Desetiletá Nikol vaří zdravě a chutně, zkuste to také podle jejích receptů
Středa, 30. srpna 2023 09:35
Představujeme recepty, jednoduché, rychlé, chuťově vynikající, nízkokalorické a zdravé. Vhodné i pro vegetariány a vegany. Když to hravě zvládne desetiletá slečna Nikol, tak proč ne kdokoliv jiný. Posledním prázdninovým receptem i inspirací jsou tentokrát mnohdy opomíjené a přesto vynikající škubánky a rajčatový salát.
Recept je vhodný pro všechny i pro vegany a vegetariány. To podle použitých ingrediencí. Škubánky jsou navíc naprosto univerzální, lze je před podáváním na talíř dochutit jak na slano tak na sladko a možností je nekonečné množství. Fantazii se meze nekladou. Navíc chutnají teplé i za studena a tak jsou vhodné i na cesty.
Pro připomenutí, kdo je Nikol:
Celým jménem Nikol Sovová.
Naprosto obyčejná slečna, která má mnoho zájmů. Nesedí u počítače a raději vyrazí ven. Mezi její oblíbené koníčky patří mimo jiné vaření. Její recepty, které si mnohdy sama vymýšlí, jsou plné nápadů a především poskytují nekonečné množství možných modifikací. Standartu se vzdalují, tak zvaně přidanými hodnotami. Bezesporu se dá mluvit o jednoduchosti, časové nenáročnosti a vše s přihlédnutím na zdravý životní styl. Dá se předpokládat, že roste budoucí hvězda v tomto oboru, už protože že jí to zkrátka moc baví.
Co budeme potřebovat na škubánky:
Škubánky:
1kg brambor
Asi 300 g hrubé mouky, podle druhu brambor.
Sůl
Olej na smažení.
Postup je jednoduchý:
Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě . Vodu slijeme a hned horké brambory zasypeme moukou a šťouchadlem na brambory promačkáváme v těsto. Můžeme ještě dosolit. Musí být vše spojeno do hladka a vláčné hmoty. Pak tvoříme placičky vysoké asi půl cm. A ihned opékáme v středně rozpáleném oleji na pánvi dozlatova. Na závěr jsem na ně nastříhala nať z cibulky.
Co budeme potřebovat na rajčatový salát:
Rajčata zhruba půl kila, já je mám z naší zahrádky
1 cibule
Půl lžíce oleje
J1 a půl lžice cukru
2 lžíce octa
Sůl
Pepř
Postup je jednoduchý:
Rajčata nakrájíme na kousky, cibuli na drobno a přidáme ostatní suroviny. Vše promícháme a je hotovo. Salát si můžete dochutit podle svého. Dají se přidat nebo ubrat ingredience a nebo doplnit o různé koření a bylinky. To záleží jen na vás.
Přeji vám dobrou chuť, snad se vám moje recepty líbili, vaše Nikol Sovová.
Foto: Andrea Sovová
Tímto receptem prázdninový seriál končí. Celá redakce Kladenských listů děkuje za perfektní spolupráci, od včera už ne deseti, ale jedenáctileté slečně Nikol i její mamince, které vše pro vás připravovaly bez nároku na jakoukoliv odměnu. Nikolce přejeme vše nej k narozeninám a ať se jí vše do budoucna daří podle jejích představ a přání.