SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • KLAPOD
  • SAMK

Glögg – tradiční skandinávský vánoční nápoj, historie a recept

Čtvrtek, 19. prosince 2024 04:50

Historie Glöggu vede až do 17. století, kdy si švédský král Gustav I. Vasa oblíbil německý nápoj „Glühwein“. Tato sladká směs vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamonu a hřebíčku byla místními později pojmenována Glödgad vin (zkráceně „Glögg“) – žhavé, zářící, svařené víno.

Jeho popularita však neskončila pouze u hranic Švédska. S menšími úpravami v ingrediencích se tak s Glöggem setkáte napříč celou Evropou. Například finské „Gluggi“ má místo bourbonu vodku, Irové zase používají Irish whiskey.

Příprava Glöggu je poměrně snadná a při správném skladování vám může vydržet i na další sezónu. Stále častěji se ale podává s nasekaným ledem na osvěžení v horkých letních měsících.

Recept:

  • 750 ml portského vína
  • 750 ml americké whiskey (bourbon)
  • 750 ml bílého rumu
  • 3 Ježičky nadrceného kardamonu
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 60 g pomerančové kůry
  • 200 g rozinek
  • 150 g nasekaných oloupaných mandlí
  • 150 g cukr krystal

Do hrnce nalijte víno, whiskey a rum. Ohřejte na vysokou teplotu, ale nevařte. Poté přidejte koření a stále udržujte směs velmi horkou. Pomocí dlouhé sirky opatrně obsah hrnce zapalte a přidejte cukr. Takto nechejte Glögg asi minutu a nakonec ho přikryjte pokličkou a nechejte asi deset minut odstát. Do stále horké směsi vložte rozinky a mandle a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Připravený Glögg zceďte, nalijte do lahví a uchovávejte na chladném tmavém místě. Pro servírování Glögg ohřejeme v hrnci na středním plameni (kolem 80°C) a podáváme v hrníčku na kávu nebo ve sklenici. Variací, jak tento tradiční nápoj během chladných večerů připravit, je opravdu mnoho. Nebojte se proto experimentovat s přidáváním různých druhů ovoce nebo třeba chilli, a připravte si tak Glögg dle vlastní chuti.

České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více  o zvycích, tradicích a mnohém dalším i  možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.

VŠE O VÁNOCÍCH NA KLADNĚ SE DOZVÍTE PO KLIKNUTÍ NÍŽE NEBO ZDE



  1. zprávy

    Dagmar Stříbrná – Čírka a kouzlo volného nebe

  2. zprávy

    Již dnes prodej čerstvých kuřat z domácího chovu Žižice u Slaného 125korun za kilo, mapa na konci članku

  3. zprávy

    Jarní předávání na Neonatologickém oddělení kladenské nemocnice: podpora pro nejmenší bojovníky i jejich rodiče

  4. zprávy

    Kladenský Majáles zve na oslavu jara a mládí – vstupné dobrovolné!

  5. zprávy

    Po dlouhé zimě nás jarní slunce láká ven, pobízí k lehčím bundám a chuť užít si konečně teplejší dny.

  6. zprávy

    Vratik Wirthig – Dne 17. července 2024 jsem zavítal do malebné obce Braškov-Toskánka

  7. zprávy

    Boží milosti neboli ratolesti, lidové pověry a recept Masopust

  8. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, nejen s dětmi v následujících dnech, jako vždy se dozvíte v Kladenských listech

  9. zprávy

    První certifikáty regionální značky KLADENSKO-SLÁNSKO regionální produkt

  10. zprávy

    Velikonoční běh 2025: Rozhýbej se pro dobrou věc Hody hody doprovody, proběhej se do pohody

  11. zprávy

    Kladenští strážníci zachránili uvízlého ježka z vybetonovaného výklenku

  12. zprávy

    Staň se strážníkem, strážnicí, ve Slaném, pomoz s bezpečností města

  13. zprávy

    Velikonoční víkend v Lisovicích: Muzeum otevírá dříve a nabídne unikátní výstavy

  14. zprávy

    Rozkvetlé palačinky, vhodné i pro vegany

  15. zprávy

    Prostranství před 3. ZŠ ve Slaném je novým místem sochy „Setkání“

  16. zprávy

    Nábor hrdinů: Staňte se dárci kostní dřeně a pomozte zachránit život

  17. zprávy

    Strom pro hospic zasadí na Kladně 22.dubna

  18. zprávy

    Velikonoční lov vajíček v Royal Fitness: Hýbejte se, plňte výzvy a vyhrajte

  19. zprávy

    Slaný- Dubnový koncert v barokní kapli

  20. zprávy

    Buštěhrad Tyršova ulice čeká oprava: Uzavírka potrvá téměř měsíc