ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Odešla legenda českého filmu Jiřina Jirásková, bylo jí 81 let

Pondělí, 7. ledna 2013 14:44

Herečka nonšalantních dam, lehkých děv i nezapomenutelná jednoduchá hospodyně paní Kekulová z Pojišťovny štěstí. To byla oblíbená česká herečka Jiřina Jirásková. Zemřela ve věku 81 let.

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze (Foto: wikipedia.cz)

Herečku Jiřinu Jiráskovou našli v bytě příbuzní. Na místě je záchranka a policie

Mrtvou herečku Jiřinu Jiráskovou našli její příbuzní v jejím bytě v Kouřimské ulici na Vinohradech. V tuto chvíli tam zasahuje policie a záchranka.

Policisté a záchranáři zasahují v bytě Jiřiny Jiráskové v Praze, tu v dnes našli mrtvou její příbuzní. Zjistila to agentura Mediafax.

Do bytu v Kouřimské ulici vyjeli krátce po 13. hodině policisté a lékař. Ten už jen konstatoval u ženy smrt.

„Mohu potvrdit, že asistujeme u nálezu těla ženy,“ řekla bez dalších podrobností policejní mluvčí Jana Rösslerová. Podle zjištění Mediafaxu se jedná právě o herečku Jiřinu Jiráskovou, jejíž tělo bylo nalezeno v jejím bytě.

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze, její otec byl poštovní úředník a divadelní ochotník. Původně studovala na klášterním gymnáziu sv. Voršily v Kutné Hoře, ale nakonec zvítězila láska k divadlu a přestoupila na pražskou Státní konzervatoř.

V roce 1946 přešla na Divadelní fakultu akademie múzických umění, kterou dokončila v roce 1950. Po škole nastoupila do královéhradeckého Krajského oblastního divadla. Už o rok později (1951) se stala členkou Divadla na Vinohradech, kterému zůstala věrná až do konce své divadelní kariéry. Mezi lety 1990 a 2000 dokonce divadlu šéfovala.

Na divadelních jevištích ztvárnila řadu rolí – od královen, jako byla například Kleopatra v Caesarovi a Kleopatře nebo královna Kristýna ve stejnojmenné hře, po guvernantku Charlottu ve Višňovém sadu. Dále vystupovala i ve hrách Mnoho povyku pro nic, Revizor, Deník Anny Frankové a mnoha dalších. Zpočátku dokonce hrála chlapecké role, takže někteří z vás si ji pamatují jako Jeníka z Babičky.

Ve filmu se objevovala už v 50. letech, ale výrazněji se prosadila až v následující dekádě, kdy ztvárňovala především komediální role. Objevila se ve snímcích Čintamani a podvodník, Ďábelské líbánky nebo Já, truchlivý Bůh, Flirt se slečnou Stříbrnou.

Režiséři ji měli rádi pro její „hluboký a notoricky známý ironicko-hořko-chladný hlas, bohatou mimiku a hru velkých očí,“ charakterizoval herečku web csfd.cz.

V 70. letech se Jirásková nesměla objevit na stříbrném plátně ani na televizních obrazovkách kvůli svým politickým názorům na události roku 1968. Před kamerou se objevila až v 80. letech ve snímcích Jak svět přichází o básníky, v komediální sérii Slunce, seno… nebo ve filmech Trhák či Křtiny. Proslavila si i rolí svérázné porodní asistentky v Kachyňově filmu Sestřičky. Spolu s Jiřinou Bohdalovou vytvořila sesterskou dvojici v dramatu FANY. Mladší diváci si ji určitě pamatují z filmů Rafťáci, Bota jménem Melichar, Dva lidi v ZOO nebo pohádky Anděl Páně či ze seriálu Pojišťovna štěstí, ve kterém ztvárnila nezapomenutelnou dobráckou hospodyni paní Kekulovou. Posledním filmem, ve kterém hrála, byli Menzelovi Sukničkáři.

Krátce byla provdána za herce Jiřího Pleskota, ale od poloviny 60. let žila s filmovým režisérem Zdeňkem Podskalským. Ten ji obsadil i do několika svých snímků v čele se známými Světáky.

Kromě herectví se věnovala i mezinárodní pomoci: byla vyslankyní dobré vůle při Českém výboru UNICEF. Roku 1999 se také neúspěšně pokusila kandidovat do Senátu za ODS.

Jiřina Jirásková je držitelkou řady ocenění, patří mezi ně Cena Thálie za celoživotní mistrovství v činohře, Cena Senior Prix od Nadace Život umělce, státní vyznamenání Medaile „Za zásluhy“ a je i členem Dvorany slávy televizní ankety TýTý.

Největší bolest Jiřiny Jiráskové: Nikdy neměla děti

Jiřina Jirásková prožila ve svém životě tři velké lásky, ale ani s jedním z partnerů nepočala dítě. V pozdějších letech toho litovala.

Oblíbená herečka Jiřina Jirásková prožila dvě velké lásky, ale provdána byla jen krátce za herce Jiřího Pleskota, toho si diváci mohou pamatovat z role dědečka Lucie z filmu Lucie postrach ulice. Manželství skončilo po roce a Jiřina to dávala vždy za vinu sobě.

Ještě před Pleskotem si chtěla vzít „Bróďu“ Vlastimila Brodského, ale týden předtím jí svatbu zrušil. „Vymluvil se, že mu zemřela babička, a on by se styděl, kdyby v tom smutku měl prožít velké štěstí,“ prozradila důvod herečka.

Osudovým mužem pro ní byl však Zdeněk Podskalský, nikdy se spolu nevzali, ale byli spolu až do jeho smrti v roce 1993. Podskalský měl z prvního manželství syna Zdeňka, kterého spolu vychovávali, ale ten jí k srdci nepřirostl. Zdeněk šel ve stopách svého otce a je také režisér, ale se svou macechou se po smrti otce vůbec nestýká.
Vlastní děti Jiřina Jirásková nikdy neměla. Bylo to z jejího rozhodnutí. Nejprve dala přednost herectví, pak se bála porodit děti do „nešťastné doby,“ jak říkala období totality, a pak už bylo pozdě. Chybějící dítě jí pak nahrazovala fenka francouzského buldočka.

Na sklonku svého života ji byla velkou oporou zpěvačka Lucie Bílá, kterou v některých rozhovorech označila dokonce za svou dceru.

Kdo byli osudoví muži Jiřiny Jiráskové (†81)?

Herečka Jiřina Jirásková, která zemřela ve svých 81 letech, poznala za svůj život několik velkých lásek. Nehledala je ale daleko, většinou se jednalo o kolegy z divadla nebo filmu.

První velkou láskou v životě herečky byl Vlastimil Brodský (†81). Měli dokonce před svatbou, ale herec ji týden před tím, než si měli říct ano, zrušil. Jak herečka častokrát vzpomínala, Brodský jí tvrdil, že mu zemřela babička a on by se styděl, kdyby měl během období smutku slavit veselku.

Herečka ale byla přesvědčená, že si tragickou událost jen vymyslel. Jejich vztah se nakonec rozpadl a oba si našli jiné partnery. Brodský se oženil tanečnicí Boženou Křepelkovou, Jirásková se vdala za kolegu Jiřího Pleskota (†76).

O muže bojovala se Švorcovou

Ani jednomu ale manželství nevydrželo. Jak Jirásková přiznala, za jeho rozpad si mohla sama, zamilovala se do kolegy z divadla Jiřího Valy. O jeho srdce dokonce bojovala s kolegyní z Divadla na Vinohradech a spolužačkou z konzervatoře Jiřinou Švorcovou. „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové manžel Pleskot a Jirkovi dal po představení přes hubu,“ odhalila dění ze zákulisí divadla v biografické knize Švorcová. Od tohoto incidentu si obě herečky nemohly přijít na jméno, dokonce spolu nevydržely ani v jedné šatně.

Svým románkem s Valou Jirásková neztratila pouze kamarádku a kolegyni, ale nakonec ji stál i manželství. Jiří Pleskot nevěru manželky neunesl a po dvou letech manželství se s ní rozvedl.

Nikdy neměla děti

Jirásková se už nikdy nevdala. Dvacet let ale žila s režisérem legendárních Světáků (1969) Zdeňkem Podskalským (†70), který svoji životní partnerku často obsazoval do svých filmů. Dokonce se měla objevit i v jeho filmovém muzikálu Noc na Karlštejně. Byla obsazena do role Ofky, kterou pak hrála Slávka Budínová. Jirásková v té době měla zakázáno pracovat u filmu, vyhazov z muzikálu byl pro ni ale nakonec čest, protože jediný, kdo v něm nesměl hrát byla právě Jirásková a Jan Werich.

S Podskalským žila přes dvacet let a nikdy spolu neměli děti. Herečka si je totiž nepřála, čehož ale později litovala a nikdy se netajila tím, že to byla její největší chyba v životě.

.

Zdroj: Mediafax

.

 


  1. zprávy

    Švestkový vláček vyjel ze Slaného, zájem o tento unikátní výlet byl veliký, rychlík vyrazil v osm ráno

  2. zprávy

    Známý moderátor, šoumen i DJ Honza Ladra se stal šťastným otcem Viktorky

  3. krimi

    Dvě nehody u Slaného, první nehoda řídič-opilý, druhá nehoda, řidič-zdrogovaný u obou zasahovaly jednotky IZS

  4. pozvánka

    Po téměř sedmi letech se se svou tvorbou do knihovny vrací jeden z dlouholetých kladenských kulturních hybatelů. 

  5. krimi

    Čarodějnice se blíží, dbejte rad a upozornění hasičů, jim ušetříte práci a sobě potíže

  6. zprávy

    Nová hra pro děti i dospělé, navštivte střediska ekologické výchovy

  7. krimi

    Vyhodnocení akce SPEED MARATHON 2024, hříšníků byly tisíce

  8. pozvánka

    Královický dvůr tentokrát hostí výstavu psů

  9. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  10. pozvánka

    Již zítra to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  11. zprávy

    Mobilní aplikace „Slaný“ je ke stažení, stáhněte si jí hned ať vám nic neuteče

  12. krimi

    Zdrogovaného řidiče BMW pronásledovala policie i vrtulníkem, začalo to v Berouně, dopaden byl v Kladně

  13. pozvánka

    Kam o víkendu, kultura, sport, zábava i poučení to a více najdete v naší nabídce

  14. krimi

    Kladenští policisté se zapojili do celorepublikového projektu „Řídím, piju nealko pivo“

  15. pozvánka

    Vydejte se už v sobotu historickým vlakem po Švestkové dráze s Výtopnou Slaný

  16. info z radnice

    Turistickou sezónu v rámci celého regionu zahájí už v sobotu ve Slaném

  17. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  18. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  19. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  20. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra