Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Světová atletická špička se chystá na kladenské Sletiště

Pondělí, 7. září 2020 07:30

Kladenský sportovní areál Sletiště se již v minulých letech výrazně zapsal na mapu světové atletiky, letos se zde ale uskuteční akce opravdu nejvyšší úrovně. Mítink Kladno hází a Kladenské memoriály, který proběhne už ve středu 16. září, bude poprvé součástí elitní světové série World Athletics Continental Tour. V Kladně se tak představí naprostá atletická špička v čele s Barborou Špotákovou, Tomášem Staňkem a Kladeňákem Matějem Krskem.

Světová atletická špička se chystá na kladenské Sletiště (Foto: A. C. Tepo Kladno)

Oštěpařka Špotáková, koulař Staněk a čtvrtkař Krsek, který je největším kladenským atletickým talentem, se stali hlavními tvářemi mítinku, který proběhne v Kladně už příští týden. Všichni tři si přitom na Sletišti zazávodili už nedávno – 1. června zde odstartovali sezonu v rámci akce Spolu na startu. „Jsem ráda, že se mítink nakonec uskuteční. V Kladně se povedl už jakýsi výkop sezony 1. června a byl perfektní. Doufám, že tady bude i dobrá tečka sezony,“ přeje si legendární oštěpařka Špotáková, která by měla být jedním z hlavních taháků pro fanoušky.

Závodit by nakonec měl i koulař Tomáš Staněk, nad jehož startem visel otazník kvůli zranění. Právě v Kladně si Staněk způsobil na začátku srpna trhliny ve svalu nohy, nyní už by ale měl být připravený, přestože si myslel, že pro něj sezona již skončila. „Tím, jak se sezona protáhla, se snad dám do kupy. Už trénuji, zbývá ještě vše doladit s koulí,“ prozradil Staněk, kterého v jeho disciplíně čeká hodně těžká konkurence. Hlavním favoritem na vítězství by měl být Američan Ryan Crouser, jenž je úřadujícím olympijským vítězem. „On dává 23 metrů, já se bojím o svých 22, a to když nejsem po zranění. Přesto se do Kladna těším, vytvoří mi tady perfektní podmínky, navíc to mám čtvrt hodiny z domova. Navíc natrénováno mám a byla by škoda to zahodit,“ prohlásil bojovně česká koulař.

Příznivci kladenské atletiky se pak mohou těšit na start domácího čtvrtkaře Matěje Krska, který se na Sletišti skvěle předvedl v již zmíněném závodě na začátku června. Tehdy na netradiční třísetmetrové trati porazil i zkušeného Pavla Masláka! A na skutečně světovou konkurenci se Krsek může těšit i tentokrát. Do Kladna přijede například Ir Christopher O’Donnell nebo Nizozemec Tony van Diepen, který skončil na evropském šampionátu v hale třetí. „Podle mě to bude jeden z mých nejkvalitnějších závodů v sezoně. Pokud dorazí všichni, co jsem viděl ve startovní listině, a bude hezké počasí, můžeme atakovat hranici 46 vteřin,“ věří Krsek, od něhož si pochopitelně hodně slibuje také šéf A. C. TEPO Kladno Jiří Klesnil. „Matěj běžel na extralize družstev rovných 46 vteřin a je to letošní jasná česká jednička,“ prozradil pyšně šéf kladenské atletiky.

Krskova motivace na domácím závodě by měla ještě vzrůst tím, že letos po dohodě se svojí trenérkou vynechává juniorský šampionát. Chce se soustředit na Zlatou tretru v Ostravě a právě na domovský závod.

Organizování letošního ročníku mítinku Kladno hází a Kladenské memoriály pochopitelně silně ovlivnila světová pandemie koronaviru. Mítink měl původně proběhnout už v půlce června, pořadatelé jej ale nakonec dokázali uspořádat alespoň v náhradním termínu. „Spousta věcí se sice pořád mění, ale i díky pomoci města zajistíme perfektní hygienická opatření v areálu celého Sletiště,“ říká na konto organizace Klesnil.

I přes problémy spojené s virem COVID-19 však bude mítink nabušený zvučnými jmény a přijede řada zahraničních atletů. „Primárně je mítink o tom, aby se tady ukázali a s výbornou špičkou střetli nejlepší závodníci z Česka. Troufám si tvrdit, že většina českých mistrů tady opravdu bude,“ odhalil manažer závodu Jakub Kubálek.

Kvalitně obsazené by měli na Sletišti být zejména vrhačské disciplíny, které odstartují ve středu už v poledne. „Na startu budou sportovci, kteří slibují ohromný zážitek. I proto jsem rád, že město Kladno na své poslední radě rozhodlo, že akci podpoří i finančně,“ potěšilo jednatele Sportovních areálů města Kladna Jiřího Chvojku. „Využíváme toho, že atleti z celého světa mají Sletiště rádi. Jak areál, tak náš přístup, kdy se snažíme, aby se tady cítili jako doma,“ dodal Kubálek, jehož slova potvrdila i jedna z hlavních hvězd mítinku Špotáková.

„Na Sletiště chodí celé rodiny i s malými dětmi. Když je závody přestanou bavit, mohou si jít hrát na dětské hřiště. Je to ideální místo na rodinný výlet. Ti starší zase mohou nasát atmosféru závodů, a to je pak může přitáhnout k atletice,“ zakončila oštěpařka, který svými slovy zve na mítink všechny příznivce atletiky.

Autor: (fa)



  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát