Nedělní husí hostina od Tomáše Jelena aneb rodinné vaření s dětmi
Neděle, 23. února 2025 07:32
Ještě za tmy jsem se potichu vykradla do kuchyně. Na lince ležela husa – včera jsem ji vyndala z mrazáku, aby se krásně rozmrazila. Dnes nás čeká pořádný vývar a slavnostní oběd, tak jak to má být v neděli. Než se vzbudí děti, chci si všechno v klidu připravit.
Jenže sotva otevřu lednici, ozve se ze dveří tiché: „Mami, už budeme vařit?“ A je to jasné – malí kuchaři jsou připraveni.
Poznáváme vnitřnosti
První úkol je jednoduchý. „Podívejte, tohle jsou kachní vnitřnosti,“ ukazuji dětem a rozkládám na prkénko křídla, krk, srdce, žaludek a krásně červená játra. „A my si dneska zahrajeme hru – kdo pozná co?“
„Tohle je srdíčko!“ vykřikne dcera nadšeně. „A tohle… nějaký sáček?“ váhá syn.
„To je žaludek,“ vysvětluji a ukazuji mu, jak ho rozříznout a pořádně vyčistit. Potom společně vnitřnosti nakrájíme a dáme do velkého hrnce spolu s křídly. Zalijeme vodou, osolíme a zapálíme plamen. „A teď budeme čekat, až nám vývar začne bublat.“ Správný vývar se děla pomalu a aspoń 2 hodiny. (Foto zde úmyslně není, ať nemáte nápovědu).
Už naše babičky dobře věděli, že zvlášť v zimních měsících takový vývar, s láskou připravovaný, je téměř všelék.
Kouzelná játra a malé ručičky
Mezitím se vrhneme na játrové knedlíčky. Játra naškrábu zubatým nožem do mísy a děti si berou na starost dochucování. „Sůl, pepř, majoránku, česnek,“ odříkává syn, zatímco dcera nadšeně rozklepává vejce a přisypává strouhanku.
„Můžu míchat?“ ptá se netrpělivě a už má ruce v míse. Těsto lepí, ale to je přece ta zábava! Společně děláme malé knedlíčky a ukládáme je do lednice.
Pečená husa s dětskou nádivkou
„A co budeme dělat teď?“ ptají se nedočkavě.
„Teď přijde na řadu nádivka!“ odpovídám a podávám jim misku se starším pečivem. „Natrhejte ho na malé kousky.“
Děti nadšeně trhají a já mezitím krájím červenou cibuli. Pak přidáváme vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a nakonec zeleninu. „Klidně tam dejte i tu mraženou směs,“ radím a sleduji, jak malí kuchaři míchají.
„A kam to dáme?“ ptá se syn.
„Dovnitř kachny,“ odpovím. Když ji máme naplněnou, podlijeme vodou a dáme do trouby na pomalé pečení. Nastavujeme teplotu na 120 °C a vysvětluji dětem, že musíme být trpěliví – husa se peče pomalu a dlouho.
„Až ji obrátíme, potřeme ji medem,“ mrknu na ně a vidím, jak se jim rozzáří oči. „Můžu to dělat já?“ těší se dcera.
Dokončujeme vývar
Po dvou hodinách přidáme do vývaru zeleninu a přichází kouzelný okamžik – vhazujeme játrové knedlíčky. „Až vyplavou nahoru, jsou hotové,“ vysvětluji. Děti sledují hladinu s napětím, jako by čekaly na zázrak. A když první knedlíček vystoupí, ozve se vítězoslavné: „Jéééé!“
Bramborové knedlíky s vůní zimy
Brambory jsme si uvařili zvlášť. Nechali jsme je vychladnout za oknem – zimní vzduch jim dodal ten správný šmrnc. Děti je teď strouhají na jemném struhadle.
„Teď přidáme vajíčko, sůl a mouku,“ říkám a nechávám je znovu míchat těsto. Společně tvarujeme knedlíky a házíme je do vroucí vody. „Musíme promíchat, ať se nepřilepí,“ upozorňuji a děti opatrně sahají po vařečce. Po chvíli se knedlíky objeví na hladině – hotovo!
Slavnostní hostina
Husa je krásně upečená, leskne se po medovém potření a nádherně voní. K ní servírujeme červené zelí a bramborové knedlíky. Na druhý chod máme vývar s játrovými knedlíčky.
„Mami, to bylo super,“ pochvalují si děti, zatímco se všichni pouštíme do jídla.
A já si říkám, že tahle nedělní hostina nebyla jen o skvělém jídle. Byla hlavně o tom, že jsme ji uvařili spolu. A to je ten největší poklad.
Dobrou chuť a krásnou neděli!
Husí hody pro svou rodinu připravila zástupkyně šéfredaktora KL, o kvalitě husy hovoří její vynikající chuť a o tom, že na rozdíl od těch z běžného obchodu, nebyla její hmotnost navýšena vodou, hovoří fakt že při přípravě ztratila objem minimálně.
-staha-
-
zprávy
Špajzík v.o.s. čelil dočasnému omezení: inspektoři odhalili hygienické nedostatky
-
video
Vláďa Hron poprvé vystoupil v zahradnictví ve Slaném a dav lidí strhnul ke spolupráci
-
zprávy
Zažijte ticho, klid a rybolov jako z pohádky: Rybník U Jelena na Slánsku vás okouzlí atmosférou venkova
-
zprávy
Gymnázium Kladno slaví a otevře své dveře veřejnosti.
-
zprávy
Květinový úplněk ve Štíru 2025: Cesta do hlubin duše pod světlem Měsíce
-
zprávy
Vymysli jméno pro lamího kluka farmy Dryák a vyhraj zajímavé ceny
-
zprávy
Pozor na podvod šířící se WhatsAppem, lidé přicházejí o desetitisíce
-
zprávy
Městské divadlo Kladno Den otevřených dveří 17. května 2025
-
zprávy
Požár garáže ve Švermově: hustý dým, na místě zasahují tři jednotky hasičů
-
zprávy
Staň se mladým hasičem: Skvělá parta, pohyb a pomoc druhým tě čekají!
-
zprávy
Mladí hasiči změřili síly v Žilině – VIII. ročník memoriálu npor. Miroslava Velce a Antonína Novotného přilákal desítky soutěžících
-
zprávy
Den matek, pohled na jeho historii – České zvyky, tradice a pranostiky
-
zprávy
Pozvánka na letní dětský tábor Pa(r)ťáci: Oslavte 10 let plných dobrodružství!
-
zprávy
Dopravní nehoda u Pleteného Újezdu: Vozidlo skončilo mimo silnici, pacienta transportoval vrtulník do Motola
-
zprávy
Stodola plná překvapení, lásky a švitořeni Píp, Kulda a ostatní v akci
-
zprávy
Dnes slavíme Den matek, maminkám přeje redakce Kladenských listů vše nejlepší
-
zprávy
Meluzina či větrnice v životě naších předků
-
zprávy
Pandy zabořily zuby do Hořcové výzvy a nepustily. Teď jsou mezi nejlepšími v republice
-
zprávy
MALVAFEST 2025: Velvary rozezní rock, punk i lidová hudba
-
zprávy
Rekonstrukce mostu přeruší provoz mezi Klobuky a Kobylníky: objížďka povede přes Třebíz