ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Osobnosti města Kladna: Antonín Čermák

Úterý, 17. července 2018 08:30

Jejich jména jste určitě někdy slyšeli. Po mnohých z nich se v Kladně jmenují ulice, jiní zde mají pamětní desky. Přestože na jejich odkaz denně narážíte, často možná netušíte, čím byli tito lidé významní. Nový seriál Kladenských listů si klade za cíl osobnosti spjaté s historií města čtenářům přiblížit. Tváří dnešního dílu je Antonín Čermák.

Osobnost města Kladna: Antonín Čermák (Foto: Underwood & Underwood)

V roce 1931 nastupuje do funkce starosty amerického Chicaga jakýsi Anton Cermak. Ve volbách získal 58 procent hlasů. Poprvé v historii města stojí v jeho čele muž, který se nenarodil ve Spojených státech a není anglosaského ani irského původu. Odkud tedy je?

Ze šachty až na radnici

Antonín Čermák se narodil 9. května roku 1873 do rodiny kladenského horníka. Krize po pádu Vídeňské burzy způsobila, že se rodina s ani ne dvouletým Antonínem podobně jako stovky dalších Čechů vydala hledat štěstí za oceán. Čermákův otec se po neúspěchu v Chicagu nakonec uchytil v téměř sto kilometrů vzdáleném hornickém městečku Braidwood. Jeho syn mu od svých patnácti let chodil pomáhat, jenže v dolech se mu nelíbilo a ve volném čase se vzdělával.

Když pak v roce 1889 pro svůj postoj k podmínkám práce v dolech o zaměstnání přišel, přestěhoval se do Chicaga. Už v 19 letech zde provozoval vlastní živnost − povoznictví. Začínal s jedním povozem, o pár měsíců později už jich měl na čtyři desítky. Koncem století předal obchod bratrovi a začal se angažovat v politice.

Jak čas postupoval, propracoval se Antonín až do chicagské městské rady, kde byl považován za zástupce zhruba stotisícové české menšiny. V roce 1922 se stává radním okresu Cook County, o šest let později jako lídr okresní kandidátky Demokratické strany neúspěšně kandiduje do Senátu USA.

O tři roky později se Čermák v poněkud nešťastné době stává starostou Chicaga. Město prolezlé mafií stínově ovládají muži jako například Al Capone. Čermák se jich však nebojí a proti zločinným organizacím se ostře vymezuje.

Na skok domů

Ačkoli strávil většinu života ve Spojených státech, na svůj domov nezapomněl. V srpnu roku 1932 zavítal do mateřského Kladna, kde ho na náměstí podle odhadů vítalo až dvacet tisíc lidí. Na jejich žádost také vystoupil na balkon radnice a promluvil: „Jsem šťastný, že se opět nacházím na Kladně, kde jsem se narodil. A jsem hrdý na to, že tak jako mnozí z vás zde přítomných jsem i já začínal skromně na šachtě.“

Antonín Čermák na náměstí v Kladně s místostarostou Františkem Pavlem, jehož jméno dnes prostranství nese. (Foto: Archiv Sládečkova vlastivědného muzea)

Tehdy nevěděl, že se do své domoviny už nikdy nevrátí. V únoru 1933 odcestoval do Miami, kde se sešel se svým přítelem Franklinem Delano Rooseveltem, čerstvě zvoleným prezidentem Spojených států, se kterým chtěl vyjednat půjčku pro zadlužené Chicago a jeho školy.

Osudný den

Roosevelt 15. února 1933 v zaplněném parku pronesl projev a usadil se na sedadlo vozidla, ke kterému přistoupil jeho přítel Čermák. Chvilku poté zaznělo pět výstřelů. Jedna z kulek zasáhla Čermáka do hrudi. Následujících 19 dní strávil kladenský rodák v nemocnici. Jeho zdravotní stav kolísal, přesto vyřizoval administrativu svého Chicaga. Potom přišlo prudké zhoršení. Infekci v jeho těle už nedokázala zastavit ani náročná operace. Antonín Čermák naposledy vydechl 6. března 1933.

Dodnes není zcela jasné, zda měly projektily z revolveru dělníka Giuseppe Zangary zasáhnout prezidenta Roosevelta, nebo byly adresovány právě Čermákovi, na jehož smrti měla zájem chicagská mafie. Nikdy se však nepodařilo prokázat, že za atentátem skutečně stála. Tajemství odešlo do hrobu se Zangarou, který byl odsouzen k popravě na elektrickém křesle.

S Čermákem se v Chicagu přišly rozloučit desetitisíce lidí. Jeho ostatky spočinuly v rodinné hrobce na zdejším Českém národním hřbitově.

Odkaz velkého muže

Pomník Antonína Čermáka se v Kladně nachází mezi panelovými domy na třídě Československé armády v místech, kde předtím stál jeho rodný dům.

Autor: (jk)


banbad


  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy