SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • KLAPOD
  • SAMK

Proč musíme jíst – O výživě obecně

Středa, 9. dubna 2025 05:35

Živiny získávané potravou (mj. sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy, minerály a voda) mají v těle celou řadu funkcí. Potrava tak zásobuje tělo životně důležitými látkami, které tělu dodávají energii a, v ideálním případě, nás pomáhají udržovat zdravé a fit.

Optimální strava dodává tělu všechny živiny v potřebném množství, a umožňuje tak udržovat vyrovnanou bilanci příjmu živin a vylučování produktů jejich metabolismu, který tělu kromě získáváni energie pomáhá i v regulaci nejrůznějších procesů.

Živiny a energie pro tělo
Živinami jsou zásobovány všechny tělesné struktury (např. svaly, orgány atd.). Dostatečný přísun živin do tkání je nutný, neboť živiny jsou spotřebovávány během nejrůznějších metabolických procesů, tedy procesů tvorby, odbourávání a přeměny látek. Pro průběh mnoha z těchto procesů a s nimi spojených funkcí (např. růst, udržování tělesné teploty, dýchání nebo pohyb) potřebuje tělo energii získávanou rozkladem některých živin (sacharidů, tuků, bílkovin). Látky, které si tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí je přijímat s potravou (např. některé vitaminy, mastné kyseliny a aminokyseliny) jsou nazývány esenciální (nezbytné) složky potravy.

Poznámka: Pokud tělo dlouhodobě přijímá více energie, než potřebuje, tvoří se zásobní tuky a člověk přibírá na váze. Pokud naopak budete dlouhodobě přijímat méně energie, než kolik jí spotřebujete, budete hubnout. V obou případech může takovéto nevyvážené stravování dlouhodobě vést ke zdravotním problémům. Je také důležité, aby byl s potravou přijímán kromě energetických složek také dostatek vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Více se dočtete například v článku Zásady správné výživy.
Vnímání jídla, chuť a emoce
Jídlo a pití mají mnoho společného s vnímáním, smysly a emocemi. Chuť – kyselou, slanou, hořkou, sladkou nebo umami („masovou“) – vnímá člověk prostřednictvím chuťových pohárků na jazyku. Vědci také zkoumají, zda je možné za samostatnou šestou chuť považovat chuť tuku. Chuťové buňky na okraji chuťových pohárků jsou aktivovány tzv. senzorickými neurony, které přenášejí chuťové informace do mozku a vyvolávají tak chuťové vjemy. Kyselé, slané, sladké nebo umami jsou vnímány s různou citlivostí téměř ve všech oblastech jazyka, zatímco hořká chuť je vnímána především na bázi jazyka (tedy vzadu na jazyku).

Čich hraje při vnímání chuti také důležitou roli (každý z nás si jistě uvědomuje, jak mdlou chuť má jídlo, když máme rýmu). Sliznice nosu obsahuje asi deset milionů čichových buněk, které jsou nervy spojeny s čichovým centrem v mozku. Část nervových vláken spojuje čichové buňky také s limbickým systémem (část mozku zodpovědná za emoční reakce), díky čemuž mohou čichové vjemy vést k příjemným i nepříjemným emočním reakcím (např. ke změně výrazu obličeje nebo zlepšení nálady při spojení vůně s příjemnými zážitky, ale také k negativním pocitům, pokud nám jídlo nevoní).

K chuťovému zážitku přispívají i další smysly. Určitou roli hraje například i vzhled jídla a pití nebo hmatové buňky na jazyku, především na jazykových papilách, které jsou zodpovědné za vnímání doteku, teploty a bolesti (nitkovité papily).

Co formuje naše stravovací návyky?
Ať už si toho jsme nebo nejsme vědomi, zásadní roli v našem stravovacím chování hrají návyky, vzory a další vlivy.

Strava dospělých často odráží to, co se naučili jíst v dětství, ať už v rodinném prostředí nebo ve školkách, školách a mezi přáteli. Silně zafixované stravovací návyky (např. že je nutné dojíst všechno jídlo) je často obtížné změnit. Tyto návyky utvářejí naše stravovací chování a mohou se podílet na vzniku nadváhy nebo obezity. Na výběr a množství jídla mají vliv také různé psychologické aspekty, jako je neovladatelná chuť k jídlu, jídlo jako kompenzace stresových situací nebo jídlo z nudy.

Stravovací návyky souvisejí také se sociálním postavením a úrovní vzdělání. Chování, které vede k obezitě – u dospělých i u dětí – může být mimo jiné způsobené i pouhou nevědomostí. O to důležitější je z tohoto pohledu osvěta.

 



  1. zprávy

    Kladenští strážníci zachránili uvízlého ježka z vybetonovaného výklenku

  2. zprávy

    Staň se strážníkem, strážnicí, ve Slaném, pomoz s bezpečností města

  3. zprávy

    Velikonoční víkend v Lisovicích: Muzeum otevírá dříve a nabídne unikátní výstavy

  4. zprávy

    Rozkvetlé palačinky, vhodné i pro vegany

  5. zprávy

    Prostranství před 3. ZŠ ve Slaném je novým místem sochy „Setkání“

  6. zprávy

    Nábor hrdinů: Staňte se dárci kostní dřeně a pomozte zachránit život

  7. zprávy

    Strom pro hospic zasadí na Kladně 22.dubna

  8. zprávy

    Velikonoční lov vajíček v Royal Fitness: Hýbejte se, plňte výzvy a vyhrajte

  9. zprávy

    Slaný- Dubnový koncert v barokní kapli

  10. zprávy

    Buštěhrad Tyršova ulice čeká oprava: Uzavírka potrvá téměř měsíc

  11. zprávy

    Archeologická přednáška o nálezech na D7

  12. zprávy

    Správný start: Tesco rozděluje přes tři miliony korun na podporu dětí a mládeže

  13. zprávy

    KLADENSKÝ BETT 2025: Učitelé se na Jiráskově škole inspirují moderní výukou

  14. zprávy

    Nehoda na kruhovém objezdu ve Švermově: řidič skončil v péči záchranářů

  15. zprávy

    Požár izolačního materiálu v Kročehlavech zaměstnal hasiče celé dopoledne

  16. zprávy

    Škaredá středa zahalila Kladensko do mlhy: pranostiky, pověsti i pošmourná atmosféra

  17. zprávy

    Získejte luxusní ceny za své nádivky v soutěži o tu nejlepší ve Slaném, vítáni jsou i přespolní

  18. zprávy

    Hromadná nehoda jedenácti vozidel na D6 ochromila provoz směrem na Prahu

  19. zprávy

    Velikonoce ve znamení bezpečných cest Během velikonočních svátků posílíme výkon služby a dohlédneme na bezpečnost provozu po celé České republice.

  20. zprávy

    ŘIDIČI POZOR! MĚSTSKÁ POLICIE KLADNO BUDE MĚŘIT RYCHLOST