SAMK Taneční odpoledne Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Malování květin Klapod
  • Taneční odpoledne
  • Malování květin
  • SAMK

Babiččina škola života: Kluci a kachna z rodinné farmy Tomáše Jelena

Neděle, 16. března 2025 07:34

„Babi, co budeme dneska vařit?“ vyhrkl Honzík, sotva vešel do kuchyně. Za ním se hrnul i jeho mladší bratr Matěj, nadšený z dalšího kuchařského dobrodružství.

„Dneska si dáme kachnu,“ oznámila babička a vytáhla z lednice velkého opeřence. „Láska je krásná věc, ale věřte mi, s prázdným žaludkem dlouho nevydrží. Když se naučíte vařit, nikdy nebudete odkázaní na to, jestli vám někdo uvaří, nebo ne.“

Objednávka drůbeže Denně 8:00 až 19:00  775 663 538

Holky, jejich sestřenice, se jen ušklíbly. „Vaření je nuda,“ mávla rukou Terezka a s Aničkou odběhly ven s míčem. Kluky to ale nezajímalo – milovali chvíle s babičkou u plotny.

 

První lekce: Anatomie kachny

„Než začneme, musíme kachnu připravit,“ řekla babička a položila ji na prkénko. „Tady máme vnitřnosti – srdce, žaludek, játra. Víte, co dělá srdce?“

„Pumpuje krev!“ vykřikl Matěj a babička ho pochválila. „Správně. Když ho rozříznete, uvidíte srdeční komory.“ Honzík si vzal nůž a s opatrností, kterou mu babička vštěpovala od malička, srdce rozkrojil.

„A co játra?“ zajímal se.

„Játra jsou jako čistička těla. Podle jejich barvy poznáte, čím byla kachna krmená. Když jsou krásně červená a jednolitá, znamená to, že jedla přirozenou potravu.“

Matěj fascinovaně přejížděl prsty po hladké ploše jater. „To je hustý,“ vydechl.

 

Kouzlo domácího vývaru

„Teď uděláme vývar. Do hrnce dáme kachní krk, srdce i žaludek a zalijeme vodou,“ vysvětlila babička. Kluci sledovali, jak se voda začíná vařit a na hladině se tvoří „oka“. „To je tuk, dává vývaru chuť,“ ukázala babička.

„A budou knedlíčky?“ ptal se Honzík.

„Jasně! Uděláme je z jater. Nebo chcete játrové drobení?“

„Knedlíčky jsou lepší,“ rozhodl Matěj a pustil se do tvarování. Každý měl jinou velikost, ale babička je všechny pochválila. „Není důležité, aby byly stejné, hlavní je, že jsou dělané s láskou.“

„A co nudličky?“ napadlo Honzíka.

„Ty zvládneme taky,“ přikývla babička a připravila těsto. Kluci ho váleli a krájeli na tenké proužky, které pak usušili na utěrce.

Když byl vývar hotový, babička ho scedila a rozdělila na dvě poloviny – do jedné přidala játrové knedlíčky, do druhé domácí nudličky.

 

Pečení kachny: Trpělivost přináší odměnu

„Teď kachnu osolíme, okmínujeme a naplníme jablky,“ vedla babička kluky dalšími kroky. „Musíme ji péct pomalu, aby se krásně rozpadala na jazyku.“

Kachnu vložili do pekáče a dali do trouby předehřáté na 120 °C. Kluci sledovali, jak se z kachny pomalu uvolňuje tuk a jak kůže získává krásně zlatavou barvu.

 

„Musíme tuk odlít,“ řekla babička, když se v pekáči začalo tvořit tekuté zlato. „Ale nevyhazujeme ho! Přecedíme ho přes plátno a máme krásné sádlo. A víte, na co se hodí?“

„Na chleba?“ zkusil Honzík.

„Taky, ale hlavně na smažení řízků. Budou krásně křupavé a voňavé.“

Bramborové knedlíky – domácí klasika

„A k čemu patří pečená kachna?“ zeptala se babička s úsměvem.

„Ke knedlíkům!“ vykřikl Matěj.

„Přesně tak. Uděláme bramborové,“ přikývla babička. Kluci oloupali uvařené brambory, rozmačkali je, přidali mouku, vejce a sůl. Pak z těsta vytvořili válečky a nakrájeli na menší knedlíky.

„Nezapomeňte je obalit v hrubé mouce, aby se nerozvařily,“ poradila babička. Kluci je opatrně vkládali do vroucí vody a sledovali, jak vyplouvají na hladinu.

Hostina a životní moudro

Večer seděli všichni u stolu. Kachna se leskla zlatavou kůrčičkou, vývar voněl po bylinkách a knedlíčky plavaly v horké polévce jako malé obláčky. Na talířích se vedle masa s křupavou kůží vyjímaly bramborové knedlíky a voňavé zelí.

„Babi, bylo to super,“ usmál se Honzík a naložil si další porci.

„Tak vidíte, kluci. Až budete velcí, vaše holky možná vařit nebudou chtít. Ale vy si poradíte. A hlad vás nikdy nepřemůže.

Matěj se rozesmál. „Tak to my jednou budeme nejlepší kuchaři!“

Babička pohladila kluky po vlasech. „Nejen kuchaři.

Budete muži, kteří se umí postarat. A to je ta nejdůležitější věc.“

Přejeme dobrou chuť

 


  1. zprávy

    Babiččina škola života: Kluci a kachna z rodinné farmy Tomáše Jelena

  2. zprávy

    Rada schválila záměr programu na podporu malých prodejen na venkově

  3. zprávy

    Středočeský kraj se představil na Dni krojů a krajů v Poslanecké sněmovně

  4. zprávy

    Nový obchvat silnice I/61 u Kladna získal územní rozhodnutí

  5. zprávy

    Okamžitá opatření proti slintavce a kulhavce: Kontroly přepravy zvířat a dezinfekce vozidel

  6. zprávy

    Světový den žab oslavíte se spoustou zábavy i dárečků v Zooparku Zájezd

  7. video

    Lánští hasiči posílili flotilu špičkovou tatrovkou díky podpoře kraje

  8. zprávy

    Úplná uzavírka ulice Vančurova: Opravy vodovodu a kanalizace přinesou dopravní omezení

  9. zprávy

    Lidická galerie hostí druhé kolo zasedání poroty 53. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice

  10. zprávy

    Středočeský kraj podporuje ty, kteří potřebují naslouchání

  11. zprávy

    Středočeský kraj plánuje v letošním roce rozsáhlé rekonstrukce a opravy silnic i modernizace mostů

  12. zprávy

    CRAZY SHOW: Večer plný humoru a improvizace s Martinem Hranáčem

  13. zprávy

    Jiří May – Kronika rodinného chaosu: Charles-Henri Sanson: Kat, který otřásl Francií. Rodová dynastie na popravišti dějin

  14. zprávy

    Ve Fondu homogenizace je připraveno 75 milionů korun, novinkou jsou vyšší dotace i opravy dlážděných povrchů

  15. zprávy

    Strojník hasičského vozu: Klíčová role za volantem i v zázemí

  16. zprávy

    Nejlepší Čarodějnice v okolí Slaného budou opět ve Kvíčku

  17. video

    Slánská „třetí“ otevřela nové odborné učebny

  18. zprávy

    Dagmar Stříbrná – Labuť velká

  19. zprávy

    Vyhrajte nádherné ceny za nejlepší nádivku ve Slaném

  20. zprávy

    Přijďte si užít pohádkové odpoledne a podpořit dětské divadlo v Žilině u Kladna