Glögg – tradiční skandinávský vánoční nápoj, historie a recept
Čtvrtek, 19. prosince 2024 04:50
Historie Glöggu vede až do 17. století, kdy si švédský král Gustav I. Vasa oblíbil německý nápoj „Glühwein“. Tato sladká směs vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamonu a hřebíčku byla místními později pojmenována Glödgad vin (zkráceně „Glögg“) – žhavé, zářící, svařené víno.
Jeho popularita však neskončila pouze u hranic Švédska. S menšími úpravami v ingrediencích se tak s Glöggem setkáte napříč celou Evropou. Například finské „Gluggi“ má místo bourbonu vodku, Irové zase používají Irish whiskey.
Příprava Glöggu je poměrně snadná a při správném skladování vám může vydržet i na další sezónu. Stále častěji se ale podává s nasekaným ledem na osvěžení v horkých letních měsících.
Recept:
- 750 ml portského vína
- 750 ml americké whiskey (bourbon)
- 750 ml bílého rumu
- 3 Ježičky nadrceného kardamonu
- 2 lžičky čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- 60 g pomerančové kůry
- 200 g rozinek
- 150 g nasekaných oloupaných mandlí
- 150 g cukr krystal
Do hrnce nalijte víno, whiskey a rum. Ohřejte na vysokou teplotu, ale nevařte. Poté přidejte koření a stále udržujte směs velmi horkou. Pomocí dlouhé sirky opatrně obsah hrnce zapalte a přidejte cukr. Takto nechejte Glögg asi minutu a nakonec ho přikryjte pokličkou a nechejte asi deset minut odstát. Do stále horké směsi vložte rozinky a mandle a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Připravený Glögg zceďte, nalijte do lahví a uchovávejte na chladném tmavém místě. Pro servírování Glögg ohřejeme v hrnci na středním plameni (kolem 80°C) a podáváme v hrníčku na kávu nebo ve sklenici. Variací, jak tento tradiční nápoj během chladných večerů připravit, je opravdu mnoho. Nebojte se proto experimentovat s přidáváním různých druhů ovoce nebo třeba chilli, a připravte si tak Glögg dle vlastní chuti.
České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více o zvycích, tradicích a mnohém dalším i možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.
-
zprávy
Dagmar Stříbrná – Čírka a kouzlo volného nebe
-
zprávy
Již dnes prodej čerstvých kuřat z domácího chovu Žižice u Slaného 125korun za kilo, mapa na konci članku
-
zprávy
Jarní předávání na Neonatologickém oddělení kladenské nemocnice: podpora pro nejmenší bojovníky i jejich rodiče
-
zprávy
Kladenský Majáles zve na oslavu jara a mládí – vstupné dobrovolné!
-
zprávy
Po dlouhé zimě nás jarní slunce láká ven, pobízí k lehčím bundám a chuť užít si konečně teplejší dny.
-
zprávy
Vratik Wirthig – Dne 17. července 2024 jsem zavítal do malebné obce Braškov-Toskánka
-
zprávy
Boží milosti neboli ratolesti, lidové pověry a recept Masopust
-
zprávy
Kam o víkendu i po něm, nejen s dětmi v následujících dnech, jako vždy se dozvíte v Kladenských listech
-
zprávy
První certifikáty regionální značky KLADENSKO-SLÁNSKO regionální produkt
-
zprávy
Velikonoční běh 2025: Rozhýbej se pro dobrou věc Hody hody doprovody, proběhej se do pohody
-
zprávy
Kladenští strážníci zachránili uvízlého ježka z vybetonovaného výklenku
-
zprávy
Staň se strážníkem, strážnicí, ve Slaném, pomoz s bezpečností města
-
zprávy
Velikonoční víkend v Lisovicích: Muzeum otevírá dříve a nabídne unikátní výstavy
-
zprávy
Rozkvetlé palačinky, vhodné i pro vegany
-
zprávy
Prostranství před 3. ZŠ ve Slaném je novým místem sochy „Setkání“
-
zprávy
Nábor hrdinů: Staňte se dárci kostní dřeně a pomozte zachránit život
-
zprávy
Strom pro hospic zasadí na Kladně 22.dubna
-
zprávy
Velikonoční lov vajíček v Royal Fitness: Hýbejte se, plňte výzvy a vyhrajte
-
zprávy
Slaný- Dubnový koncert v barokní kapli
-
zprávy
Buštěhrad Tyršova ulice čeká oprava: Uzavírka potrvá téměř měsíc