Glögg – tradiční skandinávský vánoční nápoj, historie a recept
Čtvrtek, 19. prosince 2024 04:50
Historie Glöggu vede až do 17. století, kdy si švédský král Gustav I. Vasa oblíbil německý nápoj „Glühwein“. Tato sladká směs vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamonu a hřebíčku byla místními později pojmenována Glödgad vin (zkráceně „Glögg“) – žhavé, zářící, svařené víno.
Jeho popularita však neskončila pouze u hranic Švédska. S menšími úpravami v ingrediencích se tak s Glöggem setkáte napříč celou Evropou. Například finské „Gluggi“ má místo bourbonu vodku, Irové zase používají Irish whiskey.
Příprava Glöggu je poměrně snadná a při správném skladování vám může vydržet i na další sezónu. Stále častěji se ale podává s nasekaným ledem na osvěžení v horkých letních měsících.
Recept:
- 750 ml portského vína
- 750 ml americké whiskey (bourbon)
- 750 ml bílého rumu
- 3 Ježičky nadrceného kardamonu
- 2 lžičky čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- 60 g pomerančové kůry
- 200 g rozinek
- 150 g nasekaných oloupaných mandlí
- 150 g cukr krystal
Do hrnce nalijte víno, whiskey a rum. Ohřejte na vysokou teplotu, ale nevařte. Poté přidejte koření a stále udržujte směs velmi horkou. Pomocí dlouhé sirky opatrně obsah hrnce zapalte a přidejte cukr. Takto nechejte Glögg asi minutu a nakonec ho přikryjte pokličkou a nechejte asi deset minut odstát. Do stále horké směsi vložte rozinky a mandle a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Připravený Glögg zceďte, nalijte do lahví a uchovávejte na chladném tmavém místě. Pro servírování Glögg ohřejeme v hrnci na středním plameni (kolem 80°C) a podáváme v hrníčku na kávu nebo ve sklenici. Variací, jak tento tradiční nápoj během chladných večerů připravit, je opravdu mnoho. Nebojte se proto experimentovat s přidáváním různých druhů ovoce nebo třeba chilli, a připravte si tak Glögg dle vlastní chuti.
České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více o zvycích, tradicích a mnohém dalším i možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.