Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Ve slánském rybníku Novas uhynulo zhruba pět metráků ryb, údajně za to může kyslík

Pátek, 21. června 2024 15:34

Uhynuli jak candáti, cejni, plotice, perlíni, tak štiky i úhoři. Mrtvých ryb vytahali slánští rybáři okolo pěti metráků. Úhyn způsobil podle prvotních zjištění nedostatek kyslíku ve vodě. Aktuálně je v Novasu okolo 2,2 tun ryb. Viníka ovšem nelze bez závěrů odborných expertíz určit.

Slánský Novas provzdušňují čerpadla. jely naplno celou noc Naštěstí mají lidé bydlící v okolí pochopení.

Nedostatek kyslíku ve vodě Velkého slánského rybníku „Novas“ způsobil náhlý úhyn části tamních ryb. Viníka nelze bez závěrů odborných expertíz určit. S největší pravděpodobností hraje podstatnou roli i počasí.

Aby se zabránilo větším škodám, rybářská stráž provzdušňovala rybník celou noc ze čtvrtka na pátek. „Město zajistilo od hasičů čerpadlo, které bylo za pomoci podniku Technických služeb dopraveno k rybníku. Další čerpadlo je naše a třetí zapůjčili rybáři z Kladna. Vodu jsme okysličovali celkem na třech místech,“ potvrdil Jiří Hanč st., člen rybářské stráže z Českého rybářského svazu MO Slaný.

Kromě toho, že hasiči zachraňovali, co se dá, museli od rybníka odhánět i nezvané návštěvníky, kteří se vydali pro snadný úlovek. „Lidé se dozvěděli, že ryby umírají a i štiky jsou krotké a stahují se ke břehu, tak si je přišli nalovit s podběráky. Nezbylo nám, než je vyhánět a dokonce jsem za jedním musel vyrazit i na loďce,“ popsal Jiří Hanč ml.

Stav vody v rybníku NOVAS se ve čtvrtek 20. června zhoršil. Na upozornění o úhynu ryb hned město Slaný zareagovalo. Momentálně rybník provzdušňují tři čerpadla. „Od místních hasičů jsme okamžitě zapůjčili čerpadlo, které jsme za pomoci Technických služeb Slaný ještě v podvečer dopravili k rybníku. Další čerpadlo poskytli slánští rybáři, třetí zapůjčili rybáři z Kladna. Na místě budou, dokud se hladina kyslíku nezvýší na přijatelnou úroveň,“ popisuje postup Pavel Rubík, místostarosta města Slaný.

Čerpadla doplnila stabilní solární provzdušňovač, který slánští rybáři nainstalovali k rybníku v minulosti. Jeho kapacita ale v aktuální situaci nestačí.

„Důvodem úhynu je s největší pravděpodobností značný pokles kyslíku. Ten souvisí kromě jiného s tlakem a teplotou. V pátek ráno dosahovala teplota rybniční vody 26 stupňů Celsia, což je opravdu vysoká hodnota. Zároveň procházíme obdobím hrozících bouřek, doprovázeným nenadálými změnami tlaku. Právě kombinace těchto faktorů vede k vymizení rozpuštěného kyslíku. Fyzika zkrátka nehraje ve prospěch rybářů a především samotných ryb. Minimum kyslíku je i v přítoku do rybníka. Nicméně čekáme ještě na závěry šetření jednotlivých úřadů,“ vysvětluje možnou příčinu úhynu ryb místostarosta.

 

Situaci v rybníku Novas řeší Vodoprávní úřad, Státní veterinární správa i Česká inspekce životního prostředí. Zároveň své šetření vede i Policie České republiky. Město i rybáři čekají na závěry šetření jednotlivých úřadů.

„Odmítáme tvrzení, že za zhoršení kvality vody v rybníku může čistička odpadních vod ve Studeněvsi, kterou provozují obce proti proudu potoka. V uplynulých dnech tam žádná havárie neproběhla,“ vyvrací spekulace místostarosta Rubík. „Se starostou Martinem Hrabánkem jsme v minulosti iniciovali setkání starostů obcí, jejichž obyvatelé studeněveskou čističku využívají. Podařilo se nám dospět do stavu, kdy obce Řisuty a Malíkovice vybudují samostatnou čističku. Stavba už získala potřebná povolení, dokonce má přislíbenou dotaci. Nová čistička by měla uvolnit kapacitu té ve Studeněvsi,“ upozorňuje místostarosta na dlouhodobé řešení.

Slánský největší rybník se trvale potýká s nedostatkem vody. Právě ten je na vině dřívějších drobných úhynů.

„Dlouhodobě uvažujeme o odbahnění rybníka. Poslední takové debaty s vlastníkem hráze, kterým je Povodí Vltavy, ztroskotaly na zrušení dotací ze strany státu. Rybáři, kteří na rybníku hospodaří, na podobnou akci v řádech desítek milionů korun nemohou mít finance,“ vysvětluje Rubík.

S ohledem na nedostatek a kvalitu vody město Slaný apeluje na čištění koryta potoka ze strany Povodí Vltavy a společně hledají další možné zdroje, jak hladinu i kvalitu vody v rybníku Novas zvýšit.

 






  1. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak jsem synovi vysvětloval násilí na českých školách

  2. zprávy

    Mladé hudební talenty podpoří Středočeský kraj téměř milionem korun

  3. video

    Dny města Kladna 2024 – PÁTEK

  4. zprávy

    Pozor na podvodníky se vstupenkami na Dny města Kladna, policie varuje

  5. zprávy

    Další výhružku bombovým útokem obdrželo téměř 500 škol

  6. zprávy

    Forenzní identifikační značení jízdních kol a koloběžek pokračuje i na podzim

  7. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  8. zprávy

    Casting do Zlobidel v neděli ve Slaném, jedinečná šance pro děti

  9. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce i pro dospělé

  10. zprávy

    Ochutnávka vín, oficiální otevření jediného funkčního akvaduktu, to bude sobota ve Slaném

  11. zprávy

    Dny města Kladna startují již zítra od 15.00 hodin

  12. krimi

    Policisté posílili dohled nad bezpečností v silničním provozu, dohlíželi na návrat z prázdnin

  13. zprávy

    Královice u Slaného ovládly pohádkové bytosti a obsadil filmový štáb

  14. krimi

    Stovkám škol přišlo oznámení o bombovém útoku, policie intenzivně vše prověřuje

  15. zprávy

    Ve Slaném, již ve čtvrtek, proběhne nábor malých fotbalistů

  16. zprávy

    Zářijové vydání zpravodaje Slánská radnice právě vyšlo

  17. video

    Casting do Zlobidel bude ve Slaném už v neděli, jedinečná šance pro děti

  18. zprávy

    Překročení rychlosti se nevyplácí

  19. zprávy

    100 let hokeje na Kladně, unikátní kniha bude v prodeji od pátku 20. září

  20. pozvánka

    Prázdniny jsou za námi. Vánoce v Kladně ovládne Janek Ledecký