Babiččina škola života: Kluci a kachna z rodinné farmy Tomáše Jelena
Neděle, 16. března 2025 07:34
„Babi, co budeme dneska vařit?“ vyhrkl Honzík, sotva vešel do kuchyně. Za ním se hrnul i jeho mladší bratr Matěj, nadšený z dalšího kuchařského dobrodružství.
„Dneska si dáme kachnu,“ oznámila babička a vytáhla z lednice velkého opeřence. „Láska je krásná věc, ale věřte mi, s prázdným žaludkem dlouho nevydrží. Když se naučíte vařit, nikdy nebudete odkázaní na to, jestli vám někdo uvaří, nebo ne.“
Objednávka drůbeže Denně 8:00 až 19:00 775 663 538
Holky, jejich sestřenice, se jen ušklíbly. „Vaření je nuda,“ mávla rukou Terezka a s Aničkou odběhly ven s míčem. Kluky to ale nezajímalo – milovali chvíle s babičkou u plotny.
První lekce: Anatomie kachny
„Než začneme, musíme kachnu připravit,“ řekla babička a položila ji na prkénko. „Tady máme vnitřnosti – srdce, žaludek, játra. Víte, co dělá srdce?“
„Pumpuje krev!“ vykřikl Matěj a babička ho pochválila. „Správně. Když ho rozříznete, uvidíte srdeční komory.“ Honzík si vzal nůž a s opatrností, kterou mu babička vštěpovala od malička, srdce rozkrojil.
„A co játra?“ zajímal se.
„Játra jsou jako čistička těla. Podle jejich barvy poznáte, čím byla kachna krmená. Když jsou krásně červená a jednolitá, znamená to, že jedla přirozenou potravu.“
Matěj fascinovaně přejížděl prsty po hladké ploše jater. „To je hustý,“ vydechl.
Kouzlo domácího vývaru
„Teď uděláme vývar. Do hrnce dáme kachní krk, srdce i žaludek a zalijeme vodou,“ vysvětlila babička. Kluci sledovali, jak se voda začíná vařit a na hladině se tvoří „oka“. „To je tuk, dává vývaru chuť,“ ukázala babička.
„A budou knedlíčky?“ ptal se Honzík.
„Jasně! Uděláme je z jater. Nebo chcete játrové drobení?“
„Knedlíčky jsou lepší,“ rozhodl Matěj a pustil se do tvarování. Každý měl jinou velikost, ale babička je všechny pochválila. „Není důležité, aby byly stejné, hlavní je, že jsou dělané s láskou.“
„A co nudličky?“ napadlo Honzíka.
„Ty zvládneme taky,“ přikývla babička a připravila těsto. Kluci ho váleli a krájeli na tenké proužky, které pak usušili na utěrce.
Když byl vývar hotový, babička ho scedila a rozdělila na dvě poloviny – do jedné přidala játrové knedlíčky, do druhé domácí nudličky.
Pečení kachny: Trpělivost přináší odměnu
„Teď kachnu osolíme, okmínujeme a naplníme jablky,“ vedla babička kluky dalšími kroky. „Musíme ji péct pomalu, aby se krásně rozpadala na jazyku.“
Kachnu vložili do pekáče a dali do trouby předehřáté na 120 °C. Kluci sledovali, jak se z kachny pomalu uvolňuje tuk a jak kůže získává krásně zlatavou barvu.
„Musíme tuk odlít,“ řekla babička, když se v pekáči začalo tvořit tekuté zlato. „Ale nevyhazujeme ho! Přecedíme ho přes plátno a máme krásné sádlo. A víte, na co se hodí?“
„Na chleba?“ zkusil Honzík.
„Taky, ale hlavně na smažení řízků. Budou krásně křupavé a voňavé.“
Bramborové knedlíky – domácí klasika
„A k čemu patří pečená kachna?“ zeptala se babička s úsměvem.
„Ke knedlíkům!“ vykřikl Matěj.
„Přesně tak. Uděláme bramborové,“ přikývla babička. Kluci oloupali uvařené brambory, rozmačkali je, přidali mouku, vejce a sůl. Pak z těsta vytvořili válečky a nakrájeli na menší knedlíky.
„Nezapomeňte je obalit v hrubé mouce, aby se nerozvařily,“ poradila babička. Kluci je opatrně vkládali do vroucí vody a sledovali, jak vyplouvají na hladinu.
Hostina a životní moudro
Večer seděli všichni u stolu. Kachna se leskla zlatavou kůrčičkou, vývar voněl po bylinkách a knedlíčky plavaly v horké polévce jako malé obláčky. Na talířích se vedle masa s křupavou kůží vyjímaly bramborové knedlíky a voňavé zelí.
„Babi, bylo to super,“ usmál se Honzík a naložil si další porci.
„Tak vidíte, kluci. Až budete velcí, vaše holky možná vařit nebudou chtít. Ale vy si poradíte. A hlad vás nikdy nepřemůže.“
Matěj se rozesmál. „Tak to my jednou budeme nejlepší kuchaři!“
Babička pohladila kluky po vlasech. „Nejen kuchaři.
Budete muži, kteří se umí postarat. A to je ta nejdůležitější věc.“
-
zprávy
Babiččina škola života: Kluci a kachna z rodinné farmy Tomáše Jelena
-
zprávy
Rada schválila záměr programu na podporu malých prodejen na venkově
-
zprávy
Středočeský kraj se představil na Dni krojů a krajů v Poslanecké sněmovně
-
zprávy
Nový obchvat silnice I/61 u Kladna získal územní rozhodnutí
-
zprávy
Okamžitá opatření proti slintavce a kulhavce: Kontroly přepravy zvířat a dezinfekce vozidel
-
zprávy
Světový den žab oslavíte se spoustou zábavy i dárečků v Zooparku Zájezd
-
video
Lánští hasiči posílili flotilu špičkovou tatrovkou díky podpoře kraje
-
zprávy
Úplná uzavírka ulice Vančurova: Opravy vodovodu a kanalizace přinesou dopravní omezení
-
zprávy
Lidická galerie hostí druhé kolo zasedání poroty 53. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice
-
zprávy
Středočeský kraj podporuje ty, kteří potřebují naslouchání
-
zprávy
Středočeský kraj plánuje v letošním roce rozsáhlé rekonstrukce a opravy silnic i modernizace mostů
-
zprávy
CRAZY SHOW: Večer plný humoru a improvizace s Martinem Hranáčem
-
zprávy
Jiří May – Kronika rodinného chaosu: Charles-Henri Sanson: Kat, který otřásl Francií. Rodová dynastie na popravišti dějin
-
zprávy
Ve Fondu homogenizace je připraveno 75 milionů korun, novinkou jsou vyšší dotace i opravy dlážděných povrchů
-
zprávy
Strojník hasičského vozu: Klíčová role za volantem i v zázemí
-
zprávy
Nejlepší Čarodějnice v okolí Slaného budou opět ve Kvíčku
-
video
Slánská „třetí“ otevřela nové odborné učebny
-
zprávy
Dagmar Stříbrná – Labuť velká
-
zprávy
Vyhrajte nádherné ceny za nejlepší nádivku ve Slaném
-
zprávy
Přijďte si užít pohádkové odpoledne a podpořit dětské divadlo v Žilině u Kladna