické vyšetření a zjistíme, na jaké konkrétní zdravotní problémy se daný hráč potřebuje zaměřit, aby se mohl posunout. Díky této platformě mu můžeme v dlouhodobém režimu poslat přesný trénink, který povede k napravení jeho zdravotních neduhů. A to i v době, kdy budou probíhat standardní tréninky třikrát čtyřikrát týdně. Stejně tak to bude fungovat i u kondiční části. To pomůže třeba v období prázdnin, kdy hráči odjíždějí mimo kladenské tréninkové zázemí. Trenér tak může neustále upravovat tréninkový protokol konkrétního hráče.

Říkal jste, že tento systém bude od elévů výš. Je tedy nutná součinnost rodičů, že?

Ano. Odpovědnost za plnění plánu a jeho efektivitu zvládnou starší hráči sami. Stejně tak bude od nich vyžadován video-výstup, aby dostali zpětnou vazbu, zda cviky provádějí správně. Trenéři si rovněž připravili vstupní a výstupní testování, aby mohli sledovat, jestli po měsíci či čtvrtroce dochází k plánovanému progresu. U těch nejmenších ale budeme samozřejmě potřebovat součinnost a pomoc rodičů. Také víme, že s tímto tréninkem zatím nemáme zkušenost, takže od nich oceníme zpětnou vazbu. Mohou se obracet na své šéftrenéry a my díky tomu bude moct vychytat mouchy.

Mohou se do tréninků rodiče také zapojit? Zvlášť v době, kdy mnoho lidí pracuje z domu, může zdravotní cvičení přijít vhod.

To bychom od nich ohromně ocenili a je to i náš cíl. Mělo by to totiž několik efektů. Jednak ten zdravotní. Ale důležité jsou i studie v rámci vývojové psychologie, které říkají, že když děti v raném věku s rodiči sportují, tak si ke sportu i samotnému vztahu rodič-dítě vytváří mnohem hlubší emoční vazbu. Takže kdyby k tomu Kanonýři přispěli, udělalo by nám to velkou radost.

Je jasné, že všechny informace dostanou hráči i rodiče přes zmíněnou členskou sekci. Ale co k takovému tréninku potřebují za vybavení?

Nemusí mít z ničeho obavy. Máme k dispozici návodná videa, jak s konkrétní aplikací pracovat, a je to skutečně jednoduché. Stačí jen mobilní telefon. Dají se na něm sledovat videa, zároveň natáčet ta výstupní. Veškeré informace mají šéftrenéři daných kategorií a jsou připraveni, abychom od čtvrtka trénovali.

Které kategorii tento systém může nejvíce pomoci?

Nám jde primárně o to, aby naši hráči neztratili kontakt se sportem. U oblasti zdravotního cvičení může dojít všeobecně k rozvoji. U kondice bude hodně záležet, jak se k tomu každý hráč postaví. Může to být u něj o udržování, ovšem i posílení. U florbalové techniky jde primárně o udržení, protože nelze očekávat, že individuální trénink výrazně pomůže k lepší herní praxi. Slibujeme si ale, že pokud hráči i s podporou rodičů vše uchopí za správný konec, tak mohou z pauzy vyjít jako zdravější a fyzicky připravenější sportovci.

Cítíte, že je to v českých sportovních podmínkách velmi unikátní cesta? Řada sportů natáčí obecná videa, vy ale cílíte konkrétně.

Florbal je moderní sport a já vím, že se tímto směrem ubralo hodně týmů. My jsme však dbali na to, aby nešlo jen o krátkodobé řešení během koronavirové pauzy, ale mohli s ním dlouhodobě pracovat. Má to velký potenciál, byť také svá omezení. Nejsme fotbal či hokej, abychom si najali profesionály, kteří nám vše natočí, sestříhají, museli jsme jít po své cestě. Takže jsme to natáčeli rychle a efektivně v našich podmínkách. Střih a úpravu videí odpracovali Vašek Michálek s Mirkem Šnajdrem za asistence Michala Skuhrovce. Metodiku XPS včetně vytvoření hráčských profi-licencí si vzal na starost Martin Czeczinkar. Asi to v určitém detailu mohlo být zpracované lépe, nicméně mám velmi dobrou zpětnou vazbu od lidí, kteří mají povědomí, jak jsou tyto projekty v Česku uchopené. Z odvedené práce můžeme mít tedy dobrý pocit. Proto děkuji všem, kteří se na projektu podíleli.

Autor: Matěj Stůj



  1. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  2. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  3. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  4. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  5. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  6. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  7. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  8. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  9. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  10. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  11. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  12. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  13. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  14. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  15. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  16. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  17. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony

  18. zprávy

    Revolution Train z pohledu policie

  19. zprávy

    Motyčín navštívila největší pojízdná zvonkohra na světě

  20. zprávy

    Sobota rozhodne o postupu kladenských Kanonýrů do superligy,přijďte je podpořit