O bábovce, lidová tradice
Středa, 22. ledna 2025 05:08
Bábovka patří k nezdolným klasikám pečených moučníků, v mnoha případech nám připomene dětství a prázdniny u babičky. Podává se nejen při svátečních příležitostech, ale potěší naše srdíčka a mlsné jazýčky i když je upečená jen tak, pro radost.
Péct ji lze z mnoha těst od piškotového až po třené, které patří mezi nejoblíbenější. U nás se nejčastěji připravuje dvoubarevná se světlou a tmavou částí, přičemž tmavá část je tvořena z těsta obvykle barveného kakaem, místy se pekla bábovka maková. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, mandle, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.
Kde přesně se bábovka vzala, není tak docela jasné. V zemích, jako jsou Česká republika, Slovensko, Rakousko, Polsko a Německo se ale připravuje již stovky let. První zmínky o ní se objevují již ve spisech z 15. století. Jisté však je, že bábovka byla původně jen forma, pekáč na pečení a že hotovému pečivu se říkalo bába. V bábovce se tedy pekla bába. Ostatně byla to nejen tato bába, ale také semlbába, tedy jak spisovně říkáme, žemlovka. Původ slova však může pocházet z polského slova bába, v překladu dětské jídlo.
Když slyšíme slova bábovka a bába, napadne nás otázka po souvislosti mezi druhem pečiva a starými ženami. Vznikají pak teorie, jak by bábovky a matky našich rodičů mohly souviset. Někteří soudí, že jde o jídlo, které starým ženám chutná. Jiní říkají, že babičky bábovky rády pečou. Třetí, podloženější, teorie praví, že původní bábovka, tedy forma na pečení, mívala podobu obličeje staré ženy. V Etymologickém slovníku jazyka českého J. Holuba a F. Kopečného se naznačuje, že toto pečivo mohlo dostat takové jméno proto, že se obvykle předkládalo během porodu porodním bábám, babičkám, jinak řečeno babicím. Samozřejmě, že všechno může být jen teorie, ale jisté je, že bábovka se pekla jen ke zvláštním příležitostem a jednou z nejčastějších byla návštěva „kouta“ tedy místa v koutě světnice, kde odpočívala šestinedělka.
Takto se příprava na návštěvu do „kouta“ popisuje v dobových textech:
Stane-li se a hospodyně strojí v příbuzenstvu nebo sousedství do „kouta“, tu hledí, aby se každá co nejlépe „nechala vidět“. Zabije se slepice a uvaří s nudlemi, jiná se nadije krupičnou nádivkou a upeče, k této se uvaří suché švestky; pak se upeče bábovka a koláče nebo koblihy, někde dají udělati u pekaře věnec z těsta, i nějaká láhev rosolky ovšem neschází. Kmotře nebo kmotru odslouží se pak koutnice „vazným“, pošle jim totiž k svátku pečivo a kořalku.
Bábovka se peče z nejlepší mouky, na niž mají v každé řádné domácnosti zvláštní formu hliněnou; moderní formy plechové netěší se valné oblibě, protože se v nich pečivo snadno přípálí. Má-li bábovka býti dobrá, aby se „jen rozsejpala“, nesmí hospodyně šetřiti smetany, másla a vajec; čím více toho obětuje, tím chutnější jest její výrobek. A šetřiti tu není na místě již proto, že bábovka se dělá málokdy, jsouc vlastně pečivem příležitostným.
Hospodyně ji dává např. darem k jmeninám, veze ji s sebou, jak již řečeno, jede-li návštěvou někam, kam se zřídka dostane, posílá ji, chce-li někoho zvláště uctíti a podobně. Do bábovky dávají nejčastěji mák nebo skořici s cukrem a hrozinkami, někdy též rozstrouhaná jablka. Bábovka do formy se peče jen někdy darem „do kouta“ nebo „vaznýho“ kmotrům anebo na svatbu. (1892)
Jak vzniklo pojmenování bába?
Staří Slované slovem bába označovali nejen staré ženy, bába pro ně byl i duch, mýtická postava, která měla na starosti úrodu. Bába byla dárkyně úrody, takže i mraku přinášejícímu déšť, tedy úrodu, se říkalo bába. Místo na obloze, odkud obvykle přicházely deštivé mraky, byl pro naše předky babí kout. Úroda a porod, nový život, bába přináší novou úrodu, nový život. Tady je možná souvislost mezi bábami na obloze a u porodů.
Reklama na bábovkovou směs dr. Oetkera, z roku 1936
Ideál každé hospodyňky při přípravě Oetkerovy výživné bábovky, různých dortů, sušenek a ovocných koláčů. Nejjednodušší upotřebení, neboť prášek do pečiva a cukr jest již smíchaný s moukou. Všechny výživné látky, nutné k výstavbě těla, jsou obsaženy v Oetkerově bábovce. Ke každému balíčku jest přiloženo několik předpisů, takže bábovková směs dr. Oetkera se může připravovati podle každé chuti.
A na závěr úryvek z básně Ant. Sovy:
A často myslím si, co lásce té vše stačí jen hovor příjemný, jak rychle běží čas, že včera v divadle kus krásný byl až k pláči, a dnes že bábovka se přípálila zas, že teta zlostná je – ó, lásky divné snění, úsměvy, pohledy – a dlouhá pomlčení.
Pro nabídku inzerce v Kladenských listech nás neváhejte kontaktovat! Rádi vám pomůžeme zviditelnit vaši firmu, produkty nebo služby na stránkách, které oslovují široké publikum v našem regionu. Jsme tu, abychom s vámi našli to nejlepší řešení, které bude odpovídat vašim potřebám a přáním. Ozvěte se nám a společně vytvoříme reklamu, která bude vidět!
České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více o zvycích, tradicích a mnohém dalším i možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.
-
zprávy
Provoz dětské ambulance MUDr. Jiřího Havránka ve Slaném dočasně pozastaven do odvolání
-
zprávy
Od kuřátek ke slepicím: Poctivý chov kousek od Prahy nabízí skutečné kuřecí maso, foto video, mapa
-
zprávy
O uzené ryby ve Vítově, na farmě Dryák byl nečekaný zájem, víc než tuna a půl zmizela za 56 minut, foto, video
-
zprávy
Historie věžáků Kladno – objednejte se na prohlídku
-
zprávy
Dětský karneval v Jenči: Barevná přehlídka masek a skvělé zábavy
-
zprávy
Uzavírka nájezdu na D7 u Jemníků: Řidiče čekají omezení kvůli výstavbě dohledového místa
-
zprávy
Rodičovská kavárna: Klíč ke spolupráci mezi rodinou a školou
-
zprávy
Ztráty a nálezy – Vyhlášení nálezů na území města Kladna za leden 2025 Kladno
-
zprávy
Požár kurníku v Hostivici: rychlý zásah zabránil větším škodám
-
zprávy
Masopustní workshop: Vytvořte si vlastní masku v Hornickém skanzenu Mayrau, ve Vinařicích u Kladna
-
zprávy
Olympiáda v českém jazyce: Do krajského kola postupují nejlepší mladí lingvisté
-
zprávy
Zemřela herečka kladenského divadla Svatava Hubeňáková
-
zprávy
Novorozenecká péče očima primáře MUDr. Juraje Ružka: Jak se v porodnicích mění přístup k matkám a dětem
-
zprávy
Hudební večer plný emocí: Orchestr zahraje Fibicha, Suka i Wagnera
-
zprávy
Kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se zelím ?
-
zprávy
Sebeobrana pro ženy: Naučte se bránit a posílit své sebevědomí v Royal Fitness na Kladně
-
zprávy
Nebezpečná TikTok výzva nabádá k předávkování paracetamolem!
-
zprávy
Matyaš Sivak – Energie je pro každého z nás jedním z nejcennějších zdrojů, který nám umožňuje nejen zvládat každodenní úkoly a povinnosti, ale také nacházet radost, pohodu a smysl v našem životě.
-
zprávy
Kladeňáci pokořili milník čtvrt milionu jízd na elektrokolech, víc než třikrát objeli zeměkouli
-
zprávy
Kdo získá Cenu veřejnosti 2024? Hlasování pro osobnosti nominované na Cenu hejtmanky začíná